Donderdag 28/05/2020

'Ik heb geen respect voor politici, waarom zou ik ze dan imiteren?'

Terwijl een zomers tv-seizoen vol herhalingen ten einde loopt, heeft Chris Van den Durpel alweer een nieuwe Chris & Co klaar. Volgende week start de vijfde reeks afleveringen, misschien wel de laatste bij VT4. 'Ik denk dat iedereen mij kan gebruiken', zegt Van den Durpel. 'Ik heb het voordeel dat ik de tape met mijn programma zowel bij VRT, VTM als VT4 kan afleveren. Die luxepositie heb ik in de loop der jaren verworven.'

Nossegem

Eigen berichtgeving

Kristof Demasure

Bo Coolsaet en Idool-jurylid Nina De Man zijn slechts enkele van de nieuwe parodieën in de vijfde Chris & Co, terwijl Jimmy B. voortaan voor 'De roze loper' op pad gaat. Hoewel de vorige imitaties van Chris Van den Durpel de afgelopen maanden verschillende keren herhaald werden, heeft hij daar zelf geen enkel probleem mee. "Het is de enige manier om klassiekers te creëren. Ik krijg vaak reacties van mensen die een typetje pas ontdekken als het programma al voor de vijfde keer herhaald wordt. Na verloop van tijd heeft iedereen mijn werk wel gezien. En dat is net de bedoeling."

Toen De leukste eeuw op TV1 een volledige reeks besteedde aan uw werk voor de openbare omroep, leek het wel alsof u terug in uw natuurlijke biotoop vertoefde.

Chris Van den Durpel: "Dat weet ik nog zo niet. Als ik op de kijkcijfercurves zie hoeveel kijkers ik bij VRT en VTM weghaal, mag ik bij VT4 niet klagen. En intussen ben ik enorm geëvolueerd, heb ik steeds meer ervaring en pas ik tijdens mijn opnames andere technieken toe. In dat opzicht ben ik nu duizend keer sterker bezig dan toen ik bij de VRT werkte."

Toch wordt er al veel langer over uw terugkeer naar de VRT gespeculeerd. U bent bij VT4 toch stilaan einde contract?

"Het contract loopt inderdaad stilaan ten einde, maar in dat bewuste contract staat vermeld dat ik over de looptijd van onze overeenkomst niet mag spreken."

Maar de VRT zou u goed kunnen gebruiken?

"Ik denk dat iedereen mij kan gebruiken. Ook VTM, als ik daar de nieuwe plannen en structuren zie. Dat is ook het leuke aan mijn programma's: de tape kan zowel bij VRT, VT4 als VTM afgeleverd worden. Die luxepositie heb ik door de jaren heen verworven. Het worden dus nog boeiende tijden (lacht). Toen ik naar VT4 overstapte, wist ik dat ik daar drie jaar zou blijven. Na die drie jaar was de VT4-directie grondig veranderd, maar kon ik moeilijk mijn ploeg in de steek laten. Dus ben ik bij VT4 gebleven. Nu zullen we die situatie opnieuw moeten evalueren."

Intussen zitten bij alle tv-zenders op alle stoelen ook andere mensen.

"Bij de VRT zijn dat nu ook mensen die van meer gezond verstand getuigen dan hun voorgangers. Maar ook de zenders zijn veranderd. Want als ik zie hoeveel belang er bij de VRT gehecht wordt aan positionering en doelgroepen, dan profileert de openbare omroep zich nu steeds meer als een commerciële zender. In 1983 ben ik bij de openbare omroep begonnen bij De drie wijzen, en kon ik er nog heel langzaam doorgroeien, om de stiel te leren. De eerste warming up die ik deed was bij Walter Capiau in Hoger lager. Veel jonge talenten krijgen nu met een verschroeiend effect te maken omdat ze de kans niet meer krijgen om zichzelf te ontplooien of gewoon het vak te leren."

We zien u alleen nog maar als typetje op tv, want u presenteert nooit meer zonder schmink als uzelf. Waarom?

"Door de jaren heen heb ik mezelf zo'n profiel aangemeten, vooral omdat de kijkers alleen nog mijn typetjes willen zien. Ik leer uit de reacties van mijn publiek dat alles wat ik naast mijn typetjes doe daarbij verbleekt. Als ik naar de winkel ga, luister ik goed naar wat de mensen over mijn televisiewerk vinden. Van kijkcijfers en marktonderzoeken geloof ik immers geen fluit: de mening van de man in de straat die mij aanspreekt, vind ik véél interessanter."

Volgende week donderdag start op VT4 al de vijfde reeks van Chris & Co, na twee series afleveringen van Typisch Chris op TV1. Teert u niet stilaan op routine?

"Ik ben enorm op mijn hoede om niet in herhaling te vallen. Vaak sneuvelt een nieuw typetje omdat het teveel lijkt op wat ik eerder al eens gedaan heb. De twaalf nieuwe figuren die ik dit jaar gecreëerd heb, hebben maar weinig raakpunten met vorige typetjes. Ik weiger wel om mijn format te veranderen, want ik doe niet mee aan de snelle wegwerppolitiek van televisieprogramma's. Binnen het programmaconcept varieer ik natuurlijk, maar het basisgegeven van mijn programma is al die jaren hetzelfde gebleven. Omdat ik vind dat ik de kijker moet opvoeden en hem moet laten kijken naar de programma's die ik zelf wil maken. En ik leg de lat steeds hoger, waardoor de productie jaar na jaar zwaarder wordt."

Urbanus, Jacques Vermeire of Walter Baele maken geen typetjesshows meer. Waarom blijft u wél doorgaan?

"De drive en de inspiratie zijn er nog altijd, en ik wil er liefst niet teveel over nadenken hoe dat komt. Ik wil me vooral amuseren, want dat is mijn belangrijkste drijfveer. Opnames moeten voor mij een feest zijn. Dat zijn ze voor mij doordat we op een eilandje leven, met een ploegje van zo'n achttal mensen waarmee ik nu al jarenlang samenwerk. Ik houd mijn draaidagen ook zelf in de hand. Door de jaren heen heb ik wel duidelijk een reputatie uitgebouwd, dat ik goed weet wat ik wil en wanneer ik het wil. (gniffelt) En ook wanneer ik het niet wil."

U gaat op de set dictatoriaal te werk?

"Helemaal niet. Van mijn ploeg is er na al die jaren nog niemand gaan lopen, dus zo slecht zal de sfeer wel niet zijn. Alleen houd ik altijd enkele scenario's achter de hand omdat ik op elk moment moet kunnen bepalen of ik zeker ben over een typetje. Als iets niet werkt, doe ik liever iets anders. Dat is niet dictatoriaal werken, maar een manier om mezelf in te dekken."

Kamiel Spiessens is intussen een evergreen geworden.

"Ook typetjes als bokser Firmin Crets, Filip en Irma Mars, Sylvain Vangenechten en Ronny King zijn mensen van vlees en bloed geworden, van wie je het gelooft als ze iets zeggen of doen. Maar het charisma van de figuur Kamiel Spiessens is bijzonder groot, zowel door zijn uiterlijk als zijn manier van spreken. Spiessens is ook bijzonder herkenbaar en wordt door de kijker als 'iemand van ons' bekeken, omdat veel kijkers zo'n man als buurman hebben. Een ietwat naïeve man die bricoleert en een groot hart heeft maar niet echt slim is. En net als elke echte Vlaming is Kamiel Spiessens een plantrekker."

Waar ligt de grens bij de persiflages? Wanneer wordt het kwetsend?

"Ik heb nog nooit klachten gekregen van de BV's die ik imiteer. De meeste zijn zelfs grote fans van mij. Maar ik hoed er mij voor dat ik ze niet in gênante situaties breng. Het moet op elk moment grappig blijven en mag niet kwetsend worden."

Waarom weigert u pertinent om politici te imiteren?

"Ik heb hoegenaamd geen respect voor politici, waarom zou ik ze dan imiteren? Die mensen interesseren mij geen fluit. Politiek vind ik één grote mesthoop en ik vertrouw die mensen niet. Zij beslissen uiteindelijk toch over onze hoofden heen. Ik hoop dat er ooit stemrecht in de plaats van stemplicht komt. Ik ben benieuwd wat er dan in ons land zou gebeuren."

Toch komen diezelfde politici vragen of u niet op hun lijst wil komen staan.

"De afgelopen jaren hebben zowat alle partijen mij gevraagd. Maar dat interesseert me hoegenaamd niet, want er loopt in dit land teveel verkeerd. Neem nu alleen nog maar het gerecht. Ik heb nu net een zaak in hoger beroep gewonnen tegen mijn vroegere platenfirma, terwijl die zaak zeven jaar geleden ingeleid werd. Zeven jaar geleden aangespannen, en gisteren een uitspraak! Dat toont toch aan hoe fout het in dit land loopt? Ik schrik dan ook niet als ik zie hoeveel onvrede er bij de burgers is."

Met tv-programma's gaat u in ieder geval de wereld niet verbeteren.

"Mensen kunnen daardoor wel nog lachen en de rest gewoon vergeten. Want er zijn heel veel mensen die in de problemen zitten, geen werk hebben of de rekeningen niet meer kunnen betalen. Als je op straat komt, zie je meteen dat er veel miserie is bij de mensen. Hoeveel nieuwe jobs zijn er bij de vorming van de federale regering ook alweer beloofd? Laten we volgend jaar nog maar eens kijken hoeveel daarvan in huis gekomen zal zijn."

Dat klinkt nogal verzuurd. Koestert u eigenlijk nog dromen op uw 42ste?

"Welke droom zou ik nog kunnen hebben? Ik heb alles al gedaan: ik heb een film gemaakt, gouden platen gekregen, leuke radio- en televisieprogramma's gemaakt, in musicals en op toneel gespeeld... Ik ben vooral een heel gelukkig mens. Ik heb niets wat ik nog zo dringend wil doen. Integendeel, na negen maanden aan een nieuwe reeks afleveringen van Chris & Co gewerkt te hebben, wil ik vooral rust."

Wat met het langverwachte filmproject samen met Urbanus en Jacques Vemeire?

"Daarover wil ik niet blijven vergaderen. Als ik niet snel een callsheet met de opnamedata krijg, hoeft het voor mij niet meer. Want volgend jaar koop ik een eiland, en zie je mij nooit meer terug (lacht).

Chris & Co, vanaf donderdag 4 september wekelijks om 20.40 uur op VT4

'Van kijkcijfers en marktonderzoeken geloof ik geen fluit: de mening van de man in de straat die mij aanspreekt vind ik véél interessanter'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234