Zondag 11/04/2021

'Ik kan niet tellen'

'Ik? Een quiz presenteren?', dacht hij. Maar tegen Tom Lenaerts en Bart Cannaerts kon Adriaan Van den Hoof geen nee zeggen. Deze zomer is hij elke weekdag quizmaster van dienst in het nagelnieuwe 'Switch' op Eén.

Switch komt recht uit de gedeelde breinen van Tom Lenaerts en Bart Cannaerts. Het is een atypische zomerquiz zonder puntentelling. Kandidaten die een juist antwoord geven mogen 'switchen' van plaats met een tegenkandidaat. Vijf dagen lang zien we dezelfde vijf spelers. Elke avond kan een van hen naar huis gaan met 1.000 euro.

Adriaan Van den Hoof maakt met Switch zijn debuut als quizmaster. Lenaerts zei daarover: "Adriaan is ad rem, slim, heel goed met kandidaten en kan geloofwaardig een quizvraag stellen. Een beetje zoals ik, dus." Van den Hoof lacht. "Laten we ervan uitgaan dat ik hem zo goed mogelijk probeer na te doen."

Serieus, waarom heb je toegehapt om Switch te presenteren?

"Eerst was ik niet geïnteresseerd. 'Ik? Een quiz presenteren?' Maar het concept prikkelde me, dus heb ik eens meegespeeld in een cafétest en later in een screentest. Het enige wat op voorhand vastligt, is het gegeven dat ik vragen moet stellen. Voorts kan ik doen wat ik wil. Zonder te stoefen, maar dat kan ik wel, gewoon babbelen met mensen.

"Daarom is het zo leuk dat kandidaten een hele week meegaan. Bart Cannaerts heeft het eens omschreven als: Komen eten, maar dan met vragen. Er is ruimte om hen te leren kennen, maar ze zijn ook stuk voor stuk goed gekozen, aangename figuren. Bij productiehuis Panenka zijn ze ongelofelijk goed in zulke castings."

Er hangt ook veel geld van af. Heb je dat moeten leren, serieus een vraag te stellen?

"Ik heb lang gerepeteerd voor de finale. En als het aan Cannaerts lag, deden we dat nu nog altijd. (lacht) Gelukkig komt dan de ervaring van Tom Lenaerts naar boven, een man die perfect weet hoe je dat moet aanpakken. Hij heeft me een paar gouden regeltjes geleerd: hoe spanning op te bouwen, snel de vragen te lezen en zo kort mogelijk te antwoorden of ze goed of fout zijn. Allemaal zaken waar ik nooit bij had stilgestaan. Vragen stellen is een metier. En als een van onze beste quizmasters is Tom een uitstekende leermeester."

De voorbije jaren presenteerde Bruno Wyndaele de zomerquiz op Eén. Valt er van hem iets te leren?

"Volgens mij doen we met Switch iets helemaal anders dan De premiejagers. In Bruno's quizzen zijn de vragen grappig, maar is het geheel iets ernstiger. Bij ons zijn de vragen vrij sec, maar is het gesprek - en wie ik zelf ben - de vrolijke noot van het programma."

Switch is ook een quiz zonder puntentelling. Ben je zo slecht in hoofdrekenen?

"Ik kan niet tellen. Volgens mij heb ik een soort dyscalculie. Als je mij een telefoonnummer wil dicteren, moet dat cijfer per cijfer. Het systeem waarbij kandidaten telkens in de juiste rangorde staan is dus niet alleen goed gevonden, maar ook een godsgeschenk voor mij om het te presenteren."

Kandidaten die van plaats moeten veranderen, is dat niet enorm veel gedoe?

"Nee, zoals ik het weleens uitleg: 'Als je fout antwoordt, zet dan onderdanig een stap terug en laat de winnaar met opgeheven hoofd voorbij wandelen.' Zo gaat het ook. Op den duur zetten ze zelf spontaan een stapje achteruit als ze een fout maken."

Je laatste programma, Normale mensen, was geen onverdeeld succes. Wordt het vanavond spannend?

"Nee, het grote verschil is dat Normale mensen veel persoonlijker was. Dat hadden wij bedacht, hoewel we uiteindelijk ook veel water bij de wijn moesten doen. Switch ervaar ik anders. Dit is een leuk programma dat Cannaerts heeft bedacht, en hij vroeg mij om mee te doen. Ik noem het weleens de leukste vakantiejob die ik ooit heb gedaan."

Iets tijdelijks, dus.

"Het is een zomerprogramma, eind augustus stopt het. Dus als mensen me vragen: 'Word jij de nieuwe Ben Crabbé?', kan ik duidelijk zijn: nee. Dat kan ik ook niet. Niemand kan beter Ben Crabbé zijn dan Ben Crabbé zelf."

Switch, elke weekdag om 20 uur op Eén.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234