Dinsdag 07/07/2020

'Ik hou van Heins filosofie: uitgaan van eigen sterkte'

Tijdens de opwarming vanavond in de Ghelamco Arena hoopt AA Gent-kapitein Sven Kums (27) op zijn favoriete deuntje, 'iets van Michael Jackson'. Hij en zijn ploegmaats kunnen de boost goed gebruiken tegen Wolfsburg. Financieel zijn de Duitsers veel sterker, maar gelukkig bepaalt geld niet alles in de Champions League.

Zelfs als de Buffalo's op achterstand staan, of het is lang 0-0 zoals afgelopen vrijdag tegen Moeskroen, dan nog blijven ze hardnekkig de voetballende oplossing zoeken. "In plaats van een keer de bal voor het doel te smijten? (schudt het hoofd) Daar hebben wij de spelers niet voor", zegt aanvoerder Sven Kums. "Alleen Depoitre is niet genoeg. Als je niet de geschikte spelers hebt, doe je zoiets beter niet."

Fijn, dan blijft de klok tikken. En ineens fluit de scheidsrechter af en ben je uitgeschakeld, zoals op Club Brugge.

Sven Kums: "Ik zie die klok ook tikken, hoor. Maar je moet geduld hebben. Ik kan begrijpen dat een supporter gefrustreerd geraakt, maar opportunistisch voetbal is ons spel niet. Kijk eens naar onze ploeg: ikzelf ben van het rustige type, Milicevic is rustig, Thomas (Matton, SK), Mbark (Boussoufa, SK)... Enkel Brecht Dejaegere, die zou nog eens... Weet je wat het ook is? We krijgen altijd kansen, we scoren nagenoeg altijd. Waarom dan ineens gek gaan doen en met lange ballen spelen?"

Jullie scoorden niét op Club Brugge. Twee keer niet, zelfs.

"In de bekermatch hadden we kunnen scoren. Toen vond ik dat we best wel controle hadden. Onze competitiewedstrijd was niet goed. Ik merkte heel snel dat we niet in normale doen waren. Toen ik enkele dagen nadien thuis de wedstrijd opnieuw bekeek, merkte ik dat ik zelf veel meer met de bal had gelopen dan gewoonlijk."

Doe je dat vaak, jullie wedstrijden opnieuw bekijken?

"Altijd. Eén of twee dagen later. Op het gemak, in de zetel. Ik weet dat nog spelers dat doen, Brecht (Dejaegere, SK) bijvoorbeeld."

Speel je dan jouw bevindingen door aan coach Hein Vanhaezebrouck?

"Soms. Tijdens de debriefing van een wedstrijd geef ik al eens iets aan, maar meestal heeft hij de dingen al verwerkt in zijn analyse."

Komt zoiets uit jezelf, of is jouw professionalisme meegegeven door je ouders?

"Beide. Toen ik destijds bij Lierse speelde, ik was 18 of zo, en we hadden op zaterdag gespeeld, dan nam mijn pa mij op zondag na de uitlooptraining mee naar een nabijgelegen pleintje om bij te trainen: lange ballen trappen, schieten op doel, trainen op techniek."

Was je een rebel als tiener?

"Ik was een brave jongen. Alhoewel, in het vierde middelbaar had ik bij de examens in december veel buizen. Ik zat op de school waar mijn moeder lesgaf en zij stelde me voor de keuze: ik mocht op dezelfde school blijven, maar dan zou ik zeer waarschijnlijk mijn jaar moeten overdoen, of ik ging op internaat naar Leuven. Ik heb gekozen voor het tweede en heb zo tweeënhalf jaar op internaat gezeten. Ik was er graag, met allemaal voetballers: Defour, Colpaert, Haroun, Hubert...

"Iedereen had zijn eigen kamertje. Het was lang niet zo strikt, hoor. Het ontbijt was bij wijze van spreken al afgelopen toen wij naar beneden kwamen. We hadden twaalf uur per week voetbal op school en elke avond zwermde iedereen met busjes uit naar zijn club om te gaan trainen. Ik speelde toen met Dries Mertens bij Anderlecht, Defour ging naar Genk."

Miste je jouw ouders niet?

"Ik zag mijn pa bijna elke avond want hij was trainer bij de jeugd op Anderlecht. En mijn moeder kwam mij geregeld iets brengen op het internaat. Het was een toptijd. Ik leerde er zelfstandig zijn, opkomen voor mezelf. Het internaat heeft voor een deel gemaakt wie ik nu ben."

Het lijstje trainers met wie je hebt gewerkt in je carrière was allicht ook een deel van je vorming. Stuk voor stuk mooie namen, te beginnen bij Kjetil Rekdal in Lierse.

"Dat was een lastige periode. We vochten tegen de degradatie, en de spelerslonen werden niet altijd betaald. Het gebeurde dat ik op training kwam en de spelers staakten. Ik zat tussen twee vuren: ik was uitgeleend door Anderlecht, dus ik werd wél betaald, maar ik wilde ook niet buiten de groep staan. Rekdal zette mij voor de defensie samen met Chris Janssens, zoals ik nu speel met Neto. We stonden laatste en ik herinner mij dat zelfs binnen de club Rekdal kritiek kreeg omdat hij te veel voetballers opstelde en te weinig atleten. Maar Rekdal trok het zich allemaal niet aan, hij liet ons staan. Rekdal was een liefhebber.

