Zaterdag 24/10/2020

'Ik kan u verzekeren dat er vanuit België geen exodus komt'

israëlisch minister biedt belgische joden ontsnapping voor 'antisemitisme'

Yitzhak Levy, de Israëlische minister van Toerisme, zegt te werken aan een mogelijkheid voor Belgische joden om zich makkelijk definitief in Israël te vestigen omdat ons land 'een koploper in antisemitisme' zou zijn. Het is een indirecte reactie op het gegeven dat Ariël Sharon voor een Belgische rechtbank kan verschijnen voor zijn aandeel in het bloedbad van de kampen Sabra en Chatila. Vijf figuren uit de Belgische joodse gemeenschap, plus historicus Ludo Abicht, schieten bij Levy's idee spontaan in de lach. 'De uitspraak van Levy is helemaal niet kosjer', weet restaurantuitbater Yumi Hoffman.

Antwerpen / Brussel

Eigen berichtgeving

Barbara Debuschere

Het idee van de Israëlische minister van Toerisme Levy komt niet uit de lucht gevallen. Het is een van de meerdere afkerige reacties vanuit Israël op een arrest van het Hof van Cassatie in Brussel waardoor een gerechtelijke procedure tegen de Israëlische premier Ariël Sharon mogelijk wordt zodra zijn immuniteit vervalt. Sharon wordt in België aangeklaagd door nabestaanden voor zijn aandeel in de moordpartijen in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Chatila. Israël verklaarde na die uitspraak dat het arrest ernstige gevolgen kan hebben voor de betrekkingen met België. De Belgische ambassadeur in Israël, Wilfried Geens, moest zich al verantwoorden en de Israëlische ambassadeur in België, Yehoudi Keinar, werd teruggeroepen en zou niet snel opnieuw naar België komen. Hier en daar zouden ook stemmen opgaan om een economische boycot van België te organiseren.

En nu onderstreept Levy ook hoeveel jodenhaat er wel niet rondwaart in België. Volgens een professor van de Universiteit van Tel Aviv is België zelfs een van de meest antisemitische landen van het moment. Levy zegt zich te zullen inzetten voor de joden in België die aan dat "uit de hand lopende" antisemitisme willen ontsnappen. Voor hen zou er een procedure komen waardoor ze makkelijk definitief naar Israël kunnen komen. Levy denkt aan extra voordelen en steun voor die groep.

"Mogen ze dan per fiets of per vliegtuig naar ginder", grapt Louis Davids, hoofdredacteur van het Belgisch-Israëlisch Weekblad. Hij zegt niet veel anders te kunnen dan met Levy's idee te lachen "omdat het simpelweg niet klopt dat België een antisemitisch land is. Wij kunnen hier verdorie dansend en zingend in de straten lopen met de steun van de politie, hoe zouden we ons dan gehaat voelen door de Belgen?" Davids verwijst daarmee naar een plechtig feest vorige week vrijdag toen in de joodse gemeenschap in Antwerpen een man een wetsrol naar de synagoge bracht. "Dat was een belangrijk evenement, dat we volledig hebben kunnen beleven volgens onze traditie, met een baldakijn, met dans en daar stond veel volk bij , ook Belgen. In het dagelijkse leven hebben wij ook geen systematische jodenhaat te verwerken. Ik kan meneer Levy verzekeren dat hij echt niet moet rekenen op een exodus uit België."

Iemand die het kan weten is Yumi Hoffman, een van de uitbaters van het beroemde joodse restaurant Hoffy's in Antwerpen. "Ik heb met zeer veel joden en Belgen contact en ik merk geen spetter jodenhaat. Ons restaurant is kosjer, maar die uitspraken van Levy niet. Het is politiek. Wij hebben het hier heel goed en we worden niet gehaat, integendeel. Mocht dat wel zo zijn, dan zou ik het zeker weten, want de mensen kletsen hier wat af. Verhuisplannen richting Israël vang ik ook niet op", aldus Hoffman.

Antwerps gemeenteraadslid van joodse afkomst Claude Marinower (VLD), historicus Ludo Abicht, de voorzitter van het Forum van Israëlische Organisaties Ringer en de secretaris-generaal van de Israëlitische-Orthodoxe Gemeente Kornfeld wijzen er ook op dat negatief reageren op de uitspraak van Cassatie niet hetzelfde is als zich gehaat voelen door de bevolking.

Ringer: "Wij zijn allemaal supporters van de joodse staat en dat België over het juridische systeem van die staat heen wil springen schiet in het verkeerde keelgat. Ook hier zijn joden daarover ontstemd. Maar we maken heus wel het verschil tussen wat gerecht en politiek beslissen en de reacties van de bevolking op ons in de straat, bij de bakker of op de bus. Levy heeft een emotionele politieke uitspraak gedaan in een land ver hier vandaan. Hij mag komen kijken, maar hier leeft geen haat."

Hoffman geeft aan dat zijn klanten hun kosjere maaltijd niet laten vergallen door de uitspraak van Cassatie. "Het is niet wat de meesten bezighoudt en bovendien is nog niet zeker welke gevolgen die uitspraak nu concreet zal hebben", zegt Hoffman.

Volgens Abicht maakt Levy met zijn uitspraak misbruik van de diplomatieke spanning tussen beide landen. Abicht: "Het is al niet leuk om horen voor de joodse gemeenschap dat hun premier hier misschien berecht wordt. Nu ja, Sharon moet zich maar gedragen, maar stel je voor dat een politiek leider van jouw land in een ander land voor de rechter moet verschijnen. Levy probeert nu om politieke redenen een wig te drijven tussen de joden en hun medeburgers hier. Maar de realiteit is anders."

Dat in die Belgische realiteit het afgelopen jaar drie aanslagen op joodse instellingen gebeurden, is een van de redenen waarom professoren in Israël nu België en ook Frankrijk aanduiden als landen waar het 'neo-antisemtisme' welig tiert. Claude Marinower: "Dat is kortzichtig. Die aanslagen zijn erg, maar sporadisch antisemitisme heeft altijd deel uitgemaakt van de democratische realiteit hier. Bovendien is het nog maar de vraag of de joden in Israël zoveel veiliger af zouden zijn dan hier." Marinower benadrukt dat 'jodenhaat' een zeer zwaar begrip is dat slaat op de situatie voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Daar mag je niet zo licht mee omspringen", aldus Marinower.

Israël blijft wel het land waar de joden naartoe trekken wanneer ze zich elders bedreigd voelen. Kornfeld: "Maar dat gebeurt nu, zeker vanuit België, heel weinig. Levy probeert ons wat aan te praten."

Abicht wijst er ook op dat niemand joden in België nu belet om te vertrekken. "Trouwens, het is toch ook niet zo dat omdat België zich op politiek vlak nu verzet tegen de VS dat de Amerikanen hier nu plots gehaat worden en beter hun boeltje pakken?"

'Het is maar de vraag of wij joden in Israël zoveel veiliger zouden zijn dan hier in België'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234