Zondag 29/01/2023

ReconstructieNoodnieuws VTM

‘Ik had niet eens tijd om zenuwachtig te zijn’: zo kwam historisch ‘noodnieuws’ met Dany Verstraeten tot stand

null Beeld VTM nieuws
Beeld VTM nieuws

Een unicum in de geschiedenis van het VTM Nieuws: omdat de nieuwsstudio in Antwerpen samen met de rest van het DPG Media-gebouw om 17.30 uur na een bommelding in allerijl werd ontruimd, moest plots in de noodstudio in Vilvoorde een nieuwsuitzending gemaakt worden. Met een (ongeschoren) Dany Verstraeten die vanuit zijn luie zetel werd opgetrommeld. ‘Ik ben met kostuum en al door de gietende regen naar Vilvoorde gereden. Ik had niet eens de tijd om zenuwachtig te zijn.’

SVE

Hectische toestanden rond 17.30 uur aan het gebouw van DPG Media in Antwerpen, waar met News City o.m. de redacties van deze krant en het VTM Nieuws gevestigd zijn. Omdat de politie anonieme dreigementen had ontvangen, die duidelijk richting het DPG Media-gebouw wezen, beslisten zij meteen het ganse gebouw te evacueren. Ook werd rondom het mediaplein een ruime perimeter opgezet.

Terwijl zwaarbewapende politieagenten buiten de wacht hielden en speurhonden alle verdiepingen doorzochten op explosieven, moesten alle aanwezige werknemers veiliger oorden opzoeken. Ook de redactie van VTM Nieuws én nieuwsanker Stef Wauters, die normaal om 19 uur de uitzending moest presenteren. “Maar al snel werd ons duidelijk gemaakt dat dit onmogelijk zou worden en dus diende vliegensvlug plan B in werking gezet: een nieuwsuitzending vanuit de noodstudio in het VTM-gebouw van Vilvoorde”, vertelt VTM Nieuws-hoofdredacteur Michiel Ameloot. Wie het noodnieuws dan moest presenteren? “Het nieuwsanker dat het dichtst bij Vilvoorde woonde: Dany Verstraeten.”

Vrije dag

“Rond 18.10 uur kreeg ik dat telefoontje”, vertelde Dany Verstraeten gisteren zelf amper enkele minuten na de historische uitzending. Hij woont ergens tussen Leuven en Overijse. “Het was mijn vrije dag, dus zat ik thuis in de zetel. Gelukkig heb ik eraan gedacht direct zelf hemd en das aan te trekken vòòr ik in mijn wagen ben gesprongen, want al mijn ‘werkkledij’ ligt tegenwoordig in Antwerpen. Om 18.40 uur ben ik dan in Vilvoorde toegekomen. Mét respect voor de snelheidsbeperkingen onderweg, voor alle duidelijkheid. De gietende regen stond ook niet anders toe. In de noodstudio heb ik dan nog snel mijn laptop aangesloten. Zelfs om 18.58 uur is er nog snel een monitor geplaatst zodat ook ik kon mee volgen wat er op antenne gebeurde. Het was wat zwemmen in het ijle.”

Huzarenstukje

Maar klokslag 19 uur startte ook vandaag, zoals de kijker dat intussen gewend is, rimpelloos het VTM Nieuws. “Met een ongeschoren anker, weliswaar, door mijn vrije dag. Maar ik denk dat de kijker dat niet gemerkt heeft”, grapte Dany Verstraeten achteraf.

Het moet gezegd: op enkele piepkleine haperingen na viel niet te merken dat het om een noodnieuws ging. “Nochtans heb ik zeker de helft van mijn teksten voor het eerst ‘live op antenne’ gelezen, net zoals ik geen signalen kreeg rond hoe lang beeldbanden nog duurden. Het was één van de meest geïmproviseerde nieuwsuitzendingen uit mijn carrière, maar chapeau hoe onze technische ploeg dit nog zo snel heeft kunnen fiksen. Of ik mezelf zenuwachtig voelde? Ik heb daar eerlijk gezegd niet eens de tijd voor gehad.” En wat als Dany Verstraeten op zijn vrije dag niet thuis was geweest? “Dan hadden we Stef Wauters bliksemsnel van Antwerpen naar Vilvoorde gestuurd”, aldus VTM Nieuws-hoofdredacteur Michiel Ameloot.

VTM nieuws vanuit de noodstudio in Vilvoorde met Dany Verstraeten achter de schermen. Beeld VTM nieuws
VTM nieuws vanuit de noodstudio in Vilvoorde met Dany Verstraeten achter de schermen.Beeld VTM nieuws

Terwijl Dany Verstraeten nog maar enkele minuten aan het noodnieuws bezig, werden het DPG Media-gebouw en dus ook de VTM Nieuws-studio weer vrijgegeven. Een grondige speurtocht door honden en politie had niets opgeleverd. Rond 21.40 uur presenteerde Stef Wauters alweer als vanouds een Extra Nieuws vanuit de vertrouwde studio. “Al heeft onze noodstudio intussen toch zijn nut bewezen”, aldus hoofdredacteur Ameloot. “Dit was echt een huzarenstukje van onze ploeg.”

Terwijl de rust gisteravond laat op het Mediaplein weerkeerde, bleven nog enkele politieagenten patrouilleren. Naar de daders van de dreigementen wordt volop gezocht, al zouden er aanwijzingen bestaan dat die gelinkt kunnen worden aan een vage rechts-extremistische groepering met de naam ‘FreedomFighters The Netherlands’.

Later op de avond veroordeelde de Antwerpse burgemeester Bart De Wever de dreiging: “Het onder druk zetten van de persvrijheid is laakbaar. Wie dreigt met geweld naar journalisten, mag zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen. Ik heb vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek en het werk van onze veiligheidsdiensten.”

null Beeld © Marc De Roeck
Beeld © Marc De Roeck

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234