Vrijdag 01/07/2022

'Ik kan niet toveren'

58 WK-medailles en 10 profwereldkampioenen in vijftien jaar. Het was prettig bondscoach zijn voor Rudy De Bie. Tijden veranderen, beseft opvolger Sven Vanthourenhout (36) in zijn eerste grote interview als coach. 'We zullen nog scoren. Maar helaas: Mathieu van der Poel is niet kloonbaar.'

Je kunt je wel afvragen hoe groot het aandeel is van een bondscoach in zo'n ruime prijzenkast.

Vanthourenhout: "Eerder klein. Mij zul je die pluimen in elk geval nooit op mijn hoed zien steken. Wellens, Nys, Albert, Vervecken, Van Aert: ze hebben zelf voor die wereldtitels gezorgd. Samen met de mensen die zich minstens driehonderd dagen per jaar over hen ontfermen en te vaak over het hoofd worden gezien. Dan heb ik het over de Christoph Roodhoofts en Paul Van Den Boschen van deze wereld. Rudy had het geluk om te kunnen vissen in een enorme talentenvijver. Zo was het comfortabel werken. Maar hij heeft wel goed gewerkt. Met maximaal rendement."

Wat maakt een (bonds)coach of ploegleider tot meer dan wat Wilfried Peeters wel eens smalend 'de chauffeur van de mecanicien' durft te noemen?

"Het werk van een coach eindigt op het moment dat zo'n kampioenschap begint. Zeker in een individuele discipline als het veldrijden. In mijn persoonlijke visie: je communiceert met je renners, kweekt er een vertrouwensband mee, zorgt ervoor dat ze altijd bij je terechtkunnen, in goede en kwade tijden. Je volgt hun trainingen en koersplanning op, geeft raad, stuurt bij waar het moet. En je bouwt er vooral een hecht team rond, zodat ze in de best mogelijke omstandigheden naar zo'n WK of EK kunnen toeleven. Iets wat De Bie met zijn warme karaktereigenschappen en plichtsbewustzijn prima heeft gedaan. Rudy heeft echt wel iets neergezet, hoor. De cijfers liegen niet. Het wordt moeilijk om die te evenaren.

"Wat ik zeker wil doen is verder sleutelen aan de basis, want van daaruit vertrekt alles. Ik geef nu al, elke woensdag in Beernem, vrije crosstrainingen voor alle categorieën. Er moeten ook testmomenten komen en ik wil op elke ploegstage op zijn minst één keer aanwezig zijn. Komende zomer hoop ik alle jongeren ook al eens te kunnen verzamelen, zodat ze elkaar goed leren kennen.

'De aanwerving van Sven Vanthourenhout kadert in de modernisering van Belgian Cycling', stond in het bondscommuniqué. Vriendelijke uitdrukking voor: 'De Bie heeft zijn tijd gehad. Ander, jonger, beter'.

"Een verjongingsproces is het zeer zeker. Filip Meirhaeghe (mountainbike), Kevin De Weert (weg), Kenny De Ketele (baan), nu ik. De trend zal zich de komende jaren alleen maar doorzetten. De toekomst is aan nieuwe, jonge en ervaren krachten. Het gaat heel snel. In het voorjaar had ik met bondsvoorzitter Tom Van Damme een gesprek over mijn manier van werken bij Telenet-Fidea Lions. Dat is blijkbaar blijven hangen. In de zomer kwam alles in een stroomversnelling. Op 1 augustus was ik bondscoach."

Plus est en vous.

"Ik ken mijn kwaliteiten en gebreken. Organisatorisch moet ik nog sterker worden, weet ik. Voor de rest vind ik van mezelf dat ik het niet zo slecht doe. Sven (Nys) is er het tegenvoorbeeld van, maar toprenners worden niet per definitie topcoaches. Omdat ze meer 'ups' dan 'downs' hebben gekend in hun carrière en niet echt raad weten met crisissituaties. Zelf heb ik bij momenten zwarte sneeuw gezien en die ervaring komt me nu van pas.

"Ik durf zeggen dat ik bepaalde renners al naar een hoger niveau heb getild, louter door ze op menselijk vlak goed aan te voelen, te begrijpen wat er precies in hen omgaat en daar gepast proberen op in te spelen. Daan Soete, bijvoorbeeld. Jongen met een handleiding. Koffietje drinken hier, pleziertje meepikken daar. Je kunt hem in een strak keurslijf duwen, maar dat werkt contraproductief. Beter laat je hem even los, vat je hem vervolgens weer bij de kraag en ga je verder. Zo haal je het beste uit iemand naar boven. Pas op: het laatste wat ik wil is betweterig overkomen. Ik verkoop geen evangelie, hé."

Je missie wordt veel ingewikkelder dan die van De Bie. De resultaten vallen tegen in alle categorieën. We winnen amper nog: één op vier in Ronse, nul op vier in Gieten, Zonhoven en Koksijde. Staan we op een kantelpunt? En moeten we stilaan leren leven met minder?

"Er is een belangrijke generatiewissel gaande. Enkele Belgische coryfeeën zijn afgehaakt, anderen zitten in de herfst van hun carrière. Van Vantornout of Pauwels moet het niet meer komen. Wel van de nieuwe generatie en de jeugd. Overal staan we sterk in de breedte, maar haalt Nederland de bovenhand. Met Mathieu van der Poel als exponent. Zorgwekkend? Zo scherp wil ik het niet stellen. We moeten het aanvaarden, maar mogen niet berusten. Alert blijven voor talent en daar omzichtig mee omspringen, is de boodschap. Míjn boodschap, voor een deel. Wees gerust: we zullen nóg scoren met het beschikbare potentieel, hoe moeilijk ook. Maar ik kan natuurlijk niet toveren. Een fenomeen als Van der Poel is niet kloonbaar."

Er zit nog zo'n natuurtalent aan te komen: Thomas Pidcock. Geen Nederlander, wel een Brit.

"Het soort waarvan maar om de zoveel tijd een exemplaar op de wereld wordt gezet. Speciaal geval, mix van Mathieu van der Poel en Peter Sagan. Ik heb zijn transfer naar Telenet-Fidea Lions mee onderhandeld. Niet financieel, dat was mijn job niet. Wel sportief. Ik zie ze nog altijd zitten. Ma en pa, oprecht bezorgd over de toekomst van hun zoon. Tom, zelfverzekerd en nonchalant achterover leunend in de zetel, pet omgekeerd op het hoofd. Een vijftal grote ambities, stelde hij zichzelf voor de komende twee, drie jaar. Acht keer op de tien denk je dan: 'Wat een arrogant ventje, zeg, die zal nog veel boterhammen moeten eten'. Maar door zijn speelsheid vind je het tegelijk wel ergens veroorloofd. Drie van die vijf doelen heeft hij inmiddels gerealiseerd. Juniorenwereldkampioen veldrijden worden in Bieles? Check. Parijs-Roubaix voor junioren? Check. De juniorenwereldtitel tijdrijden in Bergen? Check. Het zorgt ervoor dat hij op dit moment nog niet weet waar zijn toekomst ligt."

Superprestigecross Ruddervoorde, zondag om 13.30 uur, live op één, Play Sports en Proximus TV

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234