Vrijdag 05/03/2021

ReportageStudenten

‘Ik heb die sociale druk echt nodig’: corona of niet, een student blokt liefst in groep

De stad Antwerpen biedt sinds deze week studeerplekken aan voor studenten Beeld Wouter Van Vooren
De stad Antwerpen biedt sinds deze week studeerplekken aan voor studentenBeeld Wouter Van Vooren

Met de blokperiode in aantocht wordt de roep om stille en veilige studeerplekken voor studenten luider. De stad Antwerpen opende deze week enkele studeerruimtes. Meerderheidspartij CD&V pleit ervoor dat in elke gemeente te doen, zodat studentensteden niet overbevolkt geraken.

Wie in normale tijden wilt weten hoe lang het nog duurt vooraleer de examens in het hoger onderwijs beginnen, werpt daarvoor best een blik op de drukte in universiteitsbibliotheken. Van zodra het kwik richting het vriespunt duikt, zoeken studenten elkaar daar op om samen met hun neus in de boeken te zitten.

Dat gaat dit jaar uiteraard een pak moeilijker. Schouder aan schouder in een gesloten ruimte zitten, is dezer dagen zowat de definitie van een slecht idee.

Niet dat het de roep van studenten om samen te kunnen studeren er minder op gemaakt heeft. “Vooral van de studentenvertegenwoordigers en verschillende studenten zelf kregen we het signaal dat de nood aan zulke gedeelde studeerplekken hoog is”, zegt Antwerps schepen voor Onderwijs Jinnih Beels (sp.a).

Dus startte de stad Antwerpen net als vorige jaren haar initiatief STUDY 360 op. “Tijdens een normale editie laten we hiermee studenten studeren op markante plaatsen in de stad”, zegt Beels. “Nu ligt de focus op veilige studeerplekken om samen de blokperiode door te komen.” Voorlopig voorziet de stad 303 plekken. Tegen volgende week komen er nog zo’n 70 bij.

Allemaal volzet

Een van de locaties is TAKEOFF_, waar plek is voor zestien studenten. En reken maar dat die allemaal volzet zijn. Om een plekje te kunnen bemachtigen stonden Loes Lavrysen (19) en Noor Helsen (19) om 8.30 uur klaar, een halfuur voor de deuren openzwaaiden.

Gewoon binnenwandelen is sowieso geen optie. Iedereen moet zich op voorhand op een website registreren zodat risicocontacten in het geval van een besmetting gemakkelijk gecontacteerd kunnen worden. Voor het overige gelden er de intussen gangbare veiligheidsmaatregelen: mondmasker dragen voor wie rondloopt, handen ontsmetten bij het binnenkomen en de deuren staan continu wagenwijd open zodat er voldoende frisse lucht binnenkomt. “Echt comfortabel is dat niet, studeren in je jas. Maar goed, het is voor de veiligheid, dus ik snap het wel”, zegt student handelswetenschappen Alexander Verachtert (23).

Net als alle andere studenten is Verachtert blij dat hij hier tussen lotgenoten kan werken. “Ik heb die sociale druk wel nodig”, zegt hij. “Ik heb altijd in de bibliotheek gestudeerd. Als ik dat niet kan doen, gaat het moeilijk voor mij. Dat bleek ook uit de examens na het tweede semester: toen was ik voor zowat alles gebuisd.”

Alexander Verachtert (23) is blij dat hij tussen andere studenten kan werken. Beeld Wouter Van Vooren
Alexander Verachtert (23) is blij dat hij tussen andere studenten kan werken.Beeld Wouter Van Vooren

Het illustreert de noodzaak aan gezamenlijke studeerplekken. Volgens Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) is de vraag onder studenten daarnaar erg groot. “Tijdens de vorige lockdown organiseerde ik een bevraging bij 5.100 studenten”, zegt hij. “51 procent onder hen zei toen nood te hebben aan zo'n plek.”

Warnez juicht initiatieven van steden en gemeenten toe. Al waarschuwt hij dat het misschien geen goed idee is om dat alleen in de studentensteden te organiseren. Eerder deze week liet Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weten dat alle hogescholen en universiteiten vanaf 30 november kunnen overschakelen op code rood. Onderdeel daarvan is dat ze weer studieplekken kunnen inrichten. Die zijn volgens het kabinet in de eerste plaats bedoeld voor kwetsbare studenten. “Maar aan de UGent, waar ik gastprofessor ben, zal er naast de minstens 250 plaatsen voor hen ook ruimte zijn voor ongeveer 650 studenten die zich kunnen registreren via een app die door de studenten zelf is ontwikkeld”, zegt Warnez. “Dan bestaat de kans wel dat er veel studenten naar de studentenstad trekken.”

Daarom ijvert Warnez ervoor om zulke studeerplekken te decentraliseren. “Als we de studieplekken opnieuw in de gemeente zelf mogelijk maken, vermijden we dat de studenten massaal naar de studentensteden trekken”, zegt hij. Warnez’ partij pleit ervoor om een kader op te stellen waar steden en gemeenten op kunnen terugvallen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234