Woensdag 24/07/2019

'Ik houd van imperfectie'

Matthias M.R. Declercq en Jonas Lampens rijden voor deze rubriek lukraak door het land en klampen mensen aan met de simpele vraag: 'Meneer, mevrouw, oe is't?' Vandaag: Black Sabbath in Kortessem.

Ze heeft niet dat lange zwarte haar, maar af en toe is Peggy Winters toch de Ozzy Osbourne van Kortessem. Dan schraapt ze haar keel, grijpt een flesje bier en gaat wild op 'Paranoid' en 'War Pigs'. Peggy is een van de vier dames van de lokale Black Sabbath Tribute Band. "Het volk associeert dames niet met harde rock", zegt ze. "Dat maakt het alleen maar spannender."

Ozzy Osbourne is een uitlaatklep voor Peggy; het is zingeving, net zoals ook schilderen, schrijven en beeldhouwen dat zijn. Handvatten in een wereld die drijft op perfectie. "Terwijl ik net houd van imperfectie", zegt Peggy. Ze toont ons een schilderij. Een zelfportret dat niet helemaal af is, lijkt.

"Michaël Borremans, Kati Heck, Maya Hewitt, dat soort dingen. Imperfectie wringt bij de meesten, terwijl het net menselijk is. Ik kan er mij in verliezen. Denken dat je naar het perfecte schilderij of beeldhouwwerk kijkt, en dan merken dat bepaalde dingen niet kloppen. Dat de realiteit zachtjes is vervormd."

Op de vraag hoe het met haar gaat, zegt Peggy: "Ik wil de schoonheid van kunst graag overbrengen op jongeren. Als master in de Beeldende Kunsten gaf ik al les, maar het is moeilijk om ergens werk te vinden. Al is het maar een paar uur in de week. Momenteel ben ik werkloos. Je kunt dat ook als imperfectie bestempelen, maar dat is het niet. In wezen ben ik een gelukkig iemand. Maar nu ben ik werkloos en voel ik me tegelijk ook nutteloos.

"Mensen vergeten dat een job een belangrijk deel van je identiteit uitmaakt. Helaas. Het vormt je, het bepaalt je dagelijks leven. Mensen zonder job maken als het ware geen deel uit van dat werkelijke leven. Je valt er buiten, zit thuis. Je mist veel dingen, de sociale interactie valt weg. Ik probeer weerstand te bieden en trek eropuit. Galeries bezoeken, mensen contacteren, mijn werk aan de man brengen. Ik moet wel. Een mens mag niet vervreemden van de wereld waarin hij leeft.

"Ik zou eigenlijk moeten verderwerken aan dit huis, nu ik de tijd heb. Want iedereen ziet dat het verre van af is. Maar misschien is dat wel de schoonheid ervan. In onze wereld moet alles altijd snel gaan. Dingen moeten áf zijn, en in lijn met de heersende regels, zeg maar.

"Dit huis is gemaakt van leem. Het stro zijn we bij een vriend van het veld gaan rapen. Zelf bedacht, zelf gebouwd. Het is waardevol om zélf dingen te doen. Ik vermoed dat mensen wel eens denken wat wij hier allemaal uitsteken. Dat er maar weinig progressie in zit. Maar dat stoort ons niet. Het zal ooit wel af raken. Ooit. Intussen houd ik ervan om hier te wonen. Maar geef me toch maar snel werk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden