Zondag 25/09/2022

GetuigenissenJongeren en vaccins

‘Ik ken amper twijfelaars. Je niet vaccineren is bij ons gewoon geen gespreksonderwerp’

null Beeld DM
Beeld DM

Deze week worden de vaccinatiecentra vooral bevolkt door jonge dertigers en eind twintigers. De vaccinatiebereidheid onder de groep jonger dan 35 jaar is en blijft hoog. Uit de cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat slechts 1,82 procent van de 18- tot 25-jarigen een vaccin weigert in Vlaanderen.

Joanie De Rijke

Het totaal aantal weigeraars van alle leeftijden bedraagt 1,67 procent. Ook het aantal inschrijvingen voor het Johnson & Johnson-vaccin loopt niet slecht. “Eind vorige week stonden we op ongeveer 80.000 inschrijvingen, waarvan 45.000 jongeren onder 25 jaar”, zegt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. Daarnaast hadden nog zo’n 12.000 16- tot 17-jarigen zich op de reservelijst gezet via QVAX. Woensdag riep ook de organisatie van Pukkelpop jongeren op om zich op die lijst te zetten.

Bas Surmont (24) heeft net zijn eerste vaccin te pakken. Wat eerder dan voorzien, door een gat in planning van het vaccinatiecentrum. Hij heeft nooit getwijfeld over de vaccinatie, klinkt het. “Omdat ik voldoende vertrouwen heb in de farmaceutische instellingen, de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europees Geneesmiddelenbureau, het EMA. Ik vertrouw in de wetenschap. En ook: in mijn omgeving ken ik eigenlijk maar één persoon die expliciet zegt dat hij niet gevaccineerd wil zijn. De reden is dat hij twijfelt vanwege de snelheid waarmee de vaccins er ineens waren. Maar voor de rest ken ik geen twijfelaars. Ik ben nooit met vrienden in discussie gegaan over het al dan niet vaccineren. Het was gewoon geen gespreksonderwerp. De tweede reden voor mijn vaccinatie is dat ik het geheel zie: ik ben een van de vele miljoenen die gevaccineerd moeten zijn zodat we sneller terug kunnen naar een normale wereld. En ja, natuurlijk ben ik ook blij dat ik straks naar Pukkelpop kan.”

Shana Tielemans (28) uit Sint-Andries: ‘Ik kies uit gemak voor een vaccin, niet uit burgerplicht.’ Beeld Damon De Backer
Shana Tielemans (28) uit Sint-Andries: ‘Ik kies uit gemak voor een vaccin, niet uit burgerplicht.’Beeld Damon De Backer

Shana Tielemans (28) kiest voor een vaccin omwille van praktische redenen: “Mijn eerste motivatie is om op reis te kunnen of om andere activiteiten te doen. Want elke keer zo’n test betalen, is best duur. Het is dus vooral uit gemak dat ik voor een vaccin kies, niet uit burgerplicht. Al blijft het wat dubbel. Ik heb twijfels over de snelheid waarmee het vaccin gelanceerd werd. Ja, de hele wereld was ermee bezig maar we weten nog niet wat de gevolgen zijn op langere termijn. Aan de andere kant zeggen de sterk dalende coronacijfers veel. Maar wie kan garanderen dat het na de zomer zo blijft? Ik ken iemand die volledig was gevaccineerd, alsnog besmet raakte en opnieuw twee weken in quarantaine moest. Oké, hij was niet ziek, maar het kan dus wel. Mijn conclusie is: ik kijk uit naar mijn vaccin maar ik blijf ook sceptisch.”

Age Van Boxem (21) uit Antwerpen:
Age Van Boxem (21) uit Antwerpen: "Voor mij geldt: hoe rapper, hoe liever."Beeld Damon De Backer

Age Van Boxem (21) had zich op de vaccinatiewachtlijst laten zetten, maar dat bleek al niet meer nodig. Hij is gedomicilieerd in Brussel en daar kan iedereen boven de 18 jaar momenteel een afspraak maken voor een vaccin. “Voor mij geldt: hoe rapper, hoe liever. Jongeren worden misschien minder gauw ziek, maar het komt wel voor, sommigen zijn er zelfs aan gestorven. Hoewel het een minderheid is. Ik vind ook dat hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter het is. Ik volg de cijfers en grafieken en weet dat de vaccinatiecampagne in Brussel lang niet zo vlot verloopt als elders. Als mijn vaccinatie dan betekent dat andere mensen beter beschermd zijn – ten slotte geef je het minder gauw door als je gevaccineerd bent – dan zijn we daar toch weer beter mee af, denk ik. Natuurlijk is het ook een voordeel dat je weer op vakantie kan met vaccin. In het begin werd gezegd dat iedereen voor 11 juli een eerste prik zou hebben en dat we met een eerste vaccin ook allemaal op vakantie zouden kunnen. Dat motiveert natuurlijk om er zo snel mogelijk voor te gaan. Nu is dat intussen veranderd, ik denk dat de meesten hun tweede prik niet voor half augustus krijgen. Dus voor die reis hoef je het niet echt meer te doen. Wat de festivals betreft, is het een ander verhaal. Ik denk dat het heel wat jongeren motiveert om hun vaccin te halen. Voor de rest wordt het testen als je op vakantie wil, maar dat nemen we er dan maar bij.”

Bas Surmont (24) uit Wevelgem: ‘Ik vertrouw in de wetenschap.’ Beeld Damon De Backer
Bas Surmont (24) uit Wevelgem: ‘Ik vertrouw in de wetenschap.’Beeld Damon De Backer

Noah* (21) is niet voor en niet tegen het vaccin. Maar voorlopig kiest ze ervoor om te wachten: “Ik begrijp de standpunten van de vaccinatie. Alleen vind ik dat de langetermijneffecten nog te onzeker zijn. Werkt het wel honderd procent? En kun je als gevaccineerde nog besmet raken? Mijn conclusie is dat ik liever nog een tijdje wacht en op mijn eigen immuunsysteem vertrouw. Ik heb corona gehad en ben er nauwelijks ziek van geweest. Waarom zou ik dan een vaccin nemen? Daarom hoef ik het alvast niet te doen. Maar ik denk er wel over na wat het voor anderen betekent als ik weiger. Ik wil andere mensen uiteraard niet in gevaar brengen. Maar nu blijkt dat je het virus als gevaccineerde toch nog kan doorgeven, is ook dat geen argument. Voor mijn grootouders hoef ik het niet te doen; ze zijn beiden gevaccineerd en vinden dat ik zelf moet beslissen. Ze laten mij toe in hun bubbel. Ik wil ook afstappen van het schuldgevoel dat iedereen elkaar geeft. Ik kies ervoor om me niet te laten vaccineren en ik denk er heel goed over na waarom ik dat niet wil. Laat mij gewoon in mijn recht om zelf te beslissen, ik wil me niet laten pushen, dat heeft geen zin. Ik beslis zelf en mocht straks blijken dat mijn twijfels ongegrond zijn, dan zal ik alsnog voor een vaccin kiezen.”

*Noah is een schuilnaam.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234