Dinsdag 15/06/2021

Start to start-up

"Ik heb altijd al het gevoel gehad wat vooruit te lopen op de werkelijkheid"

Jonathan Berte van RoboVision. Beeld Bob Van Mol
Jonathan Berte van RoboVision.Beeld Bob Van Mol

Elon Musk is er als de dood voor, Mark Zuckerberg ziet alleen maar voordelen. Eén ding is zeker: artificiële intelligentie is hier om te blijven. Jonathan Berte (38) zag dat jaren geleden al in en wil daar nu de vruchten van plukken.

Wat heeft een steksteekmachine met artificiële intelligentie te zien? Los van het feit dat u bij het horen van de twee woorden niet meteen een idee hebt waar het over gaat. Het antwoord is RoboVision, het bedrijf dat Jonathan Berte negen jaar geleden oprichtte.

Dat een robotarm een stekje kan planten, daar kijkt niemand nog van op. Dat diezelfde robotarm dankzij camerabeelden kan zien welke plantjes op de lopende band geschikt zijn om te planten, spreekt al iets meer tot de verbeelding. Maar dat je ervoor kunt zorgen dat die robotarm met behulp van artificieel intelligente software zichzelf kan aanleren een nieuw soort plantje te herkennen en beoordelen, klinkt als magie. Het is die magie waar RoboVision zich op concentreert.

Artificiële intelligentie in de praktijk bij RoboVision: een robot kan niet enkel stekjes planten, maar leert zichzelf ook nieuwe planten te herkennen. Beeld Bob Van Mol
Artificiële intelligentie in de praktijk bij RoboVision: een robot kan niet enkel stekjes planten, maar leert zichzelf ook nieuwe planten te herkennen.Beeld Bob Van Mol

Op zich voorziet het bedrijf van Berte tuinbouwbedrijven al negen jaar van machines die plantjes herkennen. De nieuwe ‘zelflerende’ dimensie zorgt voor extra gigantische opportuniteiten. “Wanneer een tuinbouwbedrijf vroeger een machine met onze technologie bestelde, programmeerden we handmatig welke plantjes de machine moest herkennen”, legt Berte uit. Wanneer een klant een nieuw soort plantje wilde planten, moest het daarvoor een programmeur van RoboVision inhuren.

Google DeepMind

Dankzij machine learning is dat niet meer nodig. “Je kunt gewoon een aantal foto’s aan de computer laten zien, waardoor die zichzelf aanleert om de juiste plantjes te herkennen.”

De innovatie zorgt niet alleen voor minder gedoe voor klanten, plots bevinden die potentiële klanten zich niet enkel in onze buurlanden, maar ook ver daarbuiten. “We hebben klanten in Brazilië, Japan, Canada en de Verenigde Staten. Dankzij deep learning moeten we onze technologie maar één keer goed installeren, en nadien kunnen onze klanten daar om het even welk plantje aan de lopende band mee planten.”

Vandaag wordt RoboVision in de wandelgangen stiekem het Belgische Google DeepMind genoemd. Dat is de Londense afdeling van Google die onder andere de computer AlphaGo ontwikkelde. Dat programma slaagde erin om met de vingers in de neus de beste Go-spelers ter wereld te verslaan. Het bordspel Go wordt wereldwijd erkend als het moeilijkste ter wereld. Het aantal zetten dat je per beurt kunt doen is zodanig groot dat enkel rekenkracht niet voldoende is om te winnen. Je hebt ook intuïtie nodig, iets wat AlphaGo zichzelf heeft kunnen aanleren.

Jonathan Berte: 'Ik wilde liever geen baas die mij zou vertellen wat ik moest doen.' Beeld Bob Van Mol
Jonathan Berte: 'Ik wilde liever geen baas die mij zou vertellen wat ik moest doen.'Beeld Bob Van Mol

Berte lacht er eens mee, maar is wel trots op de weg die hij met zijn bedrijf heeft afgelegd. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat we vooruitliepen op de werkelijkheid”, zegt hij, “maar nu zou het wel eens kunnen dat de werkelijkheid klaar is voor ons.”

