Vrijdag 22/11/2019

'Ik leg mezelf ook straffen op'

Twee weken terug ging hij Lierse supporters te lijf, op Facebook weliswaar, maandag ontsloeg hij coach Chris Janssens. Vijf jaar staat Maged Samy nu aan het roer bij Lierse. Tijd voor een gesprek. 'Met een goeie coach die altijd verliest, ben ik niks.'

Maged Samy: "Ik heb Chris Janssens ontslagen omdat hij na vijftien wedstrijden 7 punten onder de doelstelling bleef die hij voor het seizoen zélf had vooropgesteld. Hij zou na de heenronde tiende staan, beloofde hij. Wel, de tiende heeft vandaag 20 punten, wij 13. Het is niet dat ik Chris niet gewaarschuwd heb. Na tien speeldagen heb ik hem uitgenodigd in Caïro. We stonden toen al drie punten achter op de tiende. Ik heb Chris daar verteld: 'Let op, je hebt nog vijf wedstrijden, zorg dat het beter wordt of ik ontsla je'. In de pers deed ik een ander verhaal ('Janssens blijft tot eind dit seizoen', SK), maar dat was om Chris niet te kwetsen. Ik wil benadrukken dat ik hem niet heb ontslagen omdat hij een slechte trainer is, wél omdat hij slechte resultaten haalde. Met een goeie coach die altijd verliest, ben ik niks.

Lachen met Ramzy

"Nu krijg ik het verwijt dat ik met Hany Ramzy (de opvolger van Janssens, SK) een landgenoot van mij binnen haal. Wat is het probleem? Hoewel ik Ramzy niet eens persoonlijk ken, volg ik wél al een tijdje zijn loopbaan als trainer. Hij bereikte op de jongste Olympische Spelen de achtste finales met Egypte, en het was mijn bedoeling om hem komende zomer aan te trekken als opvolger voor Chris. Omdat ik geen goed oog had in de evolutie van de jongste weken, haalde ik Ramzy sneller naar Lierse, als raadgever. Vandaag is hij onze technisch directeur. Ik lees in de kranten dat Herman Vermeulen en Daniël Simmes maar loopjongens zijn van Ramzy. Dat is pertinent onjuist. De titel van hun functies doet er niet toe, alledrie maken ze onder elkaar maar uit wie wat doet. En de baas, dat ben ik.

"Ik kan nu al zeggen dat Ramzy hoe dan ook aan het volgende seizoen zal starten, zelfs al zit het wat tegen. Ten eerste ga ik nooit een trainer veroordelen voor resultaten met spelers die hij niet zelf gewild heeft - zo gaf Chris wel degelijk groen licht voor onze nieuwe Egyptische linksachter Abou Moslem, in tegenstelling tot wat verteld wordt - en ten tweede mag ik Ramzy niet hetzelfde doel opleggen als Chris, namelijk tiende worden. Vandaag staan we veertiende. Dat wil zeggen dat we, om na dertig speeldagen tiende te kunnen eindigen, een terugronde moeten neerzetten als zesde. Daarvoor hebben we de ploeg niet. Het behoud wordt nu onze prioriteit.

"Tijdens zijn persconferentie is er gelachen met de voorspelling van Ramzy om over twee jaar Europees voetbal te spelen. Is dat zo dom? De voorbije vijf jaar was Lierse tweemaal twee stappen verwijderd van een Europees ticket, toen we telkens sneuvelden in de halve finale van de beker. Zeg mij, zijn Zulte Waregem en Leuven beter dan Lierse? Neen. Vorig seizoen hebben we twee keer gewonnen van Waregem, en die hebben zich daarna niet wezenlijk versterkt. Het verschil is chemistry, meer niet."

Agressie op Facebook

"Ik wil mijn agressie op Facebook tegenover enkele supporters graag verduidelijken. Iedereen weet dat ik in het Themacafé regelmatig meetings heb met de fans. Op die meetings is de pers welkom. Welnu, een publieke chatroom op Facebook is zoals een meeting in het Themacafé, alleen is het ene virtueel en het andere reëel. Als een supporter me tijdens een meeting in het Themacafé uitscheldt, dan toont iedereen begrip als ik die man buiten gooi. Waarom mag ik dan op Facebook niet agressief uit de hoek komen als iemand eist dat 'de kamelen moeten vertrekken uit Lierse'? Lierse is mijn huis, mijn holding Wadi Degla is eigenaar van deze club. Niemand heeft het recht om mij uit mijn eigen huis te jagen. Bovendien is het woord 'kameel' een belediging tegenover mijn land. En dat sta ik niet toe, then I go bananas.