"Mijn periode bij Lierse was voor nog een reden belangrijk. De schoonpa van Chris Janssens was er dokter. Hij is toen gestart met de fysieke ontwikkeling van mijn lichaam. Dat was hard, hoor. Als ik vooraf niet goed had gegeten, viel ik van mijn sus door het labeur. Maar ik ben die man echt dankbaar."

Daarna ben je even teruggekeerd naar Anderlecht.

"Ja, zes maanden tijd verloren in de B-ploeg."

Om in Kortrijk te belanden. Je werkte een jaar met Georges Leekens. Hoe was dat? Want Leekens is qua voetbalfilosofie niet te vergelijken met Vanhaezebrouck.

"Echt waar: ik ben blij geweest met Leekens als trainer. We speelden in een 4-2-3-1 en hij zette mij vooraan op links. De Beule stond centraal, Soetaers of Messoudi rechts en Benteke in de spits. Onder Leekens heb ik geleerd om in een organisatie te spelen, om tactisch gedisciplineerd te blijven. Ik ben wel iemand die graag duidelijkheid heeft. Leekens legde ook heel veel nadruk op stilstaande fases, dingen die ik nu nog herken als ik Lokeren bezig zie."

Ron Jans haalde jou naar Heerenveen, waar je samenspeelde met Filip Djuricic, die nu bij Anderlecht speelt.

"Ik speelde alles onder Jans. Van alle trainers die ik had, stond Jans het dichtst bij zijn spelers; na elke wedstrijd kreeg je een individueel gesprek. In dat eerste jaar heb ik vaak alleen voor de verdediging gespeeld. Ik vond dat prettig: alle ballen komen naar jou, jij verdeelt. En in Nederland wordt minder druk gezet. De Nederlandse competitie, dat is de hemel op aarde voor een spits."

Je hebt bij Heerenveen ook twee jaar gespeeld onder Marco van Basten.

"Mijn jeugdidool. Een schitterende mens. Altijd vriendelijk, altijd lachen, precies een goede maat met wie je een pot kon gaan drinken. Maar als trainer..."

John van den Brom vertelde dat Van Basten niet begrijpt dat een speler niet kan uitvoeren wat voor hem de simpelste zaak is: een vrijschop in de kruising borstelen, bijvoorbeeld.

"Dat is zo. We speelden eens tegen Ajax, in die periode waren die echt goed. Van Basten overliep de elf namen van Ajax en bij hun beste speler, pakweg Eriksen, zei hij: 'Goede speler, maar niets speciaals.' Van Basten moet een ploeg kunnen trainen met enkel vedetten, die alles kunnen wat hij kon."

Frustreerde het jou dat er in België weinig aandacht was voor jouw prestaties bij Heerenveen?

"Frustratie is een groot woord, maar inderdaad, niemand sprak over mij. Het stoort mij nog altijd dat veel mensen denken dat ik in Nederland weinig aan de bak kwam. Dat is zever. Ik heb meer dan twee jaar alles gespeeld. Enkel het laatste seizoen onder Van Basten was een ontgoocheling."

Je bent Francky Dury daarom ongetwijfeld dankbaar dat hij jou naar Waregem bracht?

"Dury gaf mij veel vertrouwen. En hij schonk mij opnieuw spelplezier."

Zou jij trainer willen zijn, later?

"Mijn ouders dringen aan: 'Doe je trainersdiploma.' Maar het interesseert mij niet. Dan zou ik veel liever scout zijn, talent ontdekken."

Van welke speler wist je: die gaat een grote carrière maken.

"Mijn pa en ik zagen al zeer snel dat Musonda Junior het zou maken."

Wil je eigenlijk zelf kinderen?

"Ja, en ik zou graag hebben dat ze mij nog zien sjotten. Ik ben nu 27. Als ik kan doorgaan tot mijn 34ste, dat zou mooi zijn, dan kan ik mijn kinderen ook eens meenemen op het veld."

Dan zijn we bij Vanhaezebrouck beland. Toen je van Zulte Waregem naar AA Gent kwam, was hij anders dan in jullie periode bij Kortrijk?

"Dezelfde. Hij is nooit uit zijn lood geslagen."

Heb je nooit een keer gezegd: 'Coach, nu sla je er echt naast?' Want ik neem aan dat jij zoiets mag zeggen tegen hem.

"Ik denk dat wel, ja. Ik zou het niet op zo'n manier zeggen, maar we kunnen best wel discussiëren over tactiek, over hoe we moeten schuiven als ploeg, hoe we druk kunnen zetten.

"Ik heb een heel goede band met Vanhaezebrouck, maar ik heb gewoon een trainer en een ploeg nodig die het voetbal brengen dat ik wil. Mocht Vanhaezebrouck countervoetbal of reactievoetbal spelen, dan zou ik ondanks mijn respect nooit lang voor hem kunnen voetballen. Wij komen goed overeen, maar ik hou vooral van zijn filosofie als trainer: uitgaan van eigen sterkte."

Tegen Wolfsburg zul je mogen lopen, heel veel lopen.

"Wij hebben een ploeg die veel kan lopen, geen probleem. We waren met drie spelers in de top twintig van de meeste kilometers gelopen in de groepsfase (Neto op drie, Kums op zeven en Depoitre op zeventien, SK). We mogen niet panikeren, vooral geduldig blijven."

AA Gent - VfL Wolfsburg Live op 2BE en Proximus TV om 20.45 uur

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234