Op eigen kracht

Wie al met één been in de toekomst leeft, heeft ruimte nodig om die visionaire ideeën te laten rijpen, en dat lukt het best zonder een baas. Zijn passie voor kennis en techniek ontdekt Berte al snel zelf. “Ik was al vroeg geprikkeld door het onbekende.”

In het begin vertaalde zich dat in een interesse in maanmissies en Mars-robots. Maar wanneer zijn vader hem boeken aanbiedt zoals Gödel, Escher, Bach, van Douglas Hofstadter, raakt hij helemaal in de ban van het bewustzijn en de werking van onze hersenen. “Als ik erover nadenk, voelt het aan alsof ik de dadendrang van m’n moeder heb en het filosofische denkkader van m’n vader.”

“Het was my way or the highway. Ik wilde liever geen baas die mij zou vertellen wat ik moest doen. Toen ik afstudeerde, heb ik meteen een btw-nummer aangevraagd en ben ik mijn eigen consultancybedrijfje begonnen: BertConsulting.”

Het verklaart ook waarom Berte weigerachtig staat ten opzichte van externe investeerders. Tot op vandaag doet RoboVision alles op eigen kracht. Vooral de licentie op de technologie achter de steksteekmachines is een constante inkomstenbron. “Vandaag zouden heel wat partijen willen investeren in ons bedrijf. We hebben een topteam, zitten in de juiste sector en zijn gespecialiseerd in deep learning, een heel interessante niche. De kracht van RoboVision is dat we visionair gewaagde beslissingen durven nemen.”

Bij RoboVision werken momenteel dertien mensen. 'We hebben een topteam.' Beeld Bob Van Mol
Bij RoboVision werken momenteel dertien mensen. 'We hebben een topteam.'Beeld Bob Van Mol

Slapeloze nachten

Winst, daar is het Berte in de eerste plaats niet om te doen. “Ik ben ondernemer geworden omwille van de passie voor techniek en wetenschap, en wil deze gebruiken om de samenleving te innoveren en problemen op te lossen.” Een principe dat zijn omgeving hem wel eens durft kwalijk te nemen. Boezemvriend Wouter De Stecker, zelf ook ondernemer, heeft het Berte al vaker gezegd: “Hij moet voor veel meer zaken een factuur leren opmaken.”

En wie niet luisteren wil, zal voelen. Na het eerste echte succes met de steksteekmachines in 2011 legde RoboVision een stevige oorlogskas aan. Die zou ideaal van pas komen in een andere sector: de verpakking van voeding. “Ik had aan een Nederlandse partner beloofd dat ik zou bewijzen dat robots sauszakjes bij kant-en-klaarmaaltijden kunnen stoppen. Alleen had die ons contract heel goed onderhandeld. Laat maar zien wat je kunt, hadden ze gezegd.”

RoboVision investeerde honderdduizenden euro’s in het project, maar het draaide uiteindelijk op niets uit. “Een totale mislukking, we hebben toen alle reserves opgesoupeerd.”

Berte vertelt hoe hij op dat moment voor het eerst het yin en yang van ondernemen heeft ervaren. “Ik wist dat ik ooit eens stevig op mijn bek moest gaan, maar toen dat aan het gebeuren was, had ik het helemaal niet door. Als ik daar nu op terugkijk, ben ik toen enorm van mezelf geschrokken. Ik kropte alles op, wilde er met niemand over praten en overwoog zelfs om er definitief mee te stoppen.” Misschien was het ondernemerschap niets voor hem, misschien was hij wel in de wieg gelegd om chemie of fysica te onderwijzen in het middelbaar.

Kwetsbaarheid

In zijn zoektocht naar een verklaring waarom hij die tegenslag niet zag aankomen, keert hij terug naar zijn middelbare schoolperiode. Berte studeerde aan het jezuïetencollege in Antwerpen. Hoewel hij nostalgisch aan die tijd terugdenkt, ziet hij nu één mankement. “Je wordt bij de jezuïeten opgeleid tot politieker. Het grote nadeel daarvan is dat je je problemen verhult. Als er één ding geweest is dat ik in de afgelopen tien jaar geleerd heb, dan is het wel dit: leg alles gewoon op tafel. Kwetsbaarheid is een kracht.”