"Elke jongen in Egypte wordt, zodra hij tien jaar is, op school geleerd om te geloven in de waarde van de uitspraak van de gewezen Egyptische politicus Mustafa Kamil, uit 1906: 'Wie onverschillig blijft tegenover het recht op zijn godsdienst en zijn natie, al is het maar één keer, zal voor altijd leven met een schokkende geloofsbelijdenis en met een nietig geweten'. Spreek dus niet over mijn volk als 'kamelen'. Dat is spotten met Egypte. Jullie land bestaat nog geen 200 jaar, mijn land bijna 5000 jaar, sorry dat ik de dingen dan wat anders zie. Het enige wat ik van de supporters vraag, is een minimum aan respect. Egypte beleeft momenteel een economische crisis die veel groter is dan die in Griekenland. Wij komen geld vragen aan de Europese Unie in Brussel, hier 50 kilometer van Lier. Als dan uitgerekend een inwoner van zó een arm land zijn geld wil geven om Lierse te redden, en als dank krijgt hij te horen dat de kamelen eruit moeten, ja, dan word ik kwaad. Dertig miljoen euro heb ik al in deze club gestoken. Tegenover die mensen verontschuldig ik mij niet.

Trouwens: de Egyptische revolutie is ook gestart met een jongerenopstand op Facebook. Als ik die twintig supporters op Facebook niet van antwoord dien, worden het er tweehonderd, en later tweeduizend en weet je niet wat er allemaal kan gebeuren. De recente geschiedenis van mijn land maakt dat ik, en vele andere Egyptenaren met mij, nog steeds in een revolutionary mode leef.

"Mij wordt verweten dat Lierse te Egyptisch is, en te weinig Belgisch. Ik kan u bewijzen dat dit niet zo is. Afgelopen zomer wilde Chris Janssens een nieuwe doelman om Kawashima te vervangen. Hij was gek van de doelman van de Egyptische beloftenploeg, hij moest die absoluut hebben. Het was ik die zei: 'Neen, we moeten Matz Sels een kans geven.' Vraag ook eens aan Trond Sollied wie destijds Thomas Wils naar Lierse haalde. Ik. En bracht ik niet de beste Belgische afwerker, Wesley Sonck? Alleen had ik gedacht dat hij twintig goals zou maken in die twee seizoenen op het Lisp, en geen zes. Onze drie aanvallers nu verdienen samen nog geen derde van wat Sonck hier verdiende.

"Wesley was de best betaalde speler in de geschiedenis van Lierse. Ik heb geleerd uit die ervaring. Ik heb mijn CEO Jesse De Preter gezegd: 'Vanaf nu doen we aan value engineering.' Betere doen met minder geld. Met wat ik deze zomer aan spelerslonen heb bespaard, kan ik twintig Ferrari's kopen.

"De geluiden dat ik inspraak wou in de selectie van Chris Janssens zijn evengoed quatsch. Het is één keer gebeurd. Nadat we vorig seizoen mathematisch gered waren, ben ik naar Chris gestapt en zei ik hem: 'Nu wil ik Sonck niet meer op dat veld zien staan. Geef speelminuten aan Adesanya, zodat we weten of die jongen het niveau aankan.' De wedstrijd nadien stond Sonck gewoon aan de aftrap. En een week later wéér. Toen ben ik bij de rust naar huis gereden en stuurde ik Chris een sms: 'Kom na de persconferentie onmiddellijk naar mijn huis'. Daar heb ik Chris voor de keuze gesteld: Sonck eruit of hij eruit.

"Ik klink misschien hard, maar de confrontatie aangaan met mensen is de enige weg naar vooruitgang. Of denk je dat ik nooit het gevecht aanga met mezelf? Ik ben gescheiden van mijn vrouw, hoewel mijn eigenste broer een priester is, dat was geen makkelijke keuze. Ik leg mezelf ook straffen op; hoe, dat hou ik liever privé."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234