Woensdag 27/01/2021

Gokindustrie

"Ik ken geen voetbalspeler die níét gokt"

Archiefbeeld: Laurent Depoitre tijdens de Jupiler Pro League match tussen AA Gent and KCS Lokeren.Beeld photo_news

Vorige week gaf OH Leuven-verdediger Romain Reynaud toe dat hij gokte op voetbalmatchen, tot in de Belgische beloftecompetitie toe. Hij is niet de enige, leert een anonieme rondvraag bij profvoetballers, makelaars en een ex-Rode Duivel. Een zedenschets uit de buik van het voetbal.

Gokken zit er stevig ingebakken bij de Belgische profvoetballers. Meestal wordt er onschuldig ingezet op wedstrijden in de grote competities of in de Champions League, maar er is meer aan de hand. Dat blijkt uit de anonieme getuigenissen van een aantal voetballers uit de hoogste klasse.

"Ik heb nog nooit iemand gekend die op eigen matchen gokt", zegt speler 1. "Er zijn wel heel veel spelers die gokken op buitenlandse matchen. Daar is volgens mij niets mis mee. Ik ken in feite niemand die niet speelt. Altijd voor kleine bedragen, met vijf tot zes matchen in het buitenland. Bijvoorbeeld: 20 euro voor vijf matchen aan 1,5 x 1,8 x 1,2 x 2 x 1,5. Je kunt zelf rekenen. Het is puur voor de fun, het is plezant als je dan kijkt naar de matchen. Klein verlies en veel winst, maar het gebeurt zelden dat je vijf matchen juist hebt."

De bedragen die worden ingezet, blijken over het algemeen mee te vallen. "Ik heb eens 100 euro ingezet bij Unibet, maar dat was na een week op en dan ben ik gestopt. Ik hoor bij andere voetballers dat dat wel eens tot 1.000 euro of zo kan gaan. Niets extreems", getuigt speler 2.

Dat spelers wedden op voetbalwedstrijden, is van alle tijden. Het heeft er wel alle schijn van dat er veel meer gewed wordt dan vroeger. "Wij gokten vroeger weleens op de paardenkoersen in Engeland", zegt een ex-Rode Duivel, die nog steeds goed thuis is onder de voetballers van eerste klasse. "We speelden ook weleens op de pronostiek. Dan zaten we in de kleedkamer en dan riep er eentje: 'Wie doet mee?' Maar de twintigers en de dertigers van nu zijn opgegroeid met internet. Online sports betting is voor veel van hen de normaalste zaak. Waarom ook niet? Het is een business zoals een andere, zolang je maar niet zelf de resultaten gaat proberen te bepalen."

Gokken met voorkennis

Resultaten proberen te bepalen is één, gokken met voorkennis is twee. En dat is wat steeds meer gebeurt bij de wedstrijden van de beloften. "Ik weet dat veel voetballers graag gokken", zegt makelaar 1. "Als dat gebeurt op wedstrijden in Duitsland of in Engeland, kan het wat mij betreft. Maar als je gokt op wedstrijden van de beloften, doe je dat als speler vaak op basis van inside-information. Ik raad mijn spelers aan om daar niet aan te beginnen, maar ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken. Het wereldje is ook een beetje schijnheilig: clubs worden gesponsord door gokbedrijven en als je op televisie een voetbalwedstrijd bekijkt, word je voor en na bestookt met reclame van gokbedrijven. Gasten van 22, 23 jaar die goed verdienen, hebben niet veel nodig om eraan te beginnen. Je moet de kat niet bij de melk zetten."

"Persoonlijk gok ik zelden, maar ik hoor toch overal dat er veel gegokt wordt op de beloften", zegt speler 2. "Iedereen moet zijn connecties gebruiken die hij bij bepaalde ploegen heeft om te horen of er veel A-kernspelers meedoen. Ik vind persoonlijk dat je niets verkeerds doet als je niet op je eigen matchen gokt. Je kunt ook op naam van familie of vrienden laten gokken. Dat je als voetballer voorkennis hebt bij die beloftematchen? Dan moeten ze daar maar niet op laten gokken, toch?"

Romain Reynaud van OH Leuven.Beeld photo_news

Jonge gasten

"Ik heb nog nooit gegokt sinds ik in eerste klasse speel", vertelt speler 3. "Het zegt me totaal niks. Het is wel duidelijk een trend dat er dit seizoen gegokt wordt op wedstrijden van de beloften. Ik krijg zelf ook regelmatig berichten van spelers van andere ploegen: 'Wie van de A-ploeg doet er bij jullie mee bij de beloften?' Dat is echt pas iets van dit seizoen. Met die informatie is de kans groter om te winnen dan dat je pakweg op een wedstrijd in Duitsland gokt."

"Ik weet dat er spelers zijn die gokken op wedstrijden van eerste klasse of van de Champions League, dat gebeurt al langer", getuigt speler 4. "Maar de laatste tijd krijg ik steeds meer sms'jes of telefoontjes van spelers van andere clubs die me vragen: 'Wie van jullie A-kern speelt er mee bij de beloften?' Daar heb ik een hekel aan. Ik heb de indruk dat dit echt wel een fenomeen van dit seizoen is."

Speler 5 kan dat alleen maar bevestigen: "Ik speel intussen een goede tien jaar in eerste klasse. Ik heb nooit anders geweten dan dat voetballers weleens gokken op wedstrijden in de Premier League of de Primera División, maar tegenwoordig hoor je veel over die wedstrijden van de reserven. Zelf doe ik daar niet aan mee, maar blijkbaar is dat interessant omdat er spelers meespelen van de A-kern. Bij de jonge gasten hoor je daar toch meer over. Het laatste jaar is dat een hype aan het worden."

