Vrijdag 15/11/2019

'Ik hoop dat vooral hetero's mijn manifest lezen'

Slimme redenering van een zeventienjarige: 'Zolang iets niet expliciet op papier staat, is het vatbaar voor verandering. Zeker in onzekere tijden zoals deze.' Seppe De Roo strijdt voor homorechten. En schreef daarom een heus manifest.

ij zit in het zesde jaar wetenschappen-wiskunde, woont ergens in de buurt van Gent en droomt ervan om volgend jaar regie te gaan studeren aan het Rits in Brussel. En naast al het andere waar jongens van zijn leeftijd zoal mee bezig zijn, heeft hij ook een manifest geschreven. De Universele Verklaring voor het Recht op Seksuele Vrijheid. Als u daar een verwijzing in leest naar De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, dan is dat de bedoeling. Dat laatste document werd opgesteld in 1948 door de leden van de Verenigde Naties. Het manifest van Seppe De Roo werd vorige week geschreven. Door hemzelf.

Seppe: "Twee jaar geleden ben ik ervoor uitgekomen dat ik homo ben. Het was niet echt de bedoeling, maar uiteindelijk gaf het wel een goed gevoel. Ik weet zelf al sinds mijn twaalfde dat ik niet op meisjes val, en sindsdien was het een geheim dat ik met me meedroeg. Dat viel nu eindelijk van me af. Ik heb er vrede mee, mijn vrienden en familie ook, en ik voel me ook allesbehalve speciaal. Maar homoseksualiteit is nog lang niet voor iedereen normaal. Ook ik krijg dikwijls nog negatieve reacties van mensen die me niet kennen. Homogeweld komt nog dagelijks voor, ook in ons land. En daar wil ik iets aan doen. Ik heb me laten inspireren door de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, een document dat zestig jaar geleden is opgesteld en waarin het recht op seksuele geaardheid niet expliciet is opgenomen."

Klacht indienen

De Universele Verklaring (UVRM) diende als basis voor het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens (EVBRM, 1950). Ook in dat laatste is het recht op seksuele geaardheid niet uitdrukkelijk opgenomen. Er staat wel: "Het genot van de rechten en vrijheden die in dit Verdrag zijn vermeld, moet worden verzekerd zonder enig onderscheid op welke grond ook, zoals geslacht, ras, kleur, taal, godsdienst, politieke of andere mening, nationale of maatschappelijke afkomst, het behoren tot een nationale minderheid, vermogen, geboorte of andere status."

Yves Haeck, professor Mensenrechten aan de UGent, legt uit: "Dat heeft te maken met de tijdgeest. Men was toen niet bezig met zaken als seksuele geaardheid. Maar de woorden 'zonder enig onderscheid op welke grond ook' en 'zoals' zijn niet onbelangrijk. Impliciet staat het recht op seksuele geaardheid er dus wel in. Bovendien hoort het ook thuis onder het recht op privacy en intimiteit."

Voor schending van homorechten kun je bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg dus wel degelijk klacht indienen door een beroep te doen op het Verdrag. "Klopt", zegt professor Haeck, "het Hof redeneert als volgt: de maatschappij evolueert en dus moeten we het Verdrag niet strikt volgen, maar op dynamische wijze interpreteren. Zo is ook het recht op een gezond leven niet opgenomen in dat Verdrag, maar nachtlawaai bijvoorbeeld kan het recht op een gezinsleven, dat wel in het Verdrag staat, schenden. Maar bon, als het uitdrukkelijk vermeld is, oogt het natuurlijk altijd beter dan als het impliciet bedoeld wordt."

Gewoon twee mannen

Dat is ook wat Seppe vindt. "Zolang iets niet duidelijk op papier staat, is het vatbaar voor verandering. Zeker in deze onzekere tijden. Op economisch en financieel gebied gaat het niet goed, mensen zijn ontevreden, en in zulke periodes grijpt men gemakkelijk terug naar conservatieve ideeën.

"Kijk naar wat er in de Verenigde Staten gebeurt, nu bij de Republikeinse voorverkiezingen. Ik lees het elke dag in de krant en het maakt me woedend. Volgens sommige presidentskandidaten moet homoseksualiteit opnieuw een taboe worden, en men pleit openlijk voor het herinvoeren van het don't ask, don't tell-beleid. De kans bestaat dat al het harde werk van de laatste jaren om homoseksualiteit publiek aanvaard te maken een maat voor niets wordt. Ik ben bang dat die Amerikaanse tendens ook naar ons zal overslaan.

"Ik denk dat het aan de mens zijn egoïsme ligt, maar waarom moeten sommigen toch zo nodig willen dicteren hoe anderen hun leven moeten leiden? Van een jongen verwachten mensen dat hij verliefd wordt op meisjes, en als dat niet het geval is, verwachten ze weer dat hij dan tenminste toch een stereotiepe homo is. Bij een homokoppel willen mensen ook per se een 'vrouwtje' en een 'mannetje' zien. Vreselijk is dat. Alsof gewoon twee mannen elkaar niet graag kunnen zien.

"Vrijheid moet een ultiem recht zijn, zolang je daar niemand anders mee belemmert of schade berokkent. Godsdienstvrijheid, vrijheid in politieke voorkeur en vrije meningsuiting zijn al belangrijke waarden in de huidige westerse maatschappij, en bij mijn weten schaadt homoseksualiteit niemand. En daarom heb ik deze Universele Verklaring voor het Recht op Seksuele Vrijheid geschreven. 'Eenieder krijgt het recht zijn seksuele geaardheid, zij het homoseksueel, biseksueel of heteroseksueel, vrij te beleven', daar gaat het om. Als het een recht is dat wordt opgenomen in een nieuwe Verklaring, die wordt ondertekend door alle landen, dan wordt het ook afdwingbaar."

Een nieuwe Universele Verklaring of een nieuw Europees Verdrag, bestaat die kans? "Dat zit er voorlopig toch niet aan te komen", zegt professor Haeck. "Het Europees Verdrag kan wel aangepast worden met protocollen. In principe is het dus mogelijk om het recht op seksuele geaardheid in het Verdrag op te nemen. Maar het is een moeilijke procedure. Vergeet niet dat 47 landen daarvan overtuigd moeten worden. De kans is groot dat zo'n voorstel niet voldoende weerklank zal vinden. Landen als Polen en Rusland zullen niet zo happig zullen zijn om dit expliciet op te nemen in het Verdrag."

Lief en kinderen

Geen reden voor Seppe om de strijd te staken. "Wat ik wil bereiken met dit manifest? Ik hoop vooral dat hetero's het zullen lezen. En gaan nadenken. Als we willen dat seksuele geaardheid een recht wordt, dan moeten homo's én hetero's daarvoor opkomen. Een maatschappij verandert natuurlijk niet in een dag, het zal nog lang duren voor het aanvaarden van homoseksualiteit overal is ingeburgerd. Maar ik ben ervan overtuigd dat het wel komt. Dat we met Elio Di Rupo nu een homoseksuele premier hebben, is toch weer een grote stap.

"Voor mijn eigen toekomst hoop ik dat ik plezier ga beleven aan mijn studies, en dat ik in de loop der jaren iemand fijn zal tegenkomen. Maar een lief is geen noodzaak. Ik hoef niet eender wie, ik wil iets puurs. En later kinderen adopteren, dat wil ik ook. Eigenlijk droom ik dus waar bijna iedereen van droomt. Ik ben dan ook gewoon een mens zoals iedereen."

Het volledige manifest is te lezen op www.weljongniethetero.be, doorklikken naar 'reportages'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234