Maandag 03/08/2020

'Ik kreeg 12 uur per week Nederlands'

'Ik heb het gedaan en ik leef nog.' Maar gemakkelijk was het niet, zo stellen buitenlandse professoren. Zij moeten binnen drie jaar slagen voor een taaltest Nederlands als ze hier vastbenoemd willen worden. Vlaamse universiteiten willen dat daar verandering in komt.

"Ik ken nogal wat collega's die moeite hebben met het leren van Nederlands." Dante Mantini, een Italiaanse professor neurowetenschappen aan de KU Leuven, kon zelf vorige maand juichen. Hij behaalde toen het niveau B2 in de Nederlandse taal, wat wordt gezien als "gevorderd". "Maar ik werkte, voordat ik naar de universiteit van Oxford ging, wel al drie jaar als onderzoeker in Leuven."

Toch was het ook voor hem niet gemakkelijk. Niet zozeer de taal zelf als wel de werkbelasting bleek groter dan verwacht. "Ik heb veel steun gekregen van de universiteit, maar ik heb vijf cursussen van elk honderd uur gevolgd. Concreet betekent dit dat ik 12 uur per week Nederlandse les kreeg. En tegelijkertijd voerde ik ook onderzoek, gaf ik les en werd ik vader. Ik denk niet dat buitenlandse academici alleen om die reden niet naar Vlaanderen komen, maar het kan wel een van de factoren zijn om een job te laten schieten."

'Geen sinecure'

Het verklaart waarom decanen en bestuurders in het Leuvense studentenblad Veto opnieuw ijveren om de taalwetgeving voor buitenlandse collega's te versoepelen. Nu moeten zij in drie jaar het B2-niveau behalen als ze een vaste benoeming willen krijgen. Het zorgt er volgens verschillende universiteitsbestuurders soms voor dat internationale topwetenschappers Vlaanderen links laten liggen.

"Het schrikt zeker af", zegt Didier Pollefeyt, vicerector onderwijs aan de KU Leuven. "Om het in perspectief te plaatsen: het niveau B2 voor Engels en Frans behalen leerlingen na zes jaar in het aso. Het is dus geen sinecure. Natuurlijk vinden we het aanleren van het Nederlands op termijn waardevol. Deze academici moeten zich ook sociaal integreren en kunnen deelnemen aan het universitair beleid."

De taalwetgeving is een oud zeer. In februari vorig jaar oordeelde de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) nog in een advies dat het de "inkomende mobiliteit" hindert. Juist daarom suggereren de universiteiten om de maatregel te herzien en academici geen drie, maar bijvoorbeeld vijf jaar tijd te geven om Nederlands te leren. "Een soort integratietraject, waarbij we meer op maat kunnen werken", zegt Kris Versluys, onderwijsdirecteur aan de UGent. "Nu zien we dat de Vlaamse overheid miljoenen investeert om buitenlandse academici naar hier te halen, maar dat ze het hen tegelijkertijd moeilijk maakt om een vaste benoeming te krijgen."

Buitenlandse academici laten verstaan dat zij het niet meer dan logisch vinden dat ze de lokale taal moeten kennen. Maar tegelijkertijd kunnen de overheid en de universiteiten niet alles op hetzelfde moment van hen verlangen, zo stelt Sunčica Vujić, een van oorsprong Servische professor economie aan de UAntwerpen. "Als we het binnen drie jaar moeten leren, dan hebben we eigenlijk privélessen tijdens de werkuren nodig. Ook zou de focus gedurende die jaren moeten liggen op onderzoek en taalverwerving en niet op onderwijs en administratie."

Wetenschapstaal

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gaf vorig jaar al aan dat ze bereid is om te kijken naar mogelijke bijsturingen van de taalregeling. Ze blijft bij dat standpunt en geeft aan dat ze begrip heeft voor de bezorgdheden van de universiteiten.

Coalitiepartner N-VA benadrukt dat de buitenlandse professoren door de Vlaamse belastingbetaler worden betaald en zich hier vestigen. "Het Nederlands is naast de bestuurstaal ook, en daar hebben we jarenlang voor gestreden, een wetenschapstaal", zegt onderwijsspecialist Koen Daniëls. "We willen vanuit de partij het debat gerust aangaan, maar aan de originele doelstellingen houden we vast."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234