Dinsdag 20/04/2021

'Ik moet als kip het hanenkot leiden'

Ik train liever mannen, denk ik. Weinig blabla, werken. Jonge atletes praten graag over uitgaan, jongens,

Vrouwelijke toptrainers zijn zeldzaam. In België heb je naast kunstschaatscoach Vera Vandecaveye voor zover bekend alleen maar spurttrainster Lieve Van Mechelen en nationaal BMX-coach Ellen Bollansée. Dat zij net in een machosport actief zijn, is zelfs op wereldvlak vrij uitzonderlijk. Ze hebben ook de sterke indruk dat ze zich extra moeten bewijzen. 'Als een van mijn atleten goed presteert, hoor ik weleens: hij heeft veel talent. Als een andere atleet het goed doet, zeggen ze: hij heeft een goede coach.' door tine vermeersch

HERENTALS l Spurtcoach Lieve Van Mechelen wil en zal naar de wereldtop, maar dan op haar manier. 'Het is alsof ik elke meter meeloop: na elke wedstrijd ben ik zelf kapot. Noem het misschien fingerspitzengefühl: intuïtief aanvoelen wat elke atleet nodig heeft.'

Er zijn zeer weinig spurttrainsters en er zijn nog veel minder spurttrainsters met mannelijke topatleten. De Portugees Francis Obikwelu, zilveren medaillewinnaar op de vorige Olympische Spelen, heeft er één. En ook de Zweedse Susanna Kallur, de Europese hordekampioene. "Die trainster had op stage in Zuid-Afrika haar kindje mee", zegt Lieve Van Mechelen (35), zelf de enige Belgische vrouwelijke atletiekcoach met lopers op internationaal niveau. Ze begeleidt onder meer 200 meterspurter Kristof Beyens (vierde op EK, halve finale WK) en de Nederlandse hordeloper Marcel van der Westen (tweede op EK indoor).

Vroeger was ze meerkampster, vijftien jaar geleden werd ze coach. Eerst bij de jeugd. Kristof Beyens - nu haar vriend - was zestien toen hij bij haar kwam en hij heeft haar direct aanvaard, zegt hij. "Ik wilde en wil gewoon van iedereen bijleren. Man of vrouw, dat speelt geen rol. Zij had de kennis. Het is nog nooit gebeurd dat ik eens niet naar haar wilde luisteren."

De jeugdlopers werden beter, Van Mechelen groeide en groeit mee en wil niet meer terug naar af. Ooit zei ze over haar atleten: ze zullen aan de wereldtop staan en ik zal er alles aan doen om zo ver te geraken. Mogen deelnemen aan een kampioenschap is niet genoeg. Prestaties zijn belangrijker, pieken op het juiste moment. Uit al haar atleten wil ze het allerbeste halen. Als ze naar eigen gevoel het niveau niet hoog genoeg kan opkrikken, dan zal het haar niet blijven boeien en wil ze er geen energie meer in steken. Coachen op regionaal of Vlaams niveau zegt haar dus niets meer. "De hele weg terug afgaan en opnieuw naar de skills en drills en basics, pff. Ik heb het allemaal al gedaan. Ik ben meegegroeid en blij dat dat enorme werk, al die uren training op basistechnieken en -fysiek, allemaal achter de rug is. Als er nu nog een jonge gast in de groep bijkwam, zou de kloof te groot zijn."

Mannelijke atleten trekken andere mannelijke atleten aan. Ook François Gourmet, de tienkamper (15de op WK), kwam vragen of zij hem op de spurt wilde begeleiden. Hordeloper Damien Broothaerts kwam het ook vragen. En daarna klopte de Nederlander Marcel van der Westen aan. Die was op zoek naar een vrouwelijke coach, want vrouwelijke coaches zijn volgens hem meer perfectionistisch. Pete Coley, een Jamaicaanse 400 meterloper met Belgische vriendin, vervolledigt het groepje. Vijf mannen, vijf profs, meer moet dat niet zijn. Dat is voor Van Mechelen het maximum.

Toevallig zijn haar atleten mannen, maar die liggen haar ook beter. "Ik train liever mannen, denk ik. Ik ben rechttoe rechtaan. Weinig blabla, weinig woorden, werken. Jonge atletes praten graag over uitgaan, jongens, de Flair. Jezus, dat wil ik allemaal niet weten. Ik wil gewoon trainen."

