Zondag 29/11/2020

‘Ik leef voor scoops’

16 januari 1979: wordt geboren in Etterbeek 2001: studeert af aan het IHECS als journalist 2002: behaalt een master European Studies aan de Solvay Business School 2001: begint te werken voor de website van La Libre Belgique, gaat later over naar de redactie buitenlandse politiek

2007-nu: Wetstraatjournalist bij La Libre Belgique

Hoe ben je in de media terechtgekomen?

“Via de gewone weg. Ik heb journalistiek gestudeerd en stage gedaan bij La Libre Belgique. Ik ben er gebleven. Eerst werkte ik voor de website, daarna versloeg ik internationale politiek, en sinds 2007 zit ik op de politieke redactie. Sindsdien ben ik gelukkig (lacht).”

Welke kranten en tijdschriften werden er bij je thuis gelezen?

“Mijn vader en mijn grootvader hebben altijd Le Soir gelezen, nu ook La Libre Belgique. Kranten waren steeds in huis, magazines niet.”

Welke lees je nu ?

“Ik neem alle Belgische kranten door, vooral het politieke nieuws lees ik grondig. Tijdschriften lees ik weinig. Langs Franstalige kant is het aanbod niet zo goed.

“We volgen hier wel de Franse pers op de voet. Le Point is een geniaal blad, ook Le Nouvel Observateur neem ik af en toe vast. Franse kranten zoals Le Monde, Le Figaro en Libération lees ik ook.”

Wat zijn je favoriete radio- en tv-programma’s?

“Op de Nederlandstalige radio luister ik graag naar De ochtend met Lisbeth Imbo. Ik hou van haar toon, van haar dynamiek, en ze nodigt telkens de juiste mensen op het juiste moment uit. ’s Ochtends volg ik ook Matin première op de RTBF. Verder hou ik ontzettend van André Lamy op Bel RTL, een komiek die politici imiteert. Op televisie volg ik vooral de debatten op zondag. Op France 2 kijk ik ook naar het nieuws en de talkshow On n’est pas couché.”

Hoe zou je je job zelf omschrijven?

“Als een 24 uursjob. Ik stop nooit met werken. Ik hang steeds aan telefoon, praat met mensen, sms... Ook mijn vrouw wordt er gek van (lacht). Maar het is dan ook zo’n boeiende job. Ik hou er ontzettend van om achter informatie aan te gaan en die begrijpbaar over te brengen op onze lezers.”

Wat is je mooiste herinnering in de media?

“Er gaat niets boven een goede scoop. Volgens mij is er geen enkele andere job ter wereld die op zo’n manier de adrenaline door je bloed jaagt. Al mijn goede herinneringen zijn daaraan verbonden. Ik denk bijvoorbeeld aan het ontslag van minister Didier Donfut naar aanleiding van een artikel in La Libre, aan het nieuws dat prins Laurent contact had met de Libische rebellen, enzovoort. Zulke momenten, daar leef ik voor, daar ben ik dol op.”

En de slechtste?

“De momenten waarop ik als jonge journalist informatie naar buiten bracht waarvan men ontkende dat ze waar was. Dan zet er zich meteen een machine in gang, en kun je alleen maar overeind blijven omdat je zeker weet dat ze wél waar is. Verder heb ik geen slechte herinneringen. Ik werk in een toffe ploeg, we amuseren ons al werkend.”

Gebruik je sociale media zoals Twitter en Facebook?

“Facebook interesseert me niet, maar Twitter gebruik ik al lang. De microblog heeft een nieuwe adem gegeven aan de journalistiek. Je krijgt veel feedback, je bouwt je eigen netwerk op van mensen die je kunnen informeren, er circuleert zoveel informatie. Ik ben een fan.”

Welke nieuwe media gebruik je allemaal?

“Ik heb een Blackberry. Op dat vlak ben ik nogal conservatief, ik ben niet overgestapt op de iPhone. Ik vind hem wat te duur. Ik heb ook geen iPad, maar ik wacht op de tablet van Blackberry.”

Wie bewonder je in de media?

“Wat Wetstraatjournalistiek betreft, is mijn collega Francis Van de Woestyne een referentie. Hij heeft alles al gezien en gehoord, hij zit al zoveel jaren in het vak. Verder heb ik bewondering voor Franz-Olivier Giesbert, de directeur van Le Point. Hij schrijft boeken over de Franse politiek op een journalistieke manier waarin ik me kan vinden.”

Wat zou je doen als je niet in de media zou werken?

“Ik denk niet dat ik mijn professionele leven zal eindigen in de media. Ik heb nog geen concrete plannen, maar hoop dat ik ook nog op andere vlakken dingen kan realiseren. Ik wil de wereld zien.”

Welke ambitie wil je nog verwezenlijken voor je pensioen?

“Misschien verhuis ik ooit naar Frankrijk. De Franse politiek boeit me ongelooflijk. Voor het zover is, wil ik de beste zijn in mijn vak. La Libre Belgique heeft een fantastische ploeg, op gebied van binnenlandse politiek zijn we een referentie. Dat wil ik samen met mijn collega’s zo houden.” (SVB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234