Dinsdag 21/09/2021

De Mol

‘Ik heb het heel lang niet willen geloven’: hoe de mol de winnaar van bij het begin op een dwaalspoor heeft gezet

'De mol'-finalisten: Jolien, Bart en mol Alina. Beeld VIER
'De mol'-finalisten: Jolien, Bart en mol Alina.Beeld VIER

De jongste mol aller tijden is ze sowieso. En misschien ook wel de beste. De 21-jarige Alina Shurikova bleef tot het allerlaatste moment verwarring zaaien. ‘Het is heerlijk wanneer je dingen in de soep ziet lopen precies op de manier waarop jij het had gepland.’

Wie is de mol? Dat is waar het in het gelijknamige VIER-programma allemaal om draait. En die vraag bleek dit seizoen wel heel erg moeilijk te beantwoorden. “Tot vijf minuten voor de eliminatie heb ik getwijfeld”, vertelt de uiteindelijke winnares Jolien Derck. Ook na negentien dagen, een hele reeks faliekant afgelopen opdrachten en een historisch lage prijzenpot slaagde Alina erin om voor twijfel te zorgen.

Ook presentator Gilles De Coster is onder de indruk. “Alina heeft ons verbluft”, zegt hij. De cijfers spreken boekdelen. Jolien gaat uiteindelijk met een bedrag van ‘amper’ 22.835 euro naar huis. Minder dan een kwart van de in totaal zowat 100.000 euro die er te winnen viel. En meteen goed voor de laagste prijzenpot ooit. Knap saboteurswerk. Uitgevoerd door de jongste mol uit de geschiedenis.

Mentaal zwaar

Al legt Alina zelf daar liever niet te veel nadruk op. “Die leeftijd is maar een cijfer”, zegt ze. “Ik had ook niet de indruk dat de andere kandidaten daarmee bezig waren.” De voorbereiding op haar dubbelrol was vooral een mentale zaak. “Ik heb in de weken voor de opnames bijvoorbeeld nooit het woord ‘mol’ in de mond genomen. Het leek me makkelijker om als een gewone kandidaat naar het programma toe te leven. Al was het dan wel een kandidaat die er af en toe voor moest zorgen dat het fout liep.”

Het spelen van de mol omschrijft Alina als een unieke kans en een fantastisch avontuur. Al viel het haar soms ook zwaar. “Je bouwt met elk van die kandidaten een band op. Als die dan naar huis moeten gaan, vaak dan nog omdat jij ze met succes om de tuin hebt geleid, dan is dat mentaal zwaar. Je zit op zo’n moment met je eigen gevoelens in de knoop en dan wordt het je ’s avonds alleen in bed soms weleens te veel.” Op andere momenten was het net heel leuk om de mol te zijn. “Het is heerlijk wanneer je dingen in de soep ziet lopen precies op de manier waarop jij het op voorhand had gepland.”

Alina Shurikova Beeld VIER
Alina ShurikovaBeeld VIER

Trakteren

Dat ze succesvol kon saboteren zonder daarbij te nadrukkelijk in het vizier van haar medekandidaten te komen heeft ze te danken aan haar jeugdig enthousiasme en het vermogen om zich makkelijk in een groep in te passen, denkt Alina. Twee troeven die alleszins volstonden om winnares Jolien Derck aanvankelijk op een dwaalspoor te zetten. “Alina was de allereerste die ik van mijn lijstje molverdachten heb geschrapt. Ik was er van overtuigd dat zij de mol niet kon zijn. Ik heb ook heel lang niet willen geloven dat zij de saboteur was. Tot het allerlaatste moment ben ik blijven zoeken naar redenen waarom Alina de mol niet kon zijn.”

Uiteindelijk besliste Jolien pas vijf minuten voor ze de laatste dertig vragen over de mol moest invullen om alles op Alina te zetten. Een gok die haar uiteindelijk 22.835 euro opleverde. Dat prijzengeld wil ze gebruiken om zodra dat kan een reünie te organiseren met de andere mollenjagers. Het liefst in de tent waarin ze in aflevering twee de nacht door mochten brengen. “Dat was voor mij met voorsprong het leukste moment van het hele programma”, zegt ze. Ook een etentje in het Antwerpse restaurant The Jane met haar medefinalisten staat nog op het programma. “We hebben elkaar net voor de laatste eliminatie beloofd dat de winnaar de anderen daar zou trakteren.” Wat ze met het geld dat overblijft zal doen, weet Jolien nog niet. “Het is sowieso een behoorlijke duw in de rug voor wanneer ik later bijvoorbeeld een huis wil kopen.”

Powerpoint

Waar er een winnaar is, is er ook een verliezer. Deze keer is dat de 44-jarige advocaat Bart Lintermans. Hij was Alina sinds aflevering vijf op het spoor. “Toen we tijdens de paparazziproef tot vlak bij Willy Sommers konden naderen, wou zij daar liefst zo snel mogelijk weer weg”, vertelt hij. “Ik vond dat heel verdacht.” Ook bij de proef op het vliegveld die daarop volgde ging Alina de mist in. Net als Jolien trouwens. “Maar dat laatste vond ik veel minder verdacht. Ik had de rijstijl van Jolien al van dichtbij mogen bewonderen. (lacht) Het verwonderde me niets dat ze de versnellingspook tijdens die proef niet in neutraal kreeg.”

Hoewel hij van toen af Alina in de gaten hield, moest Lintermans uiteindelijk toch het onderspit delven. “Je moet bij het beantwoorden van die vragen altijd een beetje geluk hebben”, vertelt hij. “Bovendien was ik bij een aantal proeven niet in de buurt van Alina. De informatie die ik daardoor heb gemist heeft me uiteindelijk de das om gedaan.”

Al deed hij er uiteindelijk nog alles aan om medefinaliste Jolien aan het twijfelen te brengen. “Hij probeerde constant in mijn hoofd te kruipen”, vertelt ze. “Terwijl we samen 17 kilometer naar Sparta moesten lopen, wou Bart me doen geloven dat Christian de mol was. En toen we de avond voor de finale stevig in de wijn vlogen probeerde hij zelf zo verdacht mogelijk over te komen. Bijna was hij daar nog in geslaagd ook.”

Of er volgend jaar een nieuw seizoen van De mol komt en hoe dat er dan uit zal zien is in deze coronatijden nog onduidelijk. “Het is wachten op de volgende powerpoint van de Veiligheidsraad”, zegt De Coster. “Maar wij gaan er van uit dat het wel goed komt.”

Daarom werd na de finaleaflevering meteen de zoektocht naar nieuwe kandidaten gelanceerd. Al is wie deze keer mee wil doen er beter snel bij. Enkel de 5.000 eerste inschrijvers maken kans.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234