Dinsdag 18/02/2020

Ik heb veel gekregen van mijn land, nu wil ik iets terugdoen

Beeld UNKNOWN

Premier Di Rupo kreeg de voorbije dagen post uit Vlaanderen, van Guillaume Van der Stighelen (Antwerpen), Yves Desmet (Mechelen), Gerda Dendooven (Gent), Jan Goossens (Brussel) en Fikry El Azzouzi (Sint-Niklaas). De eerste minister schrijft nu terug.

Beste Guillaume, Yves, Gerda, Stijn, Jan en Fikry. In de eerste plaats zou ik jullie willen bedanken voor de vele ideeën en suggesties. Zoals ik bij mijn aantreden als eerste minister gezegd heb, wil ik de eerste minister van alle Belgen zijn. Daarom ben ik inderdaad vast van plan om Vlaanderen beter te leren kennen en dus ook regelmatig te bezoeken. Jullie brieven geven me alvast het gevoel dat ik welkom ben, al besef ik dat dit niet overal en bij iedereen het geval zal zijn. Toch kijk ik enorm uit naar mijn ontmoetingen in Vlaanderen. Het is iets waar ik echt tijd voor wil maken, ook al is mijn agenda sinds ik in de Wetstraat 16 zit nog voller en is het de eerste prioriteit van deze regering om hard te werken.

Ik zie het echter als een bijkomende uitdaging bij de boeiende, maar zware taak die ik als premier ben aangegaan. Daarom zal ik mijn verdere kennismaking met Vlaanderen zo snel als ik kan, in januari al, starten. Yves, daarbij neem ik graag je suggestie aan om die ontdekkingstocht in een stad te beginnen. Guillaume, gisteren kon je mij bijvoorbeeld al vinden in jouw mooie stad Antwerpen.

Maar of het nu in Antwerpen, Mechelen, Gent, Hasselt of Sint-Niklaas is, of in kleinere Vlaamse gemeenten en dorpen op het platteland, ik wil openstaan voor alle Vlamingen. Dus Fikry, hoe meer verschillende soorten Vlamingen ik tegenkom, hoe beter. Ik wil mensen bovendien ontmoeten in hun eigen omgeving. In bedrijven, scholen, sportclubs, verenigingen en bij hen thuis. En uiteraard vergeet ik de Vlamingen in Brussel niet, beste Jan.

Maar los van de locatie wil ik jullie Vlamingen vooral ontmoeten op een informele en spontane manier. Net zoals ik dat met Brusselaars en Walen zal blijven doen. En daarbij blijf ik uiteraard mezelf, Gerda. Ik wil jullie meningen horen en luisteren naar jullie verwachtingen, dromen en bekommernissen. En ik zal mij met plezier laten inwijden in de culturele en culinaire specialiteiten van elke streek of stad. Ik heb ondertussen al gehoord over 'neuzen', 'vlaaikes' of 'bollekes', al kan ik mij bij al die lokale specialiteiten nog niet meteen voorstellen wat ik voorgeschoteld zal krijgen.

Toch is het inderdaad niet mijn bedoeling om als een wetenschapper op zoek te gaan naar "de Vlaming", Guillaume. Zoals je schrijft bestaat die evenmin als "de Waal" of "de Brusselaar". Ik zal dus kennismaken met mensen uit Roeselare, Aalst, Turnhout, Leuven en Sint-Truiden. Ik zal hun specifieke tongval en gevoeligheden leren kennen. Daarbij zal ik het gesprek aangaan in mijn beste Nederlands. Want ook dat was en is een belofte. Ik werk hard om mijn kennis van jullie taal te verbeteren. Hoe meer Vlamingen ik ontmoet, hoe meer ik dus zal bijleren. Hoe meer nieuwe woorden, begrippen en uitdrukkingen ik mij eigen zal maken. Al kan ik niet beloven dat ik meteen mee zal zijn met de rijkdom aan dialecten die ik te horen zal krijgen.

Mijn verdere verkenning van Vlaanderen zal ook geen kruistocht zijn om de harten van de Vlamingen te veroveren. Het zal geen campagnetournee zijn. Nee, zoals ik al zei, wil ik vooral luisteren en leren. Al deel ik uiteraard ook graag mijn visie en ideeën met jullie. Het zal sowieso een ontdekkingstocht worden, waarbij ik niet alleen jullie, maar jullie ook mij beter zullen leren kennen.

Mijn persoonlijke verhaal is intussen genoegzaam bekend, dus ga ik het hier nu niet herhalen. Ik heb veel van mijn land, ons land, gekregen. Ik heb veel geluk gehad en nu wil ik iets terugdoen. Iedereen in dit land verdient alle kansen. Ik ben er zeker van dat ik ook in Vlaanderen heel wat bondgenoten zal vinden om zich mee achter dat doel te scharen. Ik mocht het gisteren al ondervinden tijdens de slotshow van Music for Life. De warmte, het enthousiasme en de solidariteit die ik daar ontwaarde, sterken me enkel in die gedachte. Dat ik in Vlaanderen voornamelijk mensen zal ontmoeten van wie ik zal houden, Guillaume en Stijn, daar ben ik vast van overtuigd.

Tot binnenkort,

Elio

 Mijn verdere verkenning van Vlaanderen zal geen kruistocht zijn om de harten van de Vlamingen te veroveren. Het zal geen campagnetournee zijn. Nee, ik wil vooral luisteren en leren  
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234