Donderdag 17/06/2021
VS-president Donald Trump en rapper Kanye West poseren in de Trump Tower in New York in 2016. Beeld AP
VS-president Donald Trump en rapper Kanye West poseren in de Trump Tower in New York in 2016.Beeld AP

Muziek

Ik heb het Ye al vergeven

Vandaag gaat de Amerikaanse rapper Kanye West op audiëntie bij Donald Trump. Muziekjournalist Sasha Van der Speeten heeft het daar lastig mee. Chef cultuur Ben Van Alboom heeft het hem al vergeven.

Gezien Hollywood gek is op remakes, is het allicht niet eens zo vergezocht dat er binnen dertig jaar een remake wordt gemaakt van Liza Johnsons komedie Elvis & Nixon (2016). Vermoedelijk zal die dan ook gewoon Kanye & Trump heten. Of Ye & Ump.

Voor wie Elvis & Nixon nooit gezien heeft: Michael Shannon kruipt op weergaloze wijze in de huid van Elvis Presley, die – lichtjes krankzinnig als hij was – de Amerikaanse president Richard Nixon in 1970 een brief schreef met de vraag of ze niet eens van gedachten konden wisselen. "I would love to meet you just to say hello if you’re not too busy", stond er letterlijk op de velletjes papier van American Airlines – The King had de brief op het vliegtuig geschreven.

Ben Van Alboom. Beeld Bas Bogaerts
Ben Van Alboom.Beeld Bas Bogaerts

Wat Elvis in werkelijkheid van Nixon wou, was een badge van de toenmalige Drug Enforcement Administration (DEA). Hij had al een deftige collectie politiebadges – don’t ask – en wou door Nixon tot 'Federal Agent at Large' benoemd worden om die verdomde hippies van de drugs te redden. (Nee, ik verzin dit niet. Er bestaat een officieel verslag van de vergadering.)

Valabele argumenten

Wat Nixon, die in de film wordt vertolkt door een geestige Kevin Spacey, precies bezielde om op de vraag van Elvis in te gaan, is minder duidelijk. Met zijn populariteit viel het toen nog reuze mee, zijn conservatieve kiespubliek had sowieso weinig met het tieneridool, en er bestaat helemaal niet zoiets als een 'Federal Agent at Large'. Maar Nixon stemde toe, de ontmoeting duurde naar verluidt langer dan gepland, de twee geraakten het al snel eens over het feit dat John Lennon en Paul McCartney schorem waren met een anti-Amerikaanse agenda, en de foto die toen van de twee werd gemaakt, is tot op vandaag het meest opgevraagde document uit de US National Archives.

President Nixon en Elvis Presley. Beeld rv
President Nixon en Elvis Presley.Beeld rv

Kanye West en Donald Trump moeten al van goeden huize komen om dat record te breken, en laten we eerlijk zijn: geen van beide scoort hoger dan 'iets met een dak boven het hoofd'. Maar ik ga er nu weliswaar ook niet van uit dat het hen om dat record te doen is, wat niet wegneemt dat er ongetwijfeld ook deze keer de nodige krankzinnigheid en egotripperij bij komt kijken. Maar sinds wanneer zijn 'krankzinnigheid' en 'egotripperij' valabele argumenten om de meest toonaangevende hiphopproducer van zijn generatie niet meer serieus te nemen?

Onpopulair onderwerp

Voor zover ik intussen trouwens heb gelezen in de betere Amerikaanse couranten, willen Trump en zijn favoriete zoon – zijn schoonzoon Jared Kushner – Ye spreken over hun plannen om de wet op strafvorderingen in de VS aan te passen, in het voordeel van onder meer mensen die veroordeeld worden voor drugsdelicten. Die worden namelijk bijna altijd te zwaar gestraft, en de veroordeelden zijn vrijwel altijd zwart.

Is het naïef om te geloven dat (vooral) Kushner daar écht iets aan wil doen? Niet echt. Zowel Republikeinen als Democraten hebben er hem al voor geprezen, en waarom anders een onder Republikeinen onpopulair onderwerp aansnijden? Is het naïef om te geloven dat die meeting tussen Ye en Trump veel zal veranderen. Ja.

Maar kijk, in het slechtste geval zitten Ye en Ump een halfuur Drake te dissen, zoals Elvis en Nixon deden met The Beatles, en worden ze in de remake vertolkt door Jaden Smith en Chris Hemsworth op leeftijd. In het beste geval zegt Ye één verstandig iets dat bij Ump een aha-erlebnis teweegbrengt. En in het allerbeste geval herhaalt ook de rest van de geschiedenis zich en geraakt Donald Trump in de loop van de komende zes jaar impeacht.

In elk geval: ik heb het Ye al vergeven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234