Zaterdag 19/10/2019

Interview

“Ik heb mijn fouten veel te duur betaald”

Vranjes, hier nog op het veld tijdens de match tegen Moeskroen, eind december vorig jaar. “Ik ben een vechter, dat zal nooit veranderen.” Beeld BELGA

Je moet het maar doen: nooit babbelen met de pers, maar toch elke dag in de krant staan. Wel, Ognjen Vranjes (29) kan dat - sinds zijn komst naar Anderlecht stapelde hij de schandalen op, zonder daarbij zíjn waarheid te geven. Uitzonderlijk doet hij dat nu toch: 'Ik ben onterecht altijd de zondebok.'

We spreken Ognjen Vranjes in La Bella Vita, het Italiaanse restaurant nabij het oefencomplex van RSCA. Vranjes beseft dat het interview geen effect zal hebben op de publieke opinie - verbrand is hij sowieso en hij snapt dat ergens ook. Maar eenmalig wil hij wel zíjn versie geven. Op twee voorwaarden: hij betaalt de rekening en er moet een tolk bij zijn.

Vranjes bekent bijna onmiddellijk schuld. "Ik heb fouten gemaakt." Hij haalt zijn Instagram-post aan van in november. Toen deelde hij een beeld van een ontploffing tijdens AEK Athene-Ajax. Er was op te zien hoe 1.200 Nederlandse supporters slachtoffer werden van een brandbom, indrukwekkende steekvlam inclusief, acht fans raakten gewond. Ondanks die gruwel postte Vranjes de woorden 'Welcome to Hell!' bij de foto. Het zorgde voor logische verontwaardiging op sociale media, Anderlecht gaf hem een boete.

"Stom", noemt hij zijn actie. "Het leek alsof ik hooliganisme goedkeurde, maar dat was zeker niet de bedoeling. Ik wilde gewoon aantonen hoe intens de sfeer bij mijn ex-club AEK kan zijn. Ik heb onvoldoende nagedacht, ook omdat mijn Griekse vrienden me opgejut hadden. Echt sorry."

Het werd nadien nooit meer rustig rond Vranjes, de schandalen stapelden zich op. Er was polemiek toen uitlekte dat Vranjes een tatoeage van de fascistische Balkan-leider Momcilo Dujic, actief tijdens de Tweede Wereldoorlog, op de arm heeft staan. Vranjes herhaalt wat hij eerder over de man zei: "Hij was een geestelijke die het opnam voor mijn volk."

Dick pic

Hetzelfde denkt hij over de hetze met Jelena Karleusa. De bekende zangeres in de Balkan liet in januari via Facebook weten dat Vranjes haar met de dood bedreigd had wegens geweigerde avances. Om haar beschuldigingen kracht bij te zetten, publiceerde Karleusa een 'dick pic' die de Anderlecht-speler haar toegestuurd had. "Dat is privé."

Is dat zo, als publiek figuur? Naast de relatiecrisis waar Vranjes en partner sindsdien doorgaan, zijn er ook (en misschien vooral) sportieve gevolgen. Voor Anderlecht waren de aantijgingen van Karleusa de druppel: de clubleiding verwees Vranjes naar de B-kern, waar hij zich wel professioneel gedraagt, zo valt in de wandelgangen te noteren.

"Niemand zal me een gebrek aan inzet kunnen verwijten", benadrukt Vranjes. "Ik doe wat men me opdraagt. Ik kan ook niet anders, ik heb een contract en moet dat naleven." Wedstrijden spelen met de beloften, dat doet Vranjes niet. "Jammer", klaagt hij. "Toen ik vroeg waarom, kreeg ik geen duidelijk antwoord." Het is nochtans simpel: Anderlecht wil geen eigen talenten belemmeren voor een speler zonder RSCA-toekomst.

Vranjes zelf is een andere mening toegedaan. "Ik kan de jongeren net hélpen. Ik heb ervaring, speelde Champions League en Europa League en stond op een WK. Alleen moet ik dan wel de kans krijgen om speelminuten te maken. Ik zou me daar ook beter bij voelen: dan werk ik tenminste voor mijn geld. En zo behoud ik toch wat ritme."

Dat zal nodig zijn, wil Vranjes zijn doelstelling om terug te keren in de A-ploeg waarmaken. "Ik train geregeld extra op mijn eentje, simpelweg omdat ik denk dat ik nog iets kan betekenen voor Anderlecht." Dat dat naïef is, opperen we, al was het maar omdat de achterban het met hem gehad heeft. Vranjes knikt: "In de gesprekken met Michael Verschueren heb ik duidelijk gevoeld dat het voorbij is. (zucht) Ze gaan niet meer van gedacht veranderen."

Zondebok

"Wat ik als oneerlijk ervaar, is dat de fouten die ik bega altijd uitvergroot worden", vervolgt Vranjes zijn betoog. "Ik ben nu in zekere zin de zondebok, dat is onterecht. Ik heb mijn misstappen veel te duur betaald. (zwijgt even) Ik ben niettemin zelfkritisch. Ik besef dat mijn prestaties de laatste maanden niet geweldig waren."

Een understatement: was Vranjes in zijn eerste wedstrijden zeker een meerwaarde, dan was hij op het einde een kamikazepiloot. "Maar het is te makkelijk om te zeggen dat ik alleen de schuldige van de malaise was." Die vele kaarten hielpen natuurlijk niet. Ook daar heeft de verdediger, die wel erkent vooruitgang te moeten boeken in dat domein, een verklaring voor. "Scheidsrechters benaderden mij anders. Mijn reputatie..."

Vranjes weet hoe de buitenwereld hem percipieert. "Als een bad boy. Ik heb geen problemen met dat imago. Misschien ben ik ook wel een beetje een bad boy. Weet je, iedereen heeft recht op zijn mening, ik kan daar niks aan veranderen en lig er ook niet wakker van. Mijn parcours kent pieken en dalen, maar het heeft me wel gevormd."

"Ik ben graag in België", vervolgt Franjes, "het leven is hier uitstekend. Ik ga af en toe vissen in de Ardennen, dat ontspant me. Ik gooi de gevangen vissen trouwens altijd terug. (lacht) Je ziet, ik heb geen slecht karakter." Hij zegt het met een knipoog. "Ik kan de tijd niet terugdraaien. Soms zou ik dat wel eens willen, maar aan de andere kant: ik heb veel geleerd. En ik zal terugkomen. Ik ben een vechter, dat zal nooit veranderen."

De tolk krijgt een knuffel, Vranjes betaalt de rekening. En rijdt vervolgens naar de Ardennen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234