Woensdag 08/12/2021

GezondheidOnderwijs

‘Ik heb zelfs geen fut meer om een boek te openen’: corona weegt zwaar op mentaal welzijn studenten

Masterstudent Celine Callewaert: ‘Het is pijnlijk om in de media te zien komen dat we een ‘luxegeneratie zijn’ en ‘overdrijven’’. Beeld Aurélie Geurts
Masterstudent Celine Callewaert: ‘Het is pijnlijk om in de media te zien komen dat we een ‘luxegeneratie zijn’ en ‘overdrijven’’.Beeld Aurélie Geurts

Bevragingen bij studenten zorgen voor alarmerende berichten: het zit niet goed met hun mentale gezondheid. Ondertussen puilen de agenda’s van studentenbegeleiders uit.

“Ken je de wekelijkse enquête van de UAntwerpen naar de mentaliteit van de bevolking tijdens corona? Ik wil die graag invullen, om de wetenschap te helpen. Maar ze is ook best confronterend. Telkens ik de vraag: ‘Voel je je nuttig?’, moet invullen, denk ik: ‘Neen.’”

Celine Callewaert, masterstudent bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent is normaal een bezig bijtje. Ze combineert haar eigen studie met een aantal studentenverenigingen en is ook penningmeester van de studentenvertegenwoordiging StuBio aan haar faculteit. “Al die sociale activiteiten zijn weggevallen. Het enige dat overblijft, is Netflix, of gamen maar dat voelt nu niet hetzelfde.” Dus rest er nu alleen nog één grote leemte. “Ik vind zelfs niet meer de fut een boek te openen.”

Ze is niet alleen. Verschillende studenten worstelen dezer dagen met zichzelf. Niet op de manier die de twintigerjaren normaal kenmerkt, maar op een problematische manier. “In mails die binnenkomen klinkt een extreme roep om hulp”, zegt Sarah Vermeersch, studentenpsychologe aan de UGent. “‘Wil iemand dríngend contact opnemen?’, klinkt het dan. Ik gok dat veel studenten lang gewacht hebben met hulp zoeken.” Volgens Vermeersch zijn het vooral de studiebegeleiders die nu meer individuele afspraken krijgen. “Vaak gaat het om (psychosociale) moeilijkheden die voorheen minder zwaar vielen maar nu harder binnenkomen. Studenten moeten opnieuw uitvinden hoe ze omgaan met stress.”

Geen sociaal leven

In elke studentenstad klinkt hetzelfde verhaal: aan het begin van de coronacrisis viel het aantal studenten op zoek naar hulp stil om de laatste weken plots sterk te stijgen. “Niet alleen deden de reeds gekende studenten meer beroep op ons, sinds twee weken zien we ook nieuwe studenten zich aanmelden voor een consult”, zegt Paul Van Royen (UAntwerpen), professor huisartsgeneeskunde en voorzitter van PsyNet, de ondersteuningsdienst voor alle Antwerpse studenten met psychische problemen. “We vrezen dat het enkel zal stijgen, zeker met de examens in het vooruitzicht.”

Algemene bevragingen tonen sowieso dat er meer mensen slecht in hun vel zitten door corona. Opvallend waren de eerste analyses uit een grote bevraging van de UAntwerpen samen met de UCLouvain in april bij 22.000 mensen: daaruit bleek dat studenten meer gewag maken van negatieve gevoelens dan de modale Belg: 66,4 procent tegenover 53 procent. Het schemert ook door in verschillende bevragingen die studentenverenigingen organiseren.

Het verbaast Vermeersch niet. “We spreken over een groep voor wie de uitbouw van een sociaal leven zowat het belangrijkste is”, zegt ze. “Dat valt nu helemaal weg, net als de dagelijkse structuur. Wat overblijft, is een ellenlange blok. Elke dag lijkt wel maandag.” Zeker voor eerstejaarsstudenten is dat een heikel punt.

“Het is pijnlijk om in de media te zien komen dat we een ‘luxegeneratie zijn’ en ‘overdrijven’”, zegt Callewaert. Ze verwijst naar enkele opiniestukken de voorbije weken over het onderwerp. “Zeker als je in de enquête die wij zelf organiseerden ziet dat drie vierde van de studenten echt last hebben. We willen dat er naar ons geluisterd wordt, zonder lege woorden maar met daden, met het in dialoog gaan met de studentenvertegenwoordigers en met effectieve verandering.”

Kotcoach

Ook universiteiten en hogescholen beseffen ondertussen dat ze in actie moeten schieten. Het is overigens niet zo dat ze van nul moeten beginnen: de voorbije jaren werd het ondersteuningsaanbod voor studenten met problemen danig uitgebreid. “Al kan het nog beter”, zegt Dylan Couck, bestuurder Onderwijs bij de Vlaamse Vereniging voor Studenten. “Ondersteunende diensten doen wat ze kunnen, maar hun middelen zijn vaak beperkt. We hopen dat het inzicht naar de noodzaak hiervoor nu groeit bij iedereen.” Aan de VUB lijkt dat besef er alvast te zijn: daar roept men de functie van ‘kotcoach’ in het leven om studenten op kot te helpen de eenzaamheid te bestrijden. Die plannen bestonden al langer maar werden nu versneld uitgerold.

De moeilijkheid is vooral om jongeren te bereiken. In een normale lessituatie kan een professor of lesgever zelf een student aanspreken als hij of zij een vermoeden heeft dat het minder gaat. Dat valt nu volledig weg. Daarom worden in elke studentenstad zoveel mogelijk hulplijnen uitgerold in de hoop dat studenten in nood ze vastgrijpen. Alle universiteiten en hogescholen zetten maximaal in op extra communicatie. “Dat gaat van ludieke initiatieven, zoals een online rondleiding in de Zoo, tot een filmpje van de rector op Facebook”, zegt Peter De Meyer, woordvoerder van de UAntwerpen. “We proberen zoveel mogelijk registers open te trekken.”

In Leuven probeert men dat probleem te overwinnen via een (anonieme) chatfunctie. Al gaat men nog een stapje verder: onder de naam ‘De KU Leuven staat (anderhalve meter) achter jou’, zette de universiteit een hele campagne op rond het mentaal welzijn van haar studenten, met een eigen website die gepusht wordt via alle kanalen. “Op die manier willen we studenten het gevoel geven dat ze niet alleen zijn”, zegt Leuvens rector Luc Sels. “Al wil ik niet enkel de problemen benadrukken. We proberen studenten ook zoveel mogelijk een doel te geven, bijvoorbeeld door examens nog steeds door te laten gaan. Het aloude adagium plus est en vous dus. Maar dan met die bedenking dat de nodige ondersteuning op zijn plaats is.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234