Het machogedrag van veel spurters vindt ze niet eens zo erg. "Daar kijk ik gewoon door. Spurters doen zich zo'n beetje voor, het is dikwijls maar een façade. Sommigen gebruiken dat bij wijze van schild op een wedstrijd. Maar daarom zijn die atleten van binnen nog niet zo, dat weet ik allang."

Een topcoach moet een grote mond hebben, dat is nodig, want veel topsporters hebben een serieus ego. "Mijn vijf mannen zijn vijf hanen onder elkaar. En ik, als kip, moet er het kot gaan leiden. Niet andersom. Ik heb het gevoel dat ik op mijn strepen moet staan. Ik kan wel met hen meeleven maar op het einde van het verhaal ligt daar dat doel, waar mijn rode draad de hele weg naartoe loopt. Dan durf ik ook te zeggen: 'my way the only highway'."

"En zoiets is soms moeilijk, zeker tegenover Kristof, mijn partner. Hij kan op training soms zo afzien. Maar die verschrikkelijke blik van hem - ik ben echt kapot - kan mij dan op dat moment echt weinig schelen. Ik roep dan: en nóg een rondje. En daar voel ik mij misschien niet altijd goed bij, maar ik weet: op het eind van het verhaal zal dat de winst opleveren." Wat niet wil zeggen dat ze aan een geblesseerde of oververmoeide atleet geen toegevingen doet.

Toch is ze als vrouwelijke trainer iets anders. Ze gaat anders met haar atleten om, geeft meer aandacht aan hun manier van zijn, denkt ze. "Het is alsof ik elke meter met ze meeloop. Na elke wedstrijd ben ik zelf kapot. Ik bereid mij ook psychologisch voor op 18 augustus, wanneer Kristof in actie komt op de Olympische Spelen. Ik kan het niet anders uitleggen. Het is een beetje fingerspitzengefühl, denk ik: intuïtief aanvoelen wat de atleten nodig hebben en of ze zich al dan niet goed in hun vel voelen. Ik denk dat ik hun signalen misschien net iets sneller opvang. Ik speel daar meteen op in. Daarom zie ik mijn atleten ook als aparte individuen. Ik zal nooit één schema voor vier atleten schrijven, want ik weet: dit is voor Kristof belangrijk, dit voor François belangrijk, dat voor Marcel."

En ook al heeft ze vijf proflopers, Lieve Van Mechelen is geen profcoach. Haar beroep is sportleraar en haar agenda zit bomvol. Voltijds werken, training geven, stages, wedstrijden, het huishouden. "Ik kan me inbeelden dat mannen makkelijker coach worden. Vrouwen hebben thuis veel werk, hun gezin en de was en de plas. Als mannen thuiskomen, kunnen ze eten. Als vrouwen thuiskomen, moeten ze het eten nog maken. Een groot verschil."

Uiteindelijk zal ze keuzes moeten maken, want ze is zwanger. De bevalling is voorzien voor september en ze zal er niet bij zijn op de Spelen. Daarna zal het zwaar worden, verwacht ze, nog zwaarder. "Maar waar een wil is, is een weg. Dat is altijd mijn motto geweest."

Als vrouw moet je je in de trainerswereld sterker bewijzen, heeft ze het gevoel. "Als een van mijn atleten goed presteert, hoor ik soms: hij heeft veel talent. En als een andere atleet goed presteert, hoor je: die heeft een goede coach. Ah, zit dat zo, denk ik dan. Mijn atleten kunnen wel goed presteren, maar ik wil ook even laten zien dat ik het op papier ook kan. Daarom ben ik bezig met een trainer-A-cursus (leidt tot het moeilijkst haalbare trainersdiploma in België). Dat papier wil ik naast mij hebben, dat is een grote motivatie. Ik ben ook blij dat ik niet alleen Kristof, maar ook de andere mannen al tot betere prestaties heb gebracht. Pieken naar een groot kampioenschap doet een atleet niet alleen uit zichzelf. Een coach helpt daarbij."

Maar zou zij nog wel zin hebben om Beyens training te geven, mochten zij twee uiteengaan? Hij zou er in elk geval geen probleem mee hebben, zegt hij, maar zij weet het nog zo niet. "Ik leg zoveel van mijn hart en ziel in zijn carrière. Mijn hart is er te veel bij betrokken. Als daar een rem bijkomt, denk ik niet dat ik het nog kan. Ik denk dat ik op dat vlak iets te veel vrouw ben en te zwaar gekwetst zou zijn."

Lieve Van Mechelen:

de Flair. Jezus, dat wil ik allemaal niet weten. Ik wil gewoon trainen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234