Maandag 30/11/2020

'Ik kies nu voluit voor mezelf'

Gloria Boateng (28) maakt urban beats die niet hapklaar in één genre passen. Moeiteloos mixt ze vinnige rap met elektronische ritmes. Muziek maken in één enkel genre is niet aan Boateng besteed. 'Mijn vrijheid is mijn hoogste goed.'

Of ze zenuwachtig is, vraag ik Gloria Boateng in de Brusselse Ancienne Belgique, een paar uur voor ze op moet. Het is haar tweede keer al in de AB als voorprogramma van de elektropopartiest Kid Noize. Niet niks voor een jonge muzikante. "Wel", zegt ze, "ik was eigenlijk ook best zenuwachtig voor dit interview. Als ik op een podium sta, kan ik pas echt mezelf zijn. Voor ik op scène moet, zie ik het echt niet zitten, maar als ik er dan sta, dan begrijp ik het weer. Spelen in de Ancienne Belgique vanavond zie ik als een van de spannendste momenten uit mijn carrière. Ik ben zelfs weer beginnen te sporten om vanavond vol energie over het podium te kunnen springen."

Een bom energie, dat viel me aan haar op toen ik haar voor de eerste keer zag. Dat was tijdens een rockwedstrijd in 2014, die haar een plaats zou opleveren op Sziget Festival in Boedapest.

Vorig jaar releaste Boateng haar eerste single 'Egotrippers'. Haar stijl omschrijven valt niet mee. Vraag je het aan haar, dan is het antwoord: iets tussen house, clubby elektro en trap, 808 en hiphop. Boateng: "'Blijf nu eens bij een stijl', hoor ik mijn vrienden vaak zeggen. Maar dat is het nu net, ik wil geen stijl hebben. Ik wil niet het gevoel hebben dat mijn vrijheid daarin beknot wordt. Als ik op een dag opsta en denk, nu wil ik een klassiek stuk schrijven, dan wil ik dat ook doen."

Je speelt ook nog theater.

Boateng: "Klopt, ik toer mee met een kindertheater, Poupette. Daar schrijf ik ook muziek voor, én ik werk intensief samen met de regisseur en acteurs. Ik ben zelfs theaterlessen beginnen te volgen."

Wat staat er nog op de planning?

"Ik zou graag willen werken aan mijn eerste ep. Ik voel een constructieve klik met de producer van Kid Noize, en daarom denk ik dat deze samenwerking vruchten kan afwerpen. Die eerste ep laat zo lang op zich wachten omdat hij nooit echt 'af' is. Ik wil altijd anders en beter. Nu ben ik wel op het punt gekomen dat ik de kans wil wagen."

Je begon al erg vroeg muziek te maken. Wat heeft je op het pad naar muziek geholpen?

"Alles begon met teksten schrijven. Wat ik niet kon zeggen tegen mensen kwam eruit als tekst en muziek. Eminem, die voluit zijn gal spuwde in zijn lyrics, heeft me erg geïnspireerd. Van hem leerde ik mijn frustraties om te zetten in creatie."

Waar kwam die frustratie vandaan?

"Mijn jeugd is nogal apart geweest. Ik groeide op als pleegkind in een erg religieus gezin. Alle vrije tijd werd besteed aan onze familie en de kerk, of 'de zaal' zoals we het noemden. Mijn pleegouders hadden daar ook geen keuze in. Als ik niet naar de kerk ging, zou de rechtbank me herplaatsen, aangezien mijn natuurlijke ouders dat als voorwaarde gesteld hadden. Al snel wilde ik muziekschool volgen, maar dat lag moeilijk."

En toen?

"Ik heb echt afgeteld naar mijn zeventiende verjaardag en ben dan meteen alleen gaan wonen. Ik heb nog geprobeerd mijn middelbaar af te maken, maar dat werd snel onhoudbaar. De jaren daarna ben ik wat verloren gelopen. Ik werkte op verschillende plekken: in een fabriek, op kantoor, bij de post, maar eigenlijk wilde ik alleen maar muziek spelen. Toen heb ik ook beslist dat het me first zou zijn: ik eerst en dan de rest."

Zie je die jaren een beetje als verloren tijd?

"Ja, toch wel, ik loop sinds kort weer school om mijn middelbaar af te maken. Ik voel me vaak onzeker als artiest omdat ik niet geschoold ben. Door die moeilijke start ben ik nochtans beginnen te schrijven. Het is een cliché, maar creativiteit wordt echt gevoed door miserie."

Je hebt nu een vriendin. Ik kan me voorstellen dat dat niet evident is voor iemand die opgegroeid is in een religieus gezin.

"Nee, ik voelde me daar lang verscheurd door. Ik wil niet religieus zijn, maar het is er zo hard ingestampt dat ik ook echt voel dat God bestaat. Mijn pleegouders zijn op de hoogte van onze relatie en hebben er geen moeite mee. Ook ik heb het een plaats gegeven. Het leven is te kort om te veel te twijfelen."

Heb je dan nooit discriminatie ondervonden in de muziekwereld? Je bent van Afrikaanse origine, religieus, lesbisch, jong én vrouw.

"Nee, daar heb ik echt nooit last van gehad. Het is volgens mij zelfs zo dat hoe jonger je bent, hoe meer kansen je krijgt. Ook als vrouw in de rapwereld heb ik wat voorsprong gehad, omdat het enkele jaren geleden nog een uitzondering was dat een vrouw rapte.

"De enige in mijn omgeving met wie ik over mijn geaardheid niet oprecht kan zijn, is mijn biologische vader, die ik recent ontmoet heb. Maar dat komt wel, ik moet gewoon het juiste moment vinden."

Wat heeft die ontmoeting voor jou betekend?

"Ik heb altijd een grote nood gevoeld om mijn vader te kennen. Toen ik nog erg jong was, is hij terug naar Ghana vertrokken. Het heeft lang geduurd voor ik de stap zette om hem te gaan opzoeken in Amsterdam, waar hij nu woont. Het was enorm fijn om mijn halfbroers en -zussen te leren kennen. Ik heb letterlijk overal ter wereld familie."

Heeft dat een weerslag op je muziek?

"Een van mijn meest recente nummers heet 'Kumasi', naar het geboortedorp van mijn vader. (rapt) 'I've got uncles in Belgium, in Ghana, in France. Aunties in London, Berlin and Japan. Brothers and sisters down in Amsterdam. Cousins in L.A., New York, Kumasi.'

"Eigenlijk ben ik nu perfect gelukkig, wat het schrijven soms een beetje moeilijker maakt. Ik denk vaak: wow, ik leef in een paradijs. Ik heb een geweldig lief, iemand die me pusht om ervoor te gaan, mijn muziek, mijn theaterwerk. Hiervoor was het surviven. Nu kan ik zeggen dat ik leef."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234