Dinsdag 31/03/2020

'Ik heb veel meer respect voor de maffia dan voor Enron'

'Ik houd me alleen bezig met dingen waar ik talent voor heb en dat is sport, meer bepaald baseball'

Spike Lee lokt opnieuw controverse uit met 'She Hate Me'

Voor She Hate Me liet Spike Lee zich inspireren door de recente golf fraudeschandalen in de Amerikaanse zakenwereld, zoals bij Enron. Lee zou Lee echter niet zijn als hij zijn kijk op hebzucht in de bedrijfswereld niet met thema's als seks en politiek zou mengen. In de VS heeft de film inmiddels al voor de nodige controverse gezorgd. Sommigen vinden hem beledigend voor lesbiennes.

Parijs

Van onze medewerker

Luc Joris

Dat Lee - zijn filmografie is een vaak provocerende staalkaart van de Afro-Amerikaanse identiteit en cultuur - voor vele jonge zwarten nog altijd een held is, blijkt tijdens de persontmoeting in Parijs. Er zijn opvallend veel Parijse blacks aanwezig en na de persconferentie is het dringen om met hun idool op de foto te staan. Lee, met badges van de New York Yankees op zijn lederen vest, poseert gewillig.

Tijdens ons interview herhaalt de 47-jarige cineast nog eens het belang van de wetenschap en het dna-onderzoek voor Afro-Amerikanen. Door een dna-test heeft Lee recent immers de afkomst van zijn voorouders kunnen achterhalen. "Als kind was ik 's zomers altijd jaloers op Italiaanse of Puertoricaanse kinderen uit mijn buurt. Zij gingen vaak op vakantie naar het land van hun voorouders. Nu weet ik dat mijn stamboom in Sierra Leone en Kameroen begonnen is."

Bij de negentien baby's van lesbische moeders in She Hate Me zal hun origine achterhalen wellicht voor meer psychologische complicaties zorgen dan bij Lee. Hun biologische vader is namelijk een anonieme spermadonor die voor 10.000 dollar per beurt de lesbische vriendinnen van zijn ex-vriendin bevrucht heeft. John Henry 'Jack' Armstrong had nood aan cash. Hij werd ontslagen in het biotechbedrijf waar hij vice-president was, omdat hij als klokkenluider optrad.

Klopt het de Hollywood-studio's geen geld voor She Hate Me op tafel wilden leggen?

"Ze waren helemaal niet geïnteresseerd, een kwestie van het onderwerp. Maar ik begrijp het wel. Je moet niet naïef zijn. De studio's stonden niet te springen om deze film met me te maken, vooral als je geen grote sterren in de cast hebt."

De film is geïnspireerd op enkele recente grote fraudezaken, zoals bij Enron, een van de grote geldschieters van Bush. Waarom hebben toch nog zoveel Amerikanen vertrouwen in de regering?

"Omdat ze zichzelf iets wijsmaken. Laten we eerlijk zijn, waarom stond de meerderheid van de Duitsers achter Hitler? Waarom stond de meerderheid van de Italianen achter Mussolini? Dat is hetzelfde."

Ergens zegt deze film ook dat witte-boordencriminaliteit veel erger is dan de praktijken van de maffia?

"Ik heb veel meer respect voor de maffia. Zij zeggen luidop dat ze gangsters en oplichters zijn (lacht), terwijl die anderen beweren dat ze eerlijke zakenlui zijn. Ken Lay van Enron is een bandiet. John Gotti heeft nooit beweerd dat hij een heilige is. Je zou kunnen zeggen dat gangsters zoals hij af en toe betrokken waren bij 'afvalverwerking'. (lacht)"

John Turturro (°1957) als vader van Monica Bellucci (°1964) casten, dat is toch te veel van het goede?

"Zijn personage werd vader op heel jonge leeftijd."

Kom nu, dat gelooft niemand.

"Ik lig er niet van wakker."

She Hate Me bevat nogal wat Bush-bashing.

"Maar ik heb deze film niet gemaakt als weerwerk tegen Bush in de verkiezingen. Fahrenheit 9/11 is dat wel, She Hate Me niet."

Waarom hebt u van de wetenschapper Herman Schiller, een rol van David Bennent, een Duitser gemaakt?

