Zondag 07/03/2021

'Ik heb haar niét geslagen'

Coup de theatre in het Bergense assisenhof. In de zaak tegen oud-politicus Bernard Wesphael blijkt dat op geen enkele foto de 'verdachte positie' van het lijk van zijn echtgenote te zien is. Ook de Oostendse politie twijfelt.

Het vingertje. Hij had zich voorgenomen om zijn rechterhand in bedwang te houden met zijn linker, maar het vingertje van een politicus laat zich niet altijd bedwingen. Alsof hij in het parlement de klimaatzaak stond te bepleiten, smeet Bernard Wesphael (57) zich gisteren in het debat over zichzelf.

De oud-Ecolo-politicus staat terecht op beschuldiging van doodslag op zijn echtgenote, Véronique Pirotton (42), op 31 oktober in Hotel Mondo in Oostende. Slechts op één moment kreeg hij het lastig, waren er tranen. Toen hij vertelde over hoe de hulpverleners hem die nacht zeiden: "Ze komt niet terug."

Zelfmoordpogingen

Bernard en Véronique, een bekend gezicht op de Franstalige televisie, werden een koppel op 4 mei 2012. "Een coup de foudre", vertelde een duidelijk goed voorbereide Bernard Wesphael. "Vier maanden later, op 14 augustus, zijn we getrouwd. Niet omdat we zo gehecht waren aan het huwelijk, maar omdat we in Toscane waren en dat opeens hadden beslist."

Zijn echtgenote, moest hij al snel ontdekken, had een alcoholprobleem.

"Het zette zich nooit om in agressie. Er was wel die keer dat ik bij haar langsging en beneden het wrak van haar auto zag. Ik trof haar wenend, ze kon me niet vertellen wat er was gebeurd. Ze heeft meerdere zelfmoordpogingen ondernomen. In mei 2013 is ze met haar auto tegen een paal gereden in Luik. Ze was agressief geworden tegenover de politie en in de boeien geslagen. Het ging zo ver dat de moeder van mijn zoontje gerechtelijke stappen ondernam omdat zij vond dat hij gevaar liep. Vanwege haar."

Minnaar aan de lijn

Twee maanden na zijn huwelijk ontdekte Wesphael een "geparfumeerde brief" tussen haar ochtendpost. Van haar therapeut O.D.C. Hij beschreef een vrijpartij van pas twee weken daarvoor en volgens Wesphael was het de bedoeling dat hij de brief zou vinden.

"Het is Véronique die heeft voorgesteld om naar de politie te gaan met een klacht voor stalking tegen hem. Ik dacht: in een relatie kan zoiets gebeuren. Maar na die ontdekking is Véronique veranderd. Ze bleef drinken, ze werd agressief. Een opeenvolging van crisissen."

Wesphael ontdekte pas na het drama dat hij altijd in een driehoeksrelatie had geleefd.

Op 30 oktober 2013 trok Pirotton naar zee om uit te rusten. Hij zou eerst in Luik blijven, maar besloot haar 's avonds achterna te komen.

"Alles was goed. Zoals altijd als we een uitje maakten. De eerste avond zijn we iets gaan eten op de dijk. Het was Véronique die voorstelde om een nachtje langer te blijven."

Volgens Wesphael keerden ze na het ontbijt terug naar hun kamer en kondigde zij na een vrijpartij plots aan dat ze was gestopt met de pil. Toen werd het 15.12 uur en ging de telefoon. O.D.C. aan de lijn, alweer: "C'est ton grand méchant."

Bernard Wesphael: "Dezelfde woorden als in die brief. Ik vroeg mij af hoe hij het nummer van haar kamer kon hebben. Haar uitleg kon me niet echt overtuigen. Twee minuten later belde hij opnieuw."

Ze trokken de stad in, dronken wat, maar de achteraf in hun lichaam aangetroffen percentages geven een indicatie: 0,13 pro mille bij hem, 2,9 bij haar.

"Als die man ons met rust had gelaten, dan was Véronique nog in leven", riep Wesphael, niet beseffend hoe het er in een rechtszaal anders dan in de politiek op aan komt om niet altijd tot het extreme einde van je redenering te gaan.

"Terug in de hotelkamer werd ze buitengewoon agressief. Ze is in de kamer drie keer gevallen, één keer op haar voorhoofd. Ze stond voor me, ging me krabben. Eén keer heb ik haar armen achter haar gekneld, maar ik heb haar niét geslagen."

Volgens Wesphael trok Pirotton zich op een gegeven moment terug in de badkamer. Toen hij wakker werd, trof hij haar daar op de vloer. "Ik heb mond-op-mondbeademing geprobeerd, heb haar drie zachte klappen in haar gezicht gegeven, maar ik voelde goed dat ze niet meer ademde. Ik ben naar beneden gerend, waar de man van de receptie de hulpdiensten heeft gebeld. Ik riep: 'Mijn vrouw heeft zelfmoord gepleegd!' Ja, waarom? Vanwege de voorgeschiedenis. Ik besefte pas dat ze mij verdachten toen ze mij vroegen of ik een advocaat wenste. Net als in de film."

Taalprobleem

Hoe de dialoog verder verliep, werd gisteren laat in de namiddag geïllustreerd. Het volledige speurdersteam van de Oostendse politie verscheen in de getuigenbank. Op één na bleek geen enkele onder hen in staat het woord te nemen zonder tolk.

Ook geen enkele van de politiemensen kan zich herinneren dat de rechterarm van Véronique Pirotton onder haar rug lag. Dat is opmerkelijk, want juist dat detail in het proces-verbaal van vaststelling gaf de doorslag voor de aanhouding van Bernard Wesphael. Op geen enkele foto is de "verdachte positie" van het lijk te zien. Gevraagd naar wie de passage over de arm dan in het pv heeft gezet, wezen de agenten gisteren naar elkaar. Procesdag 1 eindigde zo met onverwachte winstpunten voor de verdediging.

Het proces-Wesphael, dat in Franstalig België al dagenlang kijkcijfers doet boomen, liep gisteren al wat vertraging op en zal wellicht drie weken duren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234