Woensdag 08/12/2021

'Ik heb Jean altijd als een voorbeeld gezien'

Een plaatsje op de soundtrack van de basketbalgame NBA 2K is bijzonder gegeerd in de hiphopwereld. Maar voor Woodie Smalls betekent het nog net iets meer: ooit wilde hij basketballer worden, net als zijn oudere broer, Oostende-topper Jean Salumu. Een gesprek over hiphop, basketbal en voorbeeldfuncties.

Wat deFIFA-spelletjes zijn voor het voetbal, is NBA 2K voor virtueel basketbal: een topgame die door miljoenen fans wordt gespeeld. En wie een plaatsje op de soundtrack verovert, krijgt dan meteen ook heel wat exposure bij een wereldwijd publiek. Best wel groot nieuws dus, dat 'Tokyo Drift' van de Sint-Niklase rapper Sylvestre Salumu (21) - beter bekend als Woodie Smalls - in de editie van 2018 prijkt tussen grote namen als Drake en Kendrick Lamar. En daar mag hij zijn oudere halfbroer Jean (27), small forward bij BC Telenet Oostende, best wel dankbaar voor zijn.

"Ze hadden me gevraagd of ik zijn gegevens kon doorgeven, voor de nieuwe versie van 2K", vertelt Jean Salumu, terwijl zijn jongere broer er glunderend bij zit. "Ik was de eerste die het wist. Het is echt een mooie prestatie." Sylvestre: "Alles is via Jean gelopen. Ik weet nog dat hij het me in een berichtje stuurde, en ik dacht: 'Nee, dat kan niet!' En dan nam die kerel van 2K contact met me op, en wist ik: dit is legit. Mijn manager heeft de rest geregeld. Echt crazy."

Crazy is een woord dat nog vaker zal vallen, vooral uit de mond van Sylvestre, voor wie het slang uit zijn hiphopsongs een tweede taal is. Jean is bedachtzamer, rustiger. Volwassener, zo je wil. "Ik heb Jean altijd als een voorbeeld gezien", stelt Sylvestre herhaaldelijk. Letterlijk zelfs: aanvankelijk lagen zijn ambities niet in de hiphop, wel in het basket. Hij heeft zelfs nog try-outs gedaan in Oostende, bij Jeans club.

"Toen ben je bij mij blijven slapen", herinnert de oudste Salumu zich. "Ik zat toen al een jaar bij Oostende." Sylvestre: "Ik was echt nog jong. I was a baby. Vijftien of zestien jaar, denk ik. Het was wel echt een goede ervaring. Daarna heb ik nog bij de Kangoeroes gespeeld (de basketbalclub van Willebroek, EWC), en daarna nog in Sint-Niklaas. Ik wilde vroeger sowieso even goed worden als Jean. Dan stuurde ik hem altijd: 'Bro, ik wil zo goed worden als jij!'"

Het is anders gelopen. Terwijl Jean al vanaf zijn zevende ballen in de ring wierp, werd zijn jongere broer pas veel later verleid door het basket. "Mocht hij iets vroeger zijn begonnen, zou hij zeker mijn niveau hebben gehaald", beweert de Oostende-speler stellig. Maar toen Sylvestre, die zich toen herdoopte tot Woodie Smalls, in 2015 'Champion Sound' uitbracht, drong een muzikale carrière zich op. Al zag hun vader daar weinig heil in.

"He didn't like it at all!", lacht de rapper. "Hij wilde dat ik stopte met muziek en focuste op school. Er zijn in België ook niet veel mensen die doen wat ik doe - waarschijnlijk zag hij er daarom geen toekomst in. Ik begrijp dat."

Soms schakelde vader Salumu zijn oudste zoon in om zijn jongste op andere gedachten te brengen. Jean: "Hij drukte me altijd op het hart dat Sylvestre naar mij opkeek, dat ik een voorbeeldfunctie had voor hem. Ik moest hem van mijn pa ook eens een peptalk geven. We zijn dan samen gaan eten, en dan heb ik gezegd: 'Laat school op de eerste plaats komen.'"

Sylvestre: "Ik was the worstop school. Ik was geen slechte jongen of zo, maar ik heb altijd gefocust op andere dingen. Zodra ik neerzat in de klas, zat ik met mijn hoofd ergens anders. Ik geef dat eerlijk toe.'"

Bij Jean zelf liep het anders: school en basketbal sloten elkaar niet uit. "Ik heb tot mijn zeventiende in Sint-Niklaas gebasketbald. Daar werd ik wat tegengehouden. 'Eerste klasse is te moeilijk, unreachable', zeiden ze dan. 'Focus maar op tweede klasse.' Maar er zat één persoon, Wim Piqueur, en die heeft voor mij een try-out geregeld bij Oostende. Dan ben ik daar naar de basketbalschool gegaan. Ik heb veel geluk gehad, maar ik heb er ook altijd in geloofd."

Oostende is dé topclub in België, maar de NBA blijft het basketbalwalhalla. Net zoals de States ook heilige grond zijn voor hiphoppers. Hoe kijken de twee broers naar een carrière aan de andere kant van de oceaan? "De NBA is altijd mijn droom geweest", stelt Jean. "Maar na een bepaalde leeftijd moet je beseffen dat dat er niet meer in zit. Nu focus ik op Europese toppers."

Justin Bieber

Ook voor zijn jongste broer, die vorig jaar al optrad op het Amerikaanse showcasefestival SXSW, is België niet groot genoeg. "Altijd als we ergens buiten België optreden, denk ik: ik wil meer. Ik wil niet alleen in Antwerpen optreden. In het buitenland spelen is echt crazy, dus dat wil ik nog vaker doen. En Amerika blijft natuurlijk de grote droom. Sowieso. Niet dat ik daar voortdurend mee bezig ben: if it happens, it happens. Maar dat zou wel echt ongelooflijk cool zijn."

Als het van zijn broer afhangt, is die droom niet onbereikbaar. "Intussen weet iedereen wie hij is. En soms spreken Amerikaanse spelers me al aan over zijn muziek. Hij heeft echt talent."

Een plaatsje op de soundtrack van NBA 2K18 lijkt alvast een gigantische stap in de goede richting. Welke van zijn Amerikaanse NBA 2K-collega's mogen hem wel eens uitnodigen voor een samenwerking, willen we nog weten.

Sylvestre: "Sowieso Travis Scott. En Kendrick is een baas. Drake ook. Als een van die mannen mij belt, dan weet ik het wel."

Jean: "En Justin Bieber?"

Sylvestre: "Staat Justin Bieber er ook op?"

Jean: (lacht) "Nee, natuurlijk niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234