Woensdag 23/09/2020

'Ik krijg eindelijk de erkenning waar ik al zolang voor vecht'

In een historisch vonnis heeft een Argentijnse rechter een jongen van zeventien jaar oud groen licht gegeven om zich te laten ombouwen tot vrouw. Voor 'Nati' komt daarmee een einde aan een slopende puberteit en een juridisch gevecht van drie jaar lang.

Door Barbara Debusschere

CORDOBA l De zaak is niet alleen ophefmakend omdat het om een minderjarige gaat, maar ook omdat de ouders zelf naar de rechter stapten om toestemming te vragen voor de operatie.

Het unieke vonnis schept in Latijns-Amerika een precedent en voorziet dat de minderjarige zo snel mogelijk een geslachtsoperatie mag ondergaan en een nieuwe (vrouwelijke) identiteit krijgt. "Ik krijg hiermee de erkenning waar ik al zolang voor vecht", reageert de betrokkene opgelucht.

Hoewel 'haar' echte naam niet bekend is, kan 'Nati', die in juli zeventien jaar werd, in Argentinië op heel wat steun rekenen. Maar het is voor het eerst sinds jaren dat de getroebleerde tiener weer kan lachen. Al in zijn kindertijd voelde Nati zich een vrouw en in de puberteit nam de jongen een vrouwelijke identiteit aan. Omdat hij er als een meisje uitziet, werd hij ook als meisje in een school ingeschreven. Talloze pesterijen volgden. "Ik wist altijd al dat ik een vrouw ben, maar mijn leven was een hel", vertelt Nati aan de media.

De emotionele problemen van de jongen worden niet veel later zo erg dat zijn ouders voor zijn leven vrezen. In 2004, als hij veertien jaar is, vragen de ouders in naam van hun zoon een officiële toestemming aan voor een geslachtsoperatie. Ze kunnen dossiers van 's lands meest gereputeerde specialisten voorleggen waaruit blijkt dat hun kind wel degelijk aan genderdysforie lijdt. In de enkele landen met wetgeving hierover is meerderjarigheid een vereiste voor een operatie. Omdat Argentinië geen specifieke wetgeving heeft, moet de rechter beslissen.

De ouders van Nati zien hun kind zodanig afzien dat ze de toestand als "een dringend medisch probleem" bestempelen. Eerst ziet het gerecht dat echter niet zo. De eerste rechter weigert te beslissen en voert aan dat de ouders het recht niet hebben een onomkeerbare operatie te laten goedkeuren.

Een half jaar later gaan de ouders in beroep. Ondertussen zinkt hun gedeprimeerde kind steeds dieper weg. Wanneer nog een rechter weigert, maakt het echtpaar de zaak bekend in een krant en ongeveer een jaar later beslist het hooggerechtshof dat de zaak moet worden gehoord.

Daarop wordt een bio-ethisch comité aangesteld. Zowel psychiaters als endocrinologen houden Nati's fysieke en mentale toestand tegen het licht en besluiten dat in dit geval een operatie wordt aangeraden. "Het comité hield rekening met het twaalfde artikel in de Conventie van de Kinderrechten, dat stelt dat iemand vanaf veertien jaar in staat is gezondheidsbeslissingen te maken over zijn of haar lichaam en dat het belangrijk is dat daarnaar wordt geluisterd", zegt holebi-activiste Alejandra Victoria in de krant La Voz.

In zijn vonnis heeft de rechter in Cordoba nu het advies van dat comité bekrachtigd. Daarnaast wordt het geslacht van de jongen in alle documenten veranderd en is er medische en psychologische begeleiding voorzien tot 21 jaar.

"Wij zijn enorm opgelucht", zegt de moeder aan de Argentijnse pers. "We zouden het gerecht hier niet om gevraagd hebben mochten we niet beseft hebben dat deze operatie echt nodig is. Ik heb er spijt van dat onze dochter al die tijd zo vreselijk heeft geleden, maar nu is haar identiteit erkend en zal ze het respect krijgen dat ze verdient."

Zelf zegt Nati: "Ik hoop dat dit vele anderen die met hetzelfde probleem zitten kan helpen, want dit is iets intiems wat door de discriminatie van anderen verwordt tot een sociaal probleem." Voor Cesar Cigliutti, voorzitter van de Argentijnse holebigemeenschap, is deze zaak alvast een positief precedent voor mensen wier "genderidentiteit anders is dan hun biologische identiteit".

Nati:

Ik hoop dat dit anderen die met hetzelfde probleem kampen kan helpen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234