Woensdag 14/04/2021

'Ik hoop dat Sven Nys de Kristallen Fiets wint'

Een vijfde Kristallen Fiets zit er na zijn tropenjaar voor Tom Boonen niet in. Een schril contrast met Sven Nys, die ook op zijn 37ste nog heer en meester is in het veldrijden. In een exclusief dubbelgesprek gaat het over leven in en naast de koers.

Tom, denk je dat je hier met je opvolger als winnaar van de Kristallen Fiets om de tafel zit?

Boonen: "Ik hoop het."

Nys: "Ik werd wereldkampioen en ik heb voor de twaalfde keer de Superprestige gewonnen. Ik denk dat ik de Kristallen Fiets verdien."

Ben je als crosser op de top van je kunnen?

Nys: "Minder dan vijf jaar geleden was ik fysiek sterker. Vandaag ben ik veel completer, wat maakt dat ik me heel goed in mijn vel voel. Ik zou niet terugwillen in de tijd."

Je stelt je ook een beetje onaantastbaar op.

Boonen: "Dat zie je aan Sven als hij aan het crossen is."

Nys: "Ja, maar ik heb er op deze leeftijd ook geen moeite meer mee om te verliezen."

Het beeld blijft toch dat Nys altijd en overal wil winnen.

Nys: "Dat is zo. Bij momenten voel ik me fysiek nog wel de beste. Soms neem ik het te makkelijk op, en moet ik achteraf vaststellen dat ik het laten liggen heb. Ik kan niet in elke wedstrijd nog die agressie opwekken."

Boonen: "Het gaat niet zozeer om een gebrek aan motivatie. Je hebt niet altijd meer de zin om die duels aan te gaan. Waar je er in het verleden onvoorwaardelijk invloog, denk je nu al eens meer van: 'Ik wacht wel even'. In de wedstrijden waarin het écht moet, de Vlaamse voorjaarskoersen, heb ik dat nog niet. Daar is het in elke bocht vechten voor je positie. Dat lukt me nog altijd perfect. Ik moet er weinig moeite voor doen."

Jij maakt geen onderscheid tussen fietsen en leven, Sven.

Nys: "Koers ís Mijn Leven, ja, om het met de titel van mijn nieuwste boek te zeggen. Voorlopig bestaat er niks anders."

Jij trok onlangs 'hikend' door de States, Tom. Zijn dat dingen die je na je carrière ook wil gaan doen?

Boonen: "Ho, maar ik doe dat al heel lang, hoor. En heel graag. Als we op vakantie gaan, laat ik Lore een dag aan het zwembad liggen, neem ik een gids en ga ik ergens een vulkaan beklimmen of een natuurpark bezoeken. Ik heb nog wel wat plannen. Ik zou nog een aantal serieuze reizen willen doen. Met vrienden. Ik wil zeker nog eens de berggorilla's in Oeganda spotten, voor ze allemaal zijn uitgestorven. Er zijn er maar 300 meer, ik zal rap moeten zijn."

Jij, Sven?

Nys: "Professioneel ben ik uiteraard bezig met het Balenberg-project. De uitbouw van een sport- en opleidingscentrum in Baal, waar we met jeugd kunnen werken. Maar uiteraard wil ook ik graag een stuk van de wereld zien. Zonder fiets. Een trektocht door Australië, bijvoorbeeld, heeft me altijd wel aangesproken."

Sven heeft zo'n beetje het beeld gecreëerd van de ideale schoonzoon, de überprofessional.

Nys: "Ik denk dat ik absoluut niet perfect ben. Ik sta ook al wel eens tot vier uur 's morgens op een of ander strandfeest, hoor. Maar ik geef toe: op een bepaald moment - dan spreken we over de periode 2003-2004 - ging het wel de andere richting uit. Ik was té bezeten met mijn vak bezig. De vuilbak buitenzetten was er te veel aan. Geert Leinders, de toenmalige dokter van Rabobank, schudde me wakker: 'Sven, als je zó blijft voortdoen, koers je geen vijf jaar meer en zijn jullie binnen de kortste keren uit elkaar.'"

Boonen: "Allez jong, dat sommige mannen gewoon niet eens de vuilbakken buitenzetten. Ik ken er ook zo: trainen, hun eten afwegen en zetelen. Ze komen er enkel uit om naar de massage te rijden. Heel hun leven is gefocust op die fiets. De meeste van die jongens ontsporen compleet als ze stoppen. Obsessioneel bezig zijn is nergens goed voor."

Nys: "Het was een kantelmoment. Ik realiseerde me dat ik een limiet aan het overschrijden was. Ik heb de knop omgedraaid, ben meer huisman geworden. Ik had een zoon die aandacht vroeg. Met Isabelle ging ik vaker uit eten. Onze vriendenkring werd uitgebreider. Ik begon me ook naast de koers gelukkiger te voelen en bloeide open."

Jullie kunnen beiden terugblikken op een heel mooie carrière. Waar doen jullie het nog voor?

Boonen: "Ik kick nog altijd op duels."

Nys: "Ik ook."

Boonen: "De finale van de Ronde van Vlaanderen 2012, Pozzato die dan in een combine gaat rijden tegen mij en het toch afmaken, dat is geweldig. Kalm blijven in zo'n situatie, dat is voor mij de grootste kick. Rust bewaren, controle houden. Dan win je of verlies je."

Nys: "Als kampioen win je het liefst van een andere kampioen. En zo mooi mogelijk. Dat is de beloning van het vele werk. De adrenaline die loskomt als je kunt afmaken zoals ik in Zonhoven deed, mooier is er niet."

Boonen: "Ik zou nog een keer met Fabian Cancellara willen duelleren. Perfecte voorbereiding, geen tegenslag en dan zien wie de beste is. Dat is er de laatste jaren niet meer van gekomen. We hebben elk ons deel van de pech gehad."

Wat vinden jullie de beste kwaliteiten van elkaar?

Nys: "Tom had heel snel inzicht in de koers. Explosief met de juiste lichaamsbouw en een enorme motor. Hij vertaalt zijn sport op een fantastische manier naar de buitenwereld. Tom is de ideale mix van alles."

Boonen: "Mijn ma zegt dat toch niet hoor (lacht). Als ik Sven zie rijden kom ik altijd onder de indruk van de rust die hij uitstraalt. Sven is een ander mens geworden. In het begin van zijn carrière was hij veel onrustiger. Nu controleert hij alles."

Je bent wat meer Tom Boonen geworden in de loop der jaren, Sven.

Nys: "Tom had op zijn eenentwintigste al de maturiteit en de ervaring van een renner van dertig."

Boonen: "Ik koerste toen toch nerveuzer dan nu. In mijn topjaren 2004 en 2005 draaide ik bij de Ronde van Vlaanderen elk bergje als eerste op. Gewoon om zeker te zijn. Dat zie je mij nu nooit meer doen. Alleen als het moet."

Nys: "Ik heb daar meer tijd voor nodig gehad, om die rust te vinden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234