Donderdag 17/10/2019

'Ik haat mensen zonder smaak'

Cult. vraagt iemand elke dag, de hele week lang, naar zijn voorkeuren, gewoonten en bizarre trekjes. Deze week: als Freddy De Vadder verovert Bart Vanneste dit najaar Canvas en de culturele centra. Met de cast van Bevergem hoopt hij ook de AB plat te spelen. Vandaag: zijn culinaire voorkeuren.

Voor welk gerecht mag uw moeder u altijd opbellen?

"Eigenlijk kunnen mijn beide ouders zeer goed koken, maar het konijn op Vlaamse wijze van mijn moeder is hét gerecht waar iedereen gek van is. Ze maakt het met zo'n zware saus en kroketten, natuurlijk.

"Intussen ken ik ook zelf haar recept. Toen ik in Leuven studeerde, was ik het op den duur beu om in de Alma te gaan eten. Dan belde ik mijn moeder om me uit te leggen hoe ik bepaalde van haar gerechten moest klaarmaken. En dan bleef ze twee uur aan de lijn tot het me gelukt was."

Wat bestelt u altijd in de frituur?

"Dat verandert met periodes. Het is een tijd frikandel speciaal met tomatenketchup geweest. In mijn studententijd waren dat lange rookworsten en cervela's. Dat kostte niet veel geld en was genoeg om een hele dag niet meer te moeten eten."

En wat zegt dat over u?

"Kweenie. Eigenlijk ga ik niet vaak meer naar de frituur. Ik probeer zo weinig mogelijk fastfood te eten, want ik voel mij daarna altijd ambetant. Niet uit schuldgevoel, maar omdat het op mijn maag ligt. Zeker McDonald's, dat is degoutant. Dat geeft meteen een opgeblazen gevoel, om dan twee uur later weer honger te hebben.

"Ik ben wel streng op mijn eten. Net als wijlen Luc De Vos kan ik kwaad worden als mijn eten op geen kloten trekt. Waar ik absoluut niet tegen kan, zijn mensen die kipfilet met warme ananas, currysaus en rijst serveren. En laatst zag ik een vol-au-vent met samengeperste kip. Dan maak je al iets met het goedkoopste vlees dat er bestaat, dan kun je net zo goed katteneten op tafel zetten.

"Ik heb echt een hekel aan mensen met zo'n gebrek aan smaak en ambitie. Die mogen van mij opgehangen worden."

Welke drank kan u niet weerstaan. En drinkt u er te veel van?

"Bruine rum. Puur, eventueel met ijsblokjes. Mensen die zo'n rum van zeven jaar drinken en daar wat cola bijkappen, dat vind ik totaal onbegrijpelijk."

Belandt u wel eens te midden van een grote massa, staand met een plastic bekertje in de hand?

"Dat gebeurt, maar meestal heb ik daar tien minuten voor ik aankom al spijt van. Dat is veranderd met de jaren, vroeger kon ik wel van festivals genieten. Toen was het een avontuur, maar 25 jaar later is er niet veel meer van dat avontuur overgebleven.

"Festivals zijn ook al lang niet meer rock-'n-roll. Eerder kul, en megacommercieel. Daarom ga ik het liefst naar festivals die niet te lang duren. Lokerse Feesten bijvoorbeeld, om dan twee of drie goede bands te zien. Waar er iets meer te drinken valt dan alleen maar bier."

De laatste aflevering van Bevergem is morgen te zien op Canvas om 21.15 uur. Freddy De Vadder is ook op tournee met zijn show Freddy twijfelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234