Bovendien blijft Berte een ingenieur in hart en nieren. Wetenschap en techniek zijn heilig, en ingenieurs zien de natuur vooral in al haar wiskundigheid. “Ingenieurs durven al eens neerkijken op alfawetenschappers. Wat weten die nu van de wereld? Alles draait om cijfers en wiskunde.”

Daar is hij van af moeten stappen. “Je moet als ingenieur ook de menselijke kant leren zien. Ik moet me inleven in hoe een klant een bepaald probleem benadert, anders kan ik het voor hem niet oplossen.” Berte heeft zichzelf geleerd de taal van de klant te begrijpen en te spreken.

Menselijk oog

Vandaag klinkt Berte zelfverzekerd. “Ik weet nu dat ik samenwerk met mensen op wie we verder kunnen bouwen.” Hij verwijst naar Tim Waegeman, die bijna vier jaar geleden mee voor de doorbraak zorgde op het vlak van machine learning. Maar ook Dirk Van De Velde speelt sinds een tijdje een centrale rol. “Dirk is een stukje ouder dan ik en heeft al enkele rondes met investeerders en bedrijfsverkopen na de eerste dotcomhype in de jaren 2000 op zijn teller staan. Hij is heel beslissingsvaardig en weet wat het is om een bedrijf te laten groeien.”

Dat uitbesteden van taken heeft de einzelgänger in Berte pas sinds kort onder de knie. Maar het legt zijn organisatie geen windeieren. “Ik ben een fan van een zekere vorm van chaos, maar dat mag niet ten koste gaan van alles.”

Zo is de strategie van RoboVision van alles wat robotica en beeldverwerking betreft, geëvolueerd tot een bedrijf dat zich specialiseert in drie takken. “De landbouw spreekt voor zich, daarnaast is onze technologie heel geschikt om controles uit te voeren op producten tijdens de productie.” Met camerabeelden kun je bijvoorbeeld controleren of smartphoneonderdelen wel van de band rollen zoals het hoort. Of hoe een computer betrouwbaarder wordt dan het menselijk oog.

“Tot slot zijn we ook bezig met videoanalyse van personen. “Zo willen we samen met Spott de internationale mediaconcerns binnenhalen, en via deep learning kledij en producten in tv-series linken aan de databanken van Amazon en Zalando, zodat mensen die producten vanuit hun luie zetel kunnen aankopen.”

In tegenstelling tot van opdracht per opdracht te werken, probeert RoboVision nu één keer te zaaien met een innovatieve technologie om er dan verschillende keren mee te oogsten.

Geen dystopie

Die evolutie moet Berte ruimte geven om te blijven investeren in zichzelf. “Puur managen, dat is niets voor mij.” De tijd die Berte vrijmaakt, gebruikt hij ook om mensen tijdens gespreksavonden en voordrachten te informeren over de impact die artificiële intelligentie zal hebben op ons leven.

Vragend naar zijn visie op de huidige discussie tussen Elon Musk en Mark Zuckerberg of artificiële intelligentie nu een bedreiging is voor de mensheid of niet, kijkt Berte peinzend. “Er zijn op korte termijn meer prangende problemen, zoals de opwarming van de aarde.” Hij vindt de discussie overtrokken en is ervan overtuigd dat artificiële intelligentie de mensheid veel zal bijbrengen. “Het zal zorgen voor meer intelligente, meer objectieve beslissingen op wereldvlak, en dat kan alleen maar goed zijn, maar we moeten ook behoedzaam blijven.”

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

Berte verwijst naar bedrijven als Facebook en Google, die al wel in staat zijn massa’s data om te zetten in een product of een dienst. Iets wat onze overheid liefst zo snel mogelijk onder de knie wil krijgen.

“Je ziet dat die technologiereuzen dat nu al op sommige vlakken beter doen dan natiestaten. Na de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem konden veiligheidsdiensten beter vertrouwen op WhatsApp dan op Astrid, het communicatienetwerk van de veiligheidsdiensten. Google is een database aan het aanleggen met al onze medische gegevens.”

Dat we steeds meer een beroep zullen doen op algoritmes die beslissingen voor ons nemen, hoeft niet eens dystopisch te klinken volgens Berte. Ze zullen helpen onze samenleving beter te organiseren dan we dat zelf kunnen. “Alles waar we nu voor naar een expert moeten – een radioloog, jurist of een kredietbeoordelaar – zal in de toekomst in grotere mate door artificiële intelligentie gebeuren. Computers zullen heel wat ballast en rompslomp kunnen wegnemen.”