Ook de iets oudere speler 6 stelt zich vragen bij wat hij ziet gebeuren. "Ik ben zelf niet zo'n gokker", zegt hij. "Als ik het al eens doe, dan eerder op het wielrennen: de Ronde van Vlaanderen of zo. Zolang ik in eerste klasse speel, heb ik nog nooit een speler meegemaakt die op zijn eigen ploeg gokte. Ik hoor wel van die reservematchen, waarop blijkbaar meer en meer gespeeld wordt. Als Club Brugge B thuis speelt tegen Oostende B en je weet ook nog eens dat er bij Club een aantal spelers van de A-kern meedoen, dan kan de verleiding om in te zetten groot zijn. Maar ik houd me altijd voor dat het is zoals in het casino: de bank wint altijd."

Youri Tielemans middenvelder van Anderlecht Leander Dendoncker op een training van hun ploeg.Beeld photo_news
Match tussen OH Leuven en KV Oostende.Beeld photo_news

"Gokken is geen probleem van OHL, het is er een van het Belgisch voetbal", stelt makelaar 2 vast. "Heel veel spelers in eerste klasse gokken. De wedstrijden van de beloften zijn erg in trek. Spelers van verschillende clubs vormen zelfs groepen op WhatsApp om informatie uit te wisselen over A-kernspelers die meedoen in die wedstrijden. Ik hoor dat er veel spelers bezig zijn met die reservenmatchen."

Speler 1 ontkent niet dat het verleidelijk is om te gokken op matchen van de beloften waarvan je weet dat er vijf of zes spelers van je A-ploeg meedoen. "Inderdaad, maar dat is de fout van de gokkantoren", meent hij. "Wie biedt er nu matchen aan over een competitie die totaal niet belangrijk is? Winnen of verliezen maakt niet uit, je kunt niet stijgen of dalen, er zijn geen supporters, geen druk. Het is gewoon een match om ritme op te doen. Honderd procent de schuld van de gokkantoren."

Dat voetballers met voorkennis kunnen gokken op wedstrijden van de beloften, vindt speler 1 geen bezwaar. "Wat zou daar verkeerd aan zijn? Dan moeten de gokkantoren hun codes maar veranderen. Die kunnen toch ook die info makkelijk krijgen? Al vijftig jaar spelen er soms negen A-kernspelers mee, soms één of zelfs geen. Als de gokkantoren dat nog niet weten, dan zijn ze heel dom. Ik heb zelfs gehoord dat Unibet zijn codes maar tien minuten voor de match uitbrengt, naargelang de ploegopstelling. Dus zie ik het probleem er niet van in. Zij weten perfect wie meedoet en passen hun codes dan aan. Er is niets illegaals of strafbaars aan."

Affaire-Ye

Er wordt niet alleen gegokt op wedstrijden van de beloften. Dat gebeurt ook bij matchen in eerste klasse. Niet zozeer op uitslagen, wel op allerlei details. "Ik heb nog nooit een speler gehoord die gokte op het verlies van eigen matchen", vertelt makelaar 2. "Ik hoor wel andere dingen: 'Ga jij de eerste bal buiten trappen? Ga jij de eerste gele kaart pakken?' Dat soort grapjes. Ik denk dat daar wel een probleem ligt, want daarop kan allemaal ingezet worden."

"In de kleedkamer zei een andere speler tegen mij: 'Pak eens een gele kaart'", vertelt speler 3. "Ik dacht eerst dat het om te lachen was, maar toen herhaalde die man: 'Kun je geen geel pakken? Ik kan daar 500 euro op inzetten, maal 2,5. Je krijgt 25 procent.' Ik heb daar niet aan meegedaan, maar het is op zich niet zo moeilijk om een gele kaart te pakken. Voor jonge gasten die een basisloon van pakweg 1.000 euro netto verdienen, gaat het om veel geld."

"Ik heb I Am the Secret Footballer gelezen, ik wist niet echt dat het zo ver ging", vertelt speler 7. "Blijkbaar kun je op alles gokken. Soms zie je een speler vroeg in de wedstrijd een lange bal naar voren trappen, die buiten gaat. Ze zeggen dan dat dat is om druk te zetten, maar daarbij kun je je vragen stellen. Er wordt ook gegokt op de eerste inworp, maar je weet niet of je daarmee te maken hebt."

"Ik weet ook dat je kunt wedden op dingen als 'gele kaarten' of 'de eerste bal buiten'", zegt speler 4. "Dat kan onschuldig lijken, maar dat is het voor mij niet. Want wie zegt dat een speler die geel pakt er later geen tweede kan krijgen in dezelfde match? Die dingen zijn nefast voor een wedstrijd, ze kunnen het resultaat mee bepalen. Wie daaraan meedoet, speelt niet alleen met zijn geld, maar ook met dat van zijn medemaats. Ik heb de indruk dat dit soort dingen vooral bij de kleinere clubs gebeurt. Jammer genoeg kunnen sommige jongens op die manier meer verdienen dan bij hun ploeg."

"Op zich heb ik er niet zo'n probleem mee dat voetballers gokken, zolang het maar op andere wedstrijden is. Van je eigen wedstrijd blijf je af", vindt speler 6.

Een wijze les horen we uit de mond van speler 8: "Ik gok zelf niet meer", zegt die. "Vroeger, voor de affaire-Ye, heb ik dat wel gedaan op buitenlandse ploegen. Maar ik ben daar dus vroeg mee gestopt. Niet uit schrik voor de Chinezen, maar meer verliezen dan winnen is ook niet goed."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234