Woensdag 15/07/2020

'Ik hoop dat het nu snel vooruitgaat. Hoe sneller, hoe beter'

Gerecht laat Pierre Chevalier nog niet los

Brussel

Eigen berichtgeving

In opdracht van de Brusselse onderzoeksrechter Thierry Freyne hebben speurders van de federale politie woensdag huiszoekingen verricht in de kantoren van VLD-politicus Pierre Chevalier. De politie doorzocht zijn kantoor in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en zijn bureau in het Brugse advocatenkantoor Chevalier & Vincke, waarin hij tot voor enkele jaren actief was. De actie heeft te maken met een onderzoek naar witwaspraktijken en is een Belgische uitloper van het Zwitserse onderzoek naar mogelijke oplichting in het kader van een vliegtuigverkoop, een zaak waarvoor Chevalier onlangs buiten vervolging is gesteld.

"Er werden enkel agenda's van mezelf meegenomen, van 1996 tot 2001", zegt Chevalier in een gesprek met de redactie. In welke richting het gerecht zoekt, beweert de voormalige staatssecretaris niet te weten. "Ik ben immers nog niet ondervraagd en heb geen toegang tot het dossier, dus ik heb er het raden naar", zegt hij. Op het moment van de huiszoekingen was Chevalier niet aanwezig, hij verbleef tot woensdagavond in Moskou. Het parket wil uitzoeken of de politicus zich medeplichtig heeft gemaakt aan het witwassen van de opbrengst van de verdachte vliegtuigverkoop.

"De onderzoeksdaden komen niets te vroeg", reageert de VLD'er. "Sinds ik op 5 maart 2001 vernam dat er een Belgisch luikje bestaat aan het Zwitserse onderzoek dring ik aan op spoed. Ik ben zelf via mijn advocaat Raf Verstraeten in contact getreden met het parket met de vraag om zo vlug mogelijk verhoord te kunnen worden. Dat bleek toen niet mogelijk. En nu gebeurt dit. Let wel, ik twijfel niet aan de oprechtheid van de onderzoeksrechter. De man moet zijn werk doen. Ik hoop wel dat het nu snel vooruitgaat. Hoe sneller, hoe beter. Ik heb liever dat er iets gebeurt dan dat er niets gebeurt."

Opmerkelijk: de huiszoekingen komen er vlak voor het belangrijke partijcongres dat de VLD dit weekend belegt op de Brusselse Heizel. En maandag beslist het West-Vlaamse lijstvormingscomité van de liberalen hoe de top van de provinciale kamerlijst voor de verkiezingen van volgend jaar er zal uitzien. Daarbij moet een keuze gemaakt worden tussen Chevalier en justitieminister Marc Verwilghen. Chevalier wilde geen conclusies trekken uit die bizarre timing. "Ik tracht daar niets bij te denken", zei hij gisteren. "Ik heb het afgeleerd om hardop na te denken."

Als gevolg van het Zwitsers onderzoek moest Chevalier op 11 oktober 2000 ontslag nemen als staatssecretaris van Buitenlandse Handel. Het Zwitserse gerecht verdacht hem van oplichting en had een rogatoire commissie naar ons land gestuurd die zijn rol moest uitklaren in de omstreden vliegtuigtransactie. Het verkoopcontract werd in 1997 afgesloten in het advocatenkantoor van Chevalier tussen Jean-Claude LaCote, een van moord verdachte cliënt van toenmalig advocaat Chevalier, en de in Zwitserland wonende Zweed Bo Krusell. Die betaalde een voorschot van 500.000 dollar of 10 procent van de factuurprijs, maar kreeg het vliegtuig nooit geleverd.

Na een melding van de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI), die verdachte transacties op een bankrekening had vastgesteld, startte het Brusselse parket in maart vorig jaar een apart onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken tegen de vroegere staatssecretaris. (GT / RG)

Huiszoekingen in de kantoren van de VLD-politicus

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234