Maandag 18/11/2019

'Ik heb nu gezien wat echte emotie is'

Bart De Wever (N-VA) stond gisteravond oog in oog met zijn twee demonen van de afgelopen weken: 1.500 luidruchtige Antwerpsupporters en de Sinksenfoor. Slechts één dossier raakte opgelost: het veelbesproken akkoord rond de kermis werd goedgekeurd.

Twee dossiers beheersten de voorbije weken het leven van de Antwerpse burgemeester. Toch een van beide, dat van de Sinksenfoor, kon De Wever gisteren achter zich laten. Het akkoord rond de Sinksenfoor werd goedgekeurd. Zij het niet zonder slag of stoot. Tijdens een woelige gemeenteraad gingen sp.a, Vlaams Belang, PVDA+ en Groen in gezamenlijke oppositie stevig tegen het stadsbestuur in. Dat stadsbestuur had immers toch 45.000 euro over gehad voor het akkoord met de zes buurtbewoners van de Gedempte Zuiderdokken, hoewel in eerste instantie ontkend werd dat er een vergoeding mee gepaard ging.

De oppositie wou de goedkeuring van het akkoord uitstellen en naar een oplossing streven "die het algemeen belang wel dient", zoals sp.a-kopvrouw Yasmine Kherbache het verwoordde. Nadat de verwijten ruim anderhalf uur, zowel in de raadszaal als simultaan op Twitter, heen en weer geslingerd werden, werd de onderhandse overeenkomst van het stadsbestuur met de Sinksenfoorklagers toch meerderheid tegen minderheid goedgekeurd.

In het voetbaldossier botste De Wever al bij al op meer tegenstand. Vlak voor de gemeenteraad kwamen 1.500 supporters samen voor het stadhuis: "Wij zijn geen ratten, wij komen terug!" "We love you great old." "Antwerp is de ploeg van 't stad." En uiteraard: "Al wie dat niet springt dat is een rat." Het arsenaal voetbalslogans dat de Antwerpsupporters gisteravond scandeerden was quasi onuitputtelijk.

Na een onderhoud met burgemeester Bart De Wever (N-VA) was vrijdagmiddag besloten dat het toch geen mars van de schande meer mocht heten maar wel een mars voor de toekomst, maar toch lieten de fans van Royal Antwerp FC er geen twijfel over bestaan waarom ze met zijn allen van de Groenplaats richting Grote Markt stapten.

"Antwerps geld voor Antwerpse ploegen", stond in vette letters op een uit de kluiten gewassen spandoek. De manier waarop het stadsbestuur de hele voetbalsaga van de afgelopen week heeft afgehandeld, stuit de supporters van de Great Old, houder van stamboeknummer 1, enorm tegen de borst. Dat Antwerpse investeerders hun geld zouden willen spenderen aan een West-Vlaamse ploeg vinden ze onbegrijpelijk. Om hun grieven kracht bij te zetten, werd er enkel Bengaals vuur afgestoken. In stadions is het verboden, maar op de Grote Markt gelden andere regels.

Een Antwerpsupporter verkleed als de mascotte van Beerschot werd dan ook van zijn pak ontdaan, het kostuum werd in brand gestoken. De gezangen klonken steeds luider. "Beerschot is kapot, olé olé." Om dan naadloos over te gaan in een steeds luider weerklinkend "Wij willen Bartje zien".

Om vijf voor halfacht, vlak voordat de gemeenteraad van start ging, liet 'Bartje' zich ook zien. Samen met zijn schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA) stond hij op de drempel van het stadhuis en compleet overstemd door het gejoel een delegatie van Antwerp kort te woord. "Ik ben verrast door de massale opkomst", zei hij aan Julien De Ridder van de supportersfederatie. "Ik heb nu gezien wat echte emotie is."

De Wever beloofde de supporters een nieuw gesprek en die verlieten, wanneer de gemeenteraad al lang was overgegaan tot de orde van de dag, mondjesmaat en zonder ongeregeldheden de Grote Markt. Even later kwam het, oh ironie, uitgerekend op de Sinksenfoor wel tot kleine onlusten. De politie moest honden inzetten en de wapenstok bovenhalen om heethoofden uit het Antwerpse kamp te scheiden van Beerschot-diehards. Dertig voetbalsupporters werden opgepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234