Twee verschillende klassen

Maar moeten we artificiële intelligentie dan blind gaan vertrouwen? Berte zucht en wijst erop dat heel wat zaken van de pot zijn gerukt. Hij neemt verkeersveiligheid als voorbeeld. “In de industrie moeten machines terecht zwaar beveiligd zijn tegen ongevallen. Driedubbele veiligheidscircuits, overal sensoren, afsluithekken. Maar als we onze kinderen ’s ochtends met de fiets naar school voeren, denderen vrachtwagens op een kleine meter voorbij. Dat kan dankzij artificiële intelligentie veel veiliger, met camera’s die gevaarlijke situaties automatisch kunnen detecteren en bijsturen waar nodig.”

Al wijst hij ook op evoluties waar we omzichtig mee om moeten springen, meer bepaald de combinatie tussen biologie en artificiële intelligentie. “Op termijn zullen we in staat zijn om de darwinistische evolutie te manipuleren door dier- en plantensoorten te maken.”

Het is volgens Berte goed mogelijk dat in de volgende 50 jaar de opvolger van de homo sapiens vorm zal krijgen. “We moeten nu beginnen nadenken over het reguleren van dit verhaal. Beeld je in dat er dan twee klassen mensen bestaan, bijvoorbeeld mensen met geoptimaliseerde ogen die beter in het donker kunnen kijken, en natuurlijk geboren mensen met normale ogen.”

Buitenbeentjes

Hij ziet een grote uitdaging die we dringend moeten aangaan: het onderwijs hervormen. “Nu is onderwijs een eenheidsworst die iedereen maar moet volgen. Terwijl elk van ons met een verschillend besturingssysteem zit. Dankzij AI kunnen we naar onderwijs op maat, van kleins af aan.”

Berte gelooft als geen ander in motivatie en geestdrift als motor van persoonlijke ontwikkeling. “Vandaag moet je geluk hebben om de juiste leerkracht te ontmoeten die je op de juiste manier uitdaagt, dankzij AI sluit je die toevalligheid uit en heeft iedereen dezelfde kansen en evenveel geluk.”

Er wordt een activist in hem wakker wanneer hij over de toekomst van zijn kinderen nadenkt. “We steken kinderen en pubers vol met informatie waar ze geen bal mee zijn. Waarom zijn er zoveel pubers vermoeid?” Berte antwoordt zijn vraag zelf: “We leren niet denken en je mag vooral niet te veel buiten de lijntjes kleuren. Hoe willen we dan innoveren? Bij RoboVision worden buitenbeentjes geapprecieerd omdat we gezien hebben wat ze in Silicon Valley kunnen bereiken. Onze Vlaamse nederigheid, ik vind dat beperkend.”

Of hij daar verandering in ziet komen? Hij denkt van wel. “Het tijdperk van de nerds is aangebroken, hopelijk geven we ze voldoende ruimte.”

*******************************

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

ROBOVISION

RoboVision werd in 2008 opgericht door Jonathan Berte. Hij was er toen al lang van overtuigd dat beeldverwerkingstechnologie en robots een gat in de markt zouden zijn. Het was nog wachten tot in 2013 op Tim Waegeman, die aan de slag ging als technisch directeur. Hij bracht de nodige knowhow binnen rond deep learning, of hoe je dankzij beelden machines zelf kunt laten leren.

De meest bekende toepassingen tot nu toe zijn de steksteekmachines die RoboVision in samenwerking met ISO Group ontwikkelde. De robots kunnen zelf plantjes herkennen en planten. Via camerabeelden zoekt de robot de steeltjes. Als hij weet waar die zijn, neemt hij de plantjes voorzichtig op en zet ze juist in potten. Er staan op dit moment meer dan 160 van zulke machines over heel de wereld te draaien, tot in de Braziliaanse jungle.

Het bedrijf van Berte doet het op eigen kracht, zonder extern kapitaal. Op dit moment zijn bij RoboVision dertien mensen aan de slag.

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234