Dinsdag 03/08/2021

"Ik heb het 70-puntenplan altijd verdedigd"

90 à 95 procent van de ex-VB'ers die zich aanmelden wordt afgewezen volgens N-VA, maar Ceder slaagde blijkbaar wel. Beeld BELGA
90 à 95 procent van de ex-VB'ers die zich aanmelden wordt afgewezen volgens N-VA, maar Ceder slaagde blijkbaar wel.Beeld BELGA

Senator Jurgen Ceder verloochent zijn verleden bij Vlaams Belang niet. 'Ik heb het hele programma altijd verdedigd.' Maar dat was toen, nu sluit N-VA hem in de armen. 'Zegt het evangelie niet dat er in de hemel meer vreugde is om één bekeerling dan om duizend gelovigen?'

Op de zesde plaats op de N-VA-lijst in het Vlaams-Brabantse Dilbeek staat in oktober Jurgen Ceder. Ceder zetelt sinds een jaar als onafhankelijke in de Senaat en de Dilbeekse gemeenteraad, nadat hij uit onvrede over de lijn van de clan-Filip Dewinter opstapte bij Vlaams Belang. Ceder is blij dat hij een nieuw hoofdstuk kan aansnijden, zegt hij. N-VA heeft hem niet zelf gecontacteerd, maar nadat de zaak op lokaal niveau snel beklonken was, gaf ook de nationale partjleiding zijn fiat "na de gebruikelijke procedures". "Tussen de 90 à 95 procent van de ex-VB'ers die zich aanmelden wordt nog steeds afgewezen", herhaalt de partij.

Maar Ceder slaagde dus wel. De Dilbekenaar is nochtans niet de minste ex-Vlaams Belanger. Hij behoorde in zijn jeugdjaren tot de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) en werd later lid van het partijbestuur, fractieleider in de Senaat en hoofd van de juridische dienst van Vlaams Belang. In die laatste hoedanigheid staat zijn naam ook onder het beruchte 70-puntenplan, waarvoor het Vlaams Blok veroordeeld werd voor racisme. "Wat Filip Dewinter ook mag beweren, ik ben geen auteur. Ik heb als hoofd van de juridische dienst advies gegeven over het luik partijfinanciering", zegt Ceder daarover.

Maar hij heeft wel altijd achter de inhoud van het plan gestaan, geeft Ceder volmondig toe. "Het heeft geen zin om dat te ontkennen, ik heb het puntenplan ook voor de rechtbank verdedigd. Net zoals ik het hele VB-programma altijd verdedigd heb. Alleen is er in de loop der tijd een steeds groter ongenoegen gegroeid over de gang van zaken binnen de partij, wat ertoe geleid heeft dat ik vorig jaar ben opgestapt."

De N-VA-top ziet geen graten in de komst van Ceder, hoewel hij ook garant staat voor controversiële uitspraken zoals deze: "De pleitbezorgers van adoptie door homoseksuele koppels handelen niet uit altruïsme. Het zijn egoïsten en ijdeltuiten die hun populariteit in politiek correcte kringen kopen op kosten van de samenleving."

"Jurgen Ceder is iemand die samen met Frank Vanhecke en Karim Van Overmeire (ondertussen ook bij N-VA) een duidelijke interne strijd heeft gevoerd om het Vlaams Belang fatsoenlijker te maken", zegt N-VA-woordvoerder Jeroen Overmeer. Dat Ceder wel een zwaar verleden meedraagt, ontkent hij niet. "Natuurlijk kunnen we de geschiedens niet uitwissen, maar zegt het evangelie niet dat er in de hemel meer vreugde is om één bekeerling dan om duizend gelovigen?"

"Wat moeten ze anders zeggen", haalt Marc Spruyt de schouders op. Spruyt volgde het doen en laten van Ceder als hoofdredacteur van de website Blokwatch.be nauwgezet op. "Het verbaast me toch hoe vlot ook de interne partijtop van het Vlaams Belang opgenomen wordt. Dit is geen kleine garnaal. Het is nu wachten of N-VA ooit bereid zal zijn om ook Frank Vanhecke aan boord te heisen."

Vanhecke, intieme vriend van Ceder en ex-voorzitter van Vlaams Belang, is vooralsnog niet gecontacteerd en legde zelf naar eigen zeggen ook nog geen lijntje uit. "Maar ik ben wel heel blij voor Jurgen, hij volgt de juiste strategie. Me dunkt dat alle oprechte Vlaams-nationalisten alles op alles moeten zetten om Bart De Wever de grootst mogelijke politieke overwinning te gunnen. Nu in 2012 en straks in 2014. Niemand mag aan de zijlijn blijven staan."

Ook Vanhecke zelf niet, dus? "Dat is puur hypothetisch. Ik ben 12 jaar lang voorzitter van een concurrerende partij geweest, daar zijn ook harde woorden gevallen. Ik begrijp dat het moeilijk ligt. Enige terughoudendheid van mijn kant is gepast."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234