"Ik heb altijd al van Bennent gehouden. Sinds ik Die Blechtrommel (waarin Bennent Oskar speelt, LJ) gezien heb, heb ik altijd al met hem willen werken. Nee, je moet er geen link in zoeken met de Duitse geschiedenis of holocaust. Maar wat interessant is, is dat de VS net voor het einde van de Tweede Wereldoorlog veel Duitse wetenschappers gerekruteerd hebben. (lacht)"

Hoofdpersonage Jack Armstrong draagt op een bepaald moment een T-shirt met de opdruk 1918.

"Dat was het laatste jaar dat de Boston Red Sox de baseball-Worldseries wonnen. (harde, luide lach) New Yorkers haten de Red Sox. Red Sox en Yankees, dat is zoals de joden en de Palestijnen. Ze spelen trouwens vanavond tegen elkaar (dit interview vond plaats in oktober; de ironie wil dat de Red Sox dit jaar voor het eerst weer de Worldseries gewonnen hebben, LJ)."

Wat vindt u van de kritiek dat uw film de lesbische levensstijl exploiteert en toegeeft aan de mannelijke fantasieën?

"Je kunt inderdaad stellen dat er in het begin en op het einde gespeeld wordt met die mannelijke fantasie. Is het een mannelijke fantasie om met twee lesbiennes samen te wonen? Ja. Maar, is het een mannelijke fantasie met twee lesbiennes te trouwen en met hen samen een kind op te voeden? Neen."

Ook daarin kun je de film als een kritiek op Bush zien, die het homohuwelijk afkeurt.

"Ja, maar toen ik de film draaide, wist ik niet dat hij daar een topic van zou maken."

Er is kritiek dat She Hate Me over een farmabedrijf gaat dat een aids-vaccin op de markt probeert te brengen, maar dat je de film tegelijk als een lange advertentie voor seks zonder bescherming met verschillende partners kunt zien.

"Dan heeft men niet goed opgelet. Jack is clean. Hij is onderzocht en heeft geen geslachtziektes. Dat geldt ook voor de lesbiennes die beroep doen op zijn diensten. Trouwens, hoe kun je met een condoom vrijen als je zwanger probeert te geraken?"

Waarop slaat de titel?

"Dat is een verwijzing naar Rod Smart, een zwarte speler uit het American football. In plaats van zijn naam had hij 'He Hate Me' achter op zijn shirt staan."

Jazztrompettist Terence Blanchard tekent weer voor de muziek. Uw vader was muzikant en u houdt zelf enorm van muziek. Nooit muzikant willen worden?

"Ik heb er geen talent voor. Ik houd me alleen bezig met dingen waar ik talent voor heb en dat is sport, baseball. (lacht)"

Wie is Sandor Camille Szenassy, wiens mooie schilderijen in het appartement van Armstrong hangen?

"Hij is een Engelsman. Hij leeft al sinds een jaar of acht in de VS. Hij is bezig met een monumentale serie over zwaargewicht-boksers. Voor de film heb ik hem gevraagd er een van Joe Louis te maken."

En nu hangt dat bij u aan de muur?

"Ja. (tevreden glimlach)"

U werkt aan een biopic over Joe Louis?

"De film zal niet alleen over Joe Louis gaan, maar ook over Max Schmeling en hun onderlinge relatie (Schmeling was een trouwe nazi en wereldkampioen bij de zwaargewichten in 1936, LJ). Hitler, Goebbels, Mussolini, ze zitten allemaal in de film."

Hoe zou u zelf uw humor of ironie omschrijven?

"Duister. (lacht) Als kind maakte mijn moeder zich zorgen over mij, want ik keek voortdurend naar oorlogsfilms. Als er doden vielen, hielden mijn broer en ik niet op met lachen. 'Kijk eens hoe die vent opgeblazen wordt', en vervolgens rolden we over de vloer van het lachen. Ik moet nog iets grappigs vertellen. Op een dag belde Martin Scorsese me op. Of ik niet naar een eerste montage van Casino kon komen kijken. We zaten samen naar de film te kijken. Bij de scène waarin het hoofd van een man in de bankschroef gelegd wordt en zijn oogballen eruit geperst werden, stierven Scorsese en ik bijna van het lachen. Natuurlijk moesten we alle twee lachen omdat we heel goed wisten dat de MPAA dat nooit zou accepteren. Maar het was echt wel grappig om die ogen uit dat hoofd te zien floepen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234