Donderdag 28/01/2021
Beeld AP

Lust&Liefde

"Ik heb ontdekt dat ik in mijn leven altijd een te grote betekenis aan seks gaf"

"Ik wil je alleen maar vasthouden, de hele nacht", zei de man tegen Aimée (58). Behalve de verwarring, leerde ze ook dat het ene verlangen het andere niet is.

"Ik ontmoette hem bij gezamenlijke vrienden, het was rond de eeuwwisseling. Ik had hem wel vaker gezien, maar deze keer raakten we voor het eerst in gesprek. Het was een roerige tijd waarin ik net afscheid genomen had van een zeer intense liefde, zo’n man met wie het altijd spannend was, met wie ik na een museumbezoek ­eindigde met mijn slip op mijn knieën in de toiletten, maar een die nooit voor me koos. Ik keek naar deze man tegenover me, een vriendelijke beer en dacht: zou ik met jou kunnen vrijen? Hij was intelligent, sprak geweldig Frans, ogenschijnlijk willekeurige kenmerken die, als het erop aankomt, er enorm toe doen. Een bescheiden man, geen haantje; om niet zeggen een betrouwbare verademing."

“Dus toen ik hem een paar weken later opnieuw tegenkwam bij Albert Heijn met in zijn mandje een biologische kip, verse groenten, vleeswaren, ricotta en crème fraiche en hij mij vroeg nog diezelfde avond bij hem te komen eten, aarzelde ik niet. Ik wist nog altijd bijna niets van hem, het had evengoed gekund dat er thuis een vrouw zat te wachten, al maakte zijn spontane uitnodiging dat onwaarschijnlijk. Hij woonde in een mooi, oud huis met schilderijen aan de wand en een ­versleten bank. Hij vroeg van welke wijn houd je, en ik antwoordde: ‘Iets vols, cabernet sauvignon of bordeaux.’"

"Daarop haalde hij van beneden een wijn die nog beter was dan waar ik om had gevraagd. Toen vroeg hij ‘welke muziek wil je horen’, en nog voor ik kon antwoorden, zei hij, ‘ik denk iets romantisch’ en hij zette Barbra Streisand op en Chopin. Ik dacht, wat een aangename atmosfeer heerst hier. Voor het eerst in lange tijd kon ik me bij een man ontspannen. Ik hoefde niet op mijn qui vive te zijn, er werd voor mij gezorgd."

“Aan het einde van de avond bracht hij mij naar huis, met een enkele kus op mijn wang. We spraken opnieuw af en opnieuw en telkens weer was het of ik gewiegd werd door zijn eloquentie en hoffelijkheid. Maar na de derde afspraak liet ik me niet voor mijn deur afzetten. Hij was in korte tijd een goede vriend geworden, maar was hij ook verleidbaar? Vind je het goed dat ik bij je slaap, vroeg ik. En hij antwoordde: ja, dat is goed."

“In zijn slaapkamer stond een groot spijlenbed van een meter veertig breed. Hij droeg een onderbroek en een T-shirt, ik een hemdje en een slip. Hij ging liggen aan de kant van de deur, ik bij het raam. We omhelsden elkaar. Nu gaan we zoenen, dacht ik. Hij trok een ­pruimenmondje en wat volgde was een bescheiden tongzoentje. Net alsof het niet van harte ging. Deze beer moet nog even ontdooid, dacht ik. Hier moet gewoon even wat warmte overheen. Als hij een passievere man is, dan vindt hij het vast fijn om te ontvangen, ik ga bovenop hem zitten. Maar nog liep hij niet over van enthousiasme. Zijn geslacht bleef slaperig. Niet tot echte lust te bewegen. Wat heb je een haast, zei hij op een moment. Ik schrok een beetje: Wil jij dit dan niet? Alle mannen willen toch seks? Hij zei: ‘Ik wil je alleen maar vasthouden, de hele nacht. Ik vind je zo lief, zo zacht.’"

"Woorden die nog maanden lang in mijn hoofd resoneerden. Veilig­heid is een heel oude behoefte van me, mannen vinden mij altijd te groot of te lang om vast te houden. Maar naast ontroering was er ook verwarring. Met mijn minnaars was ik gewend liefde te vinden via seks. Zolang het seksueel lekker was, ontstond de verbinding vanzelf. Maar met deze man was het anders. Niet alleen die ­eerste keer, nee, het bleef zo. In de maanden erop hadden we soms seks met penetratie, maar wel een beetje vreemde seks. Dan vroeg hij mij bijvoorbeeld met mijn rug naar hem toe te gaan liggen, waarna hij zichzelf een erectie bezorgde en vanachter in mij kwam, iets wat meer weg had van zelfbevrediging dan van wezenlijk fysiek contact."

“Ik probeerde er met hem over te praten, ik heb zelfs eens zijn moeder opgezocht in de hoop dat zij iets kon uitleggen. Ik verlangde zo hevig naar lichamelijk contact ter volmaking van het zalige comfort dat ik bij hem vond. Soms was het alsof hij mijn naaktheid niet seksueel, maar anatomisch bezag, met de analytische interesse die hij ook voor de Franse taal en wijn aan de dag legde. Ik vroeg hem eens: voel jij ooit lust? Weinig, antwoordde hij. En ik dacht, nee, niet weinig, hij bedoelt nooit. In alle vijftien jaren dat we elkaar nu kennen, hebben we niet een keer de sterren van de hemel gevreeën."

"Ik betaal de rekening, want ik wil mijn oude dag graag vieren in geborgenheid. Met veel gevoel voor humor gaf hij mij ter compensatie het massagekoffertje van zijn grootmoeder. De vijf opzetborsteltjes zijn bedoeld voor de rug, maar heel goed inzetbaar voor andere doeleinden. Noem het rationalisatie of opportunisme of een werkelijk nieuw inzicht: ik heb ontdekt dat ik in mijn leven altijd een te grote betekenis aan seks gaf. Ik handelde naar de ­ongeschreven wet dat een verhouding niet goed kan zijn, als de seks niet goed is."

"Maar waar het om gaat, is dat iedere verhouding een bepaald gemis in zich draagt. Dat je die beter onder ogen kunt zien en er een oplossing voor ­zoeken, zelf heb ik af en toe seks met andere ­mannen. Niet dat ik nu ineens nooit meer pijnlijk naar zijn lichaam verlang, maar ik heb mijn keuze gemaakt en iedere keuze heeft zijn prijs. Met mijn minnaars, de nachtmannen, koos ik voor geilheid en onrust. Met mijn beerachtige dagman kom ik tegemoet aan mijn diepste verlangen: koestering en erkenning.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234