Woensdag 07/12/2022

Vier vragen aanKoen Van den Heuvel

‘Ik laat onze gemeente niet kapen door extreme groeperingen’

In Puurs kwamen (extreem)rechtse groeperingen op straat om te betogen tegen een recentelijk pestincident.  Beeld EDT
In Puurs kwamen (extreem)rechtse groeperingen op straat om te betogen tegen een recentelijk pestincident.Beeld EDT

In het anders zo vredevolle Puurs is het nu al dagenlang onrustig. Rechtse en extreemrechtse groeperingen kwamen er dit weekend tot twee keer toe op straat na een pestincident tussen jongeren. Burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) pleit voor nuance in een verhit debat.

Pieter Dumon

Wat is er aan de hand in uw gemeente?

“Alles begon vorige week zondag. Toen kwam het tot een schermutseling tussen een aantal jongeren op het plein voor de bibliotheek. Zes jongeren van Oost-Europese origine hebben toen een vijftienjarige jongen zwaar aangepakt. Het slachtoffer diende op maandag klacht in, de politiediensten konden de daders snel identificeren en op woensdag al zijn die bij de jeugdrechter voorgeleid. Twee van de daders zitten ondertussen in een gesloten instelling, drie anderen zijn thuis met voorwaarden en de enige meerderjarige dader kreeg een enkelband. Politie en parket hebben dus snel en kordaat gereageerd.”

Maar daarmee was de kous nog niet af?

“Helaas niet. Ondertussen hadden de beelden van het incident zich als een lopend vuurtje verspreid over sociale media allerhande. Uiteraard zijn die beelden hard en is zoiets ontoelaatbaar. En natuurlijk moeten de daders een gepaste straf krijgen. Maar je moet bij dat soort incidenten ook de context willen zien. Zo blijkt uit het onderzoek dat de verschillende jongeren een gezamenlijke voorgeschiedenis hebben. Maar die context is in dezen bewust weggelaten door bepaalde extreemrechtse bewegingen die enkel verdeeldheid willen zaaien. Op woensdag hebben een aantal van hen postgevat aan de poort van onze scholencampus met de bedoeling daar scholieren van vreemde origine lastig te vallen. Maar dat hebben onze politiediensten kunnen verhinderen. Toen diezelfde groeperingen vrijdag een manifestatie wilden houden, heb ik die geweigerd. Maar dat verbod had weinig effect. ‘Naar een overheid die onze blanke jeugd niet kon beschermen hoeven we niet te luisteren’, was hun commentaar.”

Koen Van den Heuvel (CD&V). Beeld Benoit De Freine
Koen Van den Heuvel (CD&V).Beeld Benoit De Freine

“Tot overmaat van ramp is die vrijdagavond een wagen met drie allochtone jongeren door de betoging gereden. Die wagen had daar nooit mogen zijn en het was absoluut fout om te proberen door die massa heen te rijden. Maar opnieuw is hier alle context verdwenen. Zo tonen beelden van het incident dat manifestanten ook op de wagen hebben geslagen en geklopt. Op zondag tenslotte zijn nog een paar honderd manifestanten op straat gekomen, maar die betoging is uiteindelijk rustig verlopen.”

Zijn er in Puurs dan zulke grote samenlevingsproblemen?

“Neen, absoluut niet. We zijn een van de welvarendste gemeentes uit de regio. Op zowat alle barometers scoren we heel goed. Dat het incident waarmee alles begonnen is zich net in Puurs voordeed is toeval. Slechts twee van de daders wonen en lopen school in Puurs, alleen hadden ze die zondag blijkbaar in onze gemeente afgesproken.”

Wat gaat u doen om de rust te herstellen?

“We zijn de voorbije week langsgegaan bij de verschillende scholen. De projecten die daar al lopen rond pestpreventie worden verder versterkt. Daarnaast is het vooral zaak klaar en duidelijk te stellen dat we dit soort toestanden hier niet meer willen. Ik laat onze gemeente niet kapen door extreme groeperingen. Puurs mag niet het slagveld worden waar extreme groeperingen uit heel Vlaanderen hun geschillen komen beslechten.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234