Donderdag 04/06/2020

'Ik heb een meisje gekust, ben ik nu lesbisch?'

Liefde en seksualiteit, het houdt ons alle dagen bezig. Waarom bestaat er dan geen vak op school waar je die dingen kunt leren? Elke week trekken wij met een vraag naar professor doctor Bo Coolsaet. Vandaag vragen we ons af of je lesbisch bent omdat je een ander meisje hebt gezoend.

Debby (20) en Ines (19) hebben allebei een vriendje. Toch hebben ze elkaar onlangs spontaan gekust. "Het gebeurde gewoon, we zijn zulke goede vriendinnen", zegt Ines. "Ik voel me er helemaal niet slecht bij. Toch vraag ik me af of ik nu eigenlijk lesbisch ben. Zou ik, als hetero, niet moeten walgen van kussen met een meisje?"

Wat zegt de professor daarover? "Het liefdesscenario begint al vlak na de geboorte. De basis van intimiteit ligt bij het eerste contact tussen baby, vader en moeder. De invloed van dat contact tussen ouders en kind is medebepalend voor de verdere groei." Pas in het derde levensjaar krijgen kinderen besef van hun geslacht. "De ontdekking van het eigen lichaam vangt dan aan. Jongens beleven een polymorfe seksualiteit of eentje die vele vormen aanneemt. Jongens zijn lichamelijker dan meisjes. Het genot bij jongens is van in het begin meer gericht op de genitaliën. Meisjes beleven veeleer een emotionele seksualiteit; die is niet zozeer genitaal. Bij meisjes gaat het meer om de totaliteit."

Eén ding hebben jongens en meisjes wel gemeen. "De moeder is voor beiden de eerste grote liefde. De relatie moeder-zoon is dan ook altijd seksueel gekleurd - de eerste liefde van elke man blijft zijn mama. Meisjes gaan zich identificeren met hun moeder, ook hun grote liefde is een vrouw. Meisjes hebben dus sowieso een biseksuele oorsprong."

De puberteit is een volgend cruciaal punt in de seksuele ontwikkeling: "In de puberteit zal een meisje bevestiging zoeken bij haar vader. Op dat punt is het heel belangrijk dat de vader aanwezig is, aandachtig en emotioneel betrokken, zodat hij zijn dochter kan bevestigen in haar vrouwzijn. Uiteraard is dat een zeer delicaat proces, dat normaal heel natuurlijk zou moeten verlopen. Maar door wat er de laatste jaren gaande is omtrent kinderporno weten veel ouders niet meer wat die natuurlijke band met hun kinderen inhoudt. Zo'n vader-dochterrelatie verdraagt weliswaar geen seksuele agressie; het is een delicaat spel van de erkenning van een meisje dat vrouw wordt."

Hoe komt het precies dat een meisje niet op een jongen maar wel op een ander meisje verliefd wordt? "Allerlei zaken, zoals verandering in gezinssituaties, kunnen ervoor zorgen dat je niet voor een heterorelatie zult kiezen. Toch is het zo dat als een meisje een ander meisje kust, ze niet meteen moet aannemen dat ze lesbisch is. Rond de leeftijd van twaalf, dertien jaar gaan jongeren experimenteren met vriendjes van hetzelfde geslacht, daarover hoeft niemand zich schuldig te voelen. Bij volwassen vrouwen kan er bijvoorbeeld in de normale partnerrelatie een gemis optreden. Een vrouw vindt misschien bij een vriendin meer tederheid, aandacht en vertrouwelijkheid. Sommigen gaan daar buiten hun heterorelatie ook naar op zoek. Al die varianten van het 'normale' hoeven geen bron van schuldgevoelens te worden.

"Vooral mensen die niet helemaal hetero zijn maar ook niet volledig lesbisch, die daar dus ergens tussen zweven, kunnen gaan zoeken naar het ontstaan daarvan, zodat ze die gevoelens kunnen aanvaarden om eventueel dat systeem te veranderen." De professor besluit: "De mens heeft het unieke voorrecht dat hij kan kiezen. Wat jouw uiteindelijke keuze wordt, bepaal je uiteraard helemaal zelf..."

Heb jij ook een vraag voor de professor? Mail ze door naar mix@demorgen.be of schrijf naar ons redactieadres: Brogniezstraat 54, 1070 Brussel.

Muriel Kuyps Foto Bieke Vanduffel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234