Donderdag 04/06/2020

Gelijkheid

"Ik geef vrouwen geen hand, behalve mijn eigen vrouw." "Excuseer?"

Gent, Belgie. Sofie Bracke,liberaal politicus, schepen van Burgerzaken en protocol en ambtenaar van burgerlijke stand van de stad Gent. Beeld jonas lampens

Gents schepen Sofie Bracke (Open Vld) is ontzet over een wahabitische moslim die haar tijdens zijn huwelijksplechtigheid weigerde de hand te schudden. "Met een klein stukje van de moslimgemeenschap gaat iets grondig fout", schrijft ze. Imam Brahim Laytouss geeft haar gelijk.

"'Ik mag u geen hand geven'. Stomp in mijn maag. 'Excuseer?' Waarop hij verduidelijkt. 'Ik geef vrouwen geen hand, alleen mijn eigen vrouw.'"

Sofie Bracke (Open Vld), schepen en ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Gent, is nog steeds verbijsterd over de reactie van een salafistische moslim die haar gisteren weigerde te hand te schudden op zijn eigen huwelijk in het stadhuis. Ze schrijft in een opiniebijdrage hoe ze zich na de plechtigheid boos maakte. "Ik zeg ferm dat in ons land mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn en dat hoe hij handelt, in strijd is met die gelijkwaardigheid en niet oké is," stelt ze. "Ik voel me beledigd en niet gerespecteerd in mijn functioneren als schepen, in mijn vrouw-zijn, in mijn mens-zijn."

Het incident toont volgens haar aan dