Zondag 20/06/2021

ColumnIt's Complicated

Ik kijk er alleszins niet naar uit om nog drie keer te moeten opbiechten dat de sint niet bestaat

Partners in crime en in de liefde. Vincent Byloo maakt radio, Elke Neuville tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert, in co-ouderschap: de ene week zij, de andere week hij.

Ik zal het maar toegeven. Ik ben een leugenaar en een bedrieger. Een smeerlap en een sadist. En ergst van al: een kindermishandelaar.

Al te lang heb ik in de waan verkeerd dat ik wél deugde. Dat ik ­ondanks mijn vele gebreken en nog talrijkere tekortkomingen een goed mens ben. Een attente partner die zijn lief bemint met heel zijn hart. Een liefdevolle vader die zijn drie dochters overlaadt met liefde en af en toe ook een cadeautje. Op ­verjaardagen bijvoorbeeld. Met Nieuwjaar. Of met Sinterklaas. Want dat doen goeie papa’s toch?

Ik dwaalde. Zo besef ik nu. Een ­inzicht dat ik te danken heb aan Maarten Boudry, de bekende wetenschapsfilosoof en eerste hulp bij ethische gevallen. Meer bepaald aan zijn filosofisch traktaat in deze krant over de goedheilig man. Volgens Boudry is die hele sinterklaasleugen moreel verwerpelijk en eenieder die ze tegenover zijn bloedjes in stand houdt niets ­minder dan een kinderbeul. Een gewetenloze psychopaat die eerder vandaag dan morgen moet worden aangegeven bij Kind & Gezin, ­ontheven uit de ouderlijke macht en liefst nog meteen geïnterneerd.

Goed, ik parafraseer nu even, maar daar kwam het ongeveer op neer. Lezen wij thans verder in zijn ­traktaat, iets letterlijker nu.

‘Kinderen worden jaar op jaar ­bedrogen en voorgelogen door zowat iedereen die ze vertrouwen’, aldus Boudry. ‘Hun lichtgelovigheid wordt schaamteloos uitgebuit, hun kritische vragen worden met smoesjes afgewimpeld. Wat veel mensen onderschatten, is dat de Grote Onthulling bij sommige kinderen een bittere pil is om te ­slikken.’

Ocharme, dacht ik eerst. Maarten is precies wat laat ingelicht en heeft dat duidelijk niet zo goed opgevat. Maar nee, het bleek niet om zijn persoonlijke openbaring te gaan. Maarten was écht begaan met de ‘psychische letsels’ die we onze kinderen toebrengen bij de Grote Onthulling.

‘Niet alleen omdat de wereld ont­toverd wordt,’ aldus Boudry, ‘maar ook omdat het vertrouwen in grote mensen beschadigd wordt. Want leugens zijn als dominosteentjes. Als er eentje omvalt, begint de rest ook te wankelen.’

Fake news

Nou, deze kerel méént het. We ‘onttoveren’ de wereld van onze kinderen en installeren zo een ­vertrouwensbreuk met de grote mensen en dominogewijs met de héle maatschappij. Hoe zullen onze kinderen in de toekomst nog feit van fictie kunnen onderscheiden als we hen zélf leugens voederen? De jaarlijkse uitzending van de ­intrede van de sint op Ketnet werd nog net niet vergeleken met die van Triumph des Willens in nazi-Duitsland, maar het scheelde niet veel. Met onze zelfgeorganiseerde schijnvertoning maken we die arme schapen alleszins weerloos tegen populisme en fake news. Bref: die hele sinterklaasleugen is de kortste weg naar een reeks ­donkerbruine verkiezingsoverwinningen en de definitieve ondergang van het Avondland!

Ik ben mogelijks weer aan het ­parafraseren geslagen, maar het moge duidelijk zijn: na Zwarte Piet moet van Maarten Boudry nu ook de goedheilig man zélf op de schop. En het ergste is: over één ding heeft hij gelijk. Je hoeft heus niet te beschikken over een ­filosofiediploma en een fel ­bevochten leerstoel aan de UGent om te weten dat elke leugen tegen je kind een aangekondigde ­desillusie in zich draagt.

Ik kijk er alleszins niet naar uit om nog drie keer te moeten opbiechten dat de sint niet bestaat. Dat papa niet écht alles weet. Dat ze heus geen prinses worden als ze hun prinsessenbonen opeten. En dat het deuntje van de ijskar niet écht betekent dat de ijsjes ­uitverkocht zijn.

Vincent Byloo

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234