Zondag 02/10/2022

‘Ik heb het talent, de benen, de wilskracht en de weerbaarheid om in Tokio heel goed te presteren’

Tom Dumoulin. Beeld RV
Tom Dumoulin.Beeld RV

Nee, hij heeft niet langer een hekel aan de fiets. Na een pauze van vier maanden kondigt Tom Dumoulin zijn rentree aan. Hoofddoel zijn de Olympische Spelen in Tokio. ‘Een medaille zou fantastisch zijn.’

Redactie

Vorige week kondigde Tom Dumoulin (30), na een afwezigheid van vier maanden, zijn terugkeer naar het wielrennen aan. Maandag in het Nederlandse Den Bosch stond hij de journalisten te woord. Hij verklaarde dat hij niet langer zinnens is zijn ziel bloot te leggen voor de buitenwereld. Maar hij deed het toch weer. De nieuwe Tom Dumoulin lijkt nog heel erg op de oude, wat dat betreft. De vraag is nu of hij ook dezelfde wielrenner is gebleven. Een die in staat is om olympisch tijdritgoud te winnen in Tokio. Of kan hij nog een keer een grote ronde winnen, zoals de Giro in 2017?

Wanneer is het idee gekomen om weer wielrenner te worden?

Tom Dumoulin: “Nog maar een paar weken geleden. Het begon zo stilaan weer te kriebelen. Toen ging ik naar de Amstel Gold Race kijken. Er is een speciaal sfeertje waar ik ben van gaan houden. Mijn bezoek vorige maand bracht me terug naar hoe ik vroeger als kleine jongen naar de Amstel ging kijken. Mijn vrouw vond het ook leuk. We hebben een mooie dag gehad met ons tweeën.

“Ik heb toen niet meteen actie genomen, daarvoor was het te vroeg. Twee, drie weken later had ik een verkennend gesprek met Richard Plugge (manager van Team Jumbo-Visma, MG). Richard vroeg hoe het ging. Goed, zei ik, en dat ik wel de Spelen in mijn achterhoofd had. Er was op dat moment nog geen sprake van dat ik de Spelen zou doen. Dat kwam er niet voor ik met Koos Moerenhout (Nederlandse bondscoach, MG) had gebeld. Hij zei: ‘De deur voor de Spelen staat voor jou open. Ik wil je geen druk opleggen, maar binnen een paar weken moet je wel de knoop doorhakken.’ Dat was de trigger om het weer serieus te nemen.

“Ik beleef weer lol op de fiets. Ik rijd af en toe heel hard. En ik loop al vijf jaar met de droom om een medaille te pakken op de Spelen. Met dat verhaal ben ik opnieuw met de ploeg gaan praten. Dat was een goed gesprek en ik heb besloten om er weer voor te gaan.

“Als de Spelen volgend jaar zouden plaatsvinden, had ik meer tijd genomen om zeker te zijn van mijn beslissing. Nu ze eraan komen, had ik het mezelf kwalijk genomen als ik het niet had geprobeerd. Wanneer ben je zeker? Soms moet je ervoor gaan. Ik voel me goed. Het liefste wat ik nu wil, is me voorbereiden op de Spelen en voor het hoogst haalbare gaan.”

Wat is er gebeurd van eind januari, toen je besliste om een break te nemen, tot half mei, toen je besloot om terug te keren?

“Ik was de afgelopen jaren sluipenderwijs mezelf kwijt geraakt. Ik wist niet meer wat ik mooi vond of wat ik wilde. Er was zoveel gebeurd dat ik het geen plek kon geven. Het leven van een topsporter gaat met volle kracht vooruit. Dat begon te wringen. Op zo’n manier dat ik fysiek slecht werd. Ik raakte vermoeid, ik koerste niet meer goed, ik beleefde weinig plezier op de fiets. Ik wist niet waar dat vandaan kwam.

“De beslissing eind januari om voor onbepaalde tijd te stoppen heeft me goed gedaan. Ik heb in die vier maanden een fantastische tijd gehad. Ik heb gerust, gewandeld met de hond, klusjes gedaan, mijn tuin omgespit. Ik heb met vrienden gepraat. In de eerste periode heb ik helemaal niet gefietst. Stilaan kwam de zin daarvoor terug. Ik begon het steeds leuker te vinden, zelfs de tochtjes met mijn tijdritfiets. Daar heb ik nooit met tegenzin op gereden.

“Ik ga er snel achter komen of ik een reset heb gehad. Misschien, als ik het wielrennen weer oppak, dat ik het weer moeilijk ga vinden en dat het vuur minder hard gaat branden dan gedacht. Maar nu heb ik er ontzettend veel zin in.”

Ben je bang dat dat gevoel terugkeert?

“Dat kan, ja. Dat zie ik dan weer. Ik zal nu niet snel op die beslissing terugkeren. Ik kijk niet te ver vooruit. Nu zijn we deze richting ingeslagen en daar word ik weer blij van. Angst is een slechte raadgever.”

Dumoulin: “Van 2012 tot 2017 was ik een veel beter mens dan daarna.” Beeld RV
Dumoulin: “Van 2012 tot 2017 was ik een veel beter mens dan daarna.”Beeld RV

Vorig jaar was er Code geel, de docu van de NOS over jouw ploeg in de Tour de France. Wat vond je daarvan?

“Ik heb Code geel niet gezien. Ik was doodongelukkig in die Tour. Ik verwachtte dat de NOS dat een leuke verhaallijn zou vinden, ik had wel een gevoel welke richting het zou uitgaan. Maar ik had geen zin om mezelf te zien in een van de meest ongelukkige periodes in mijn leven.”

Je mikt nu op de Spelen van Tokio. Wat als die Spelen toch niet doorgaan?

“Ik antwoord niet graag op wat-alsvragen. Het zal hoe dan ook niet voor niets zijn dat ik heb getraind. Het is een leerzame en leuke periode geweest.”

Wat heb je geleerd?

“In het verleden had ik deze vraag uitvoerig beantwoord. Nu houd ik het antwoord voor mij. Dat is een wijze les geweest. Ik heb in het verleden in interviews zo diep in mijn ziel laten kijken dat ik me afvroeg: wat heeft de buitenwereld ermee te maken hoe ik in het leven sta?

“Ik vind wielrennen leuk, dat is les één. Er komen ongetwijfeld nog moeilijke momenten. In januari had ik een beetje een hekel aan mijn fiets. Nu weet ik, als ik morgen stop, dat ik overmorgen weer op de fiets zou stappen.”

Welke renner wil je nog zijn?

“Een deel van mijn lol is dat ik wedstrijden kan winnen en proberen te winnen. Ik vind het mooi om mezelf uit te dagen op training, met het doel om zo goed te worden dat ik prijzen kan winnen.”

Wil je ook weer grote rondes winnen?

“Dat weet ik niet. Ik kijk nu niet verder dan de Spelen, zo is het afgesproken met de ploeg. Daarna wordt duidelijker hoe de toekomst eruitziet. Ik ben er nu niet mee bezig of ik in 2022 weer grote rondes rijd. Ik ben blij dat ik weer een doel voor ogen heb.”

Je zei dat je niet langer voor iedereen goed zult proberen te doen.

“Daar ga ik korte metten mee maken. Alleen als het mij aan het hart ligt, zal ik me uitspreken voor of tegen dingen. Ik ga niet meer voor anderen denken.”

Je staat er anders wel om bekend dat je een goed mens bent.

“Van 2012 tot 2017 was ik een veel beter mens dan daarna. Ik was leuker om mee samen te werken, rechtlijniger. Toen had ik hetzelfde karakter als de afgelopen jaren, maar ik stond ergens voor. Ik wist wat ik wilde en ik sprak dat duidelijk uit. Dat leverde wrijvingen op, maar er kwam ook veel warmte bij. De afgelopen jaren was er weinig wrijving en weinig warmte.”

Hoe ben je dat kwijtgeraakt?

“Ik heb het heel moeilijk gevonden dat ik een heel grote, belangrijke wielrenner ben geworden, sinds ik in 2017 de Giro won. Mijn ploeg, mijn sponsors, mijn fans, ze hebben het allemaal heel goed met me voorgehad. Ik mag me gelukkig prijzen wat dat betreft. Voor al die partijen wilde ik graag goed doen. Op den duur ging ik met alle winden mee waaien. Ik was mezelf niet meer, waardoor het weer moeilijker werd om met mij samen te werken. Wie met alle winden mee waait, daar kun je moeilijk op bouwen.”

Dumoulin:
Dumoulin: "Ik vind het mooi om mezelf uit te dagen op training."Beeld RV

Ben je niet bang dat, als je straks olympisch goud pakt in de tijdrit, anderen weer heel veel van jou gaan verwachten?

“Ik verwacht dat ik daar op een andere manier mee kan omgaan. De verwachtingen zijn nu hoog. Dat mag. Als ik het leuk vind om voor overwinningen te rijden komt het wel goed. Dan maakt het niet uit hoeveel andere mensen menen in mijn rugzak te moeten gooien.”

Veel renners ervaren financiële druk. Ze vinden dat ze hun salaris moeten rechtvaardigen.

“Daar heb ik ook last van. Maar als ik zie wie hier allemaal zit, dan denk ik dat mijn salaris rechtvaardig is. Ik heb mooie dingen gepresteerd, dat heb ik helemaal zelf afgedwongen.”

Wat zijn je eigen verwachtingen voor Tokio?

“Ik zou dit project niet hebben aangepakt als ik niet dacht dat ik een kans maak om heel goed te presteren. Het kan zijn dat het niet lukt. Maar ik heb het talent, de benen, de wilskracht en de mentale weerbaarheid om daar heel goed te presteren.”

Je rijdt volgende maand de Ronde van Zwitserland. Wat als die tegenvalt?

“Als er tien Nederlanders beter rijden dan ik, dan weet ik niet of ik mijn plek voor Tokio zo makkelijk claim. Ik ga naar Zwitserland om mezelf te testen in de tijdritten, op het gebied van de voorbereiding, de benen, het materiaal, het hoofd… Ik ga wel voor meer dan een achtste plek op de Spelen. Een medaille zou fantastisch zijn. Ik weet niet of het lukt. Het is voor mij en voor Moerenhout een klein beetje een gok. Ik ben overtuigd dat, als ik in goede doen ben, ik nog een tijdrijder van wereldniveau ben.”

Je bent een ex-laureaat en je begrijpt dat dit voor de Belgen een belangrijke vraag is: wint Remco Evenepoel de Ronde van Italië?

“We gaan het zien. Dat soort antwoorden krijg je nu van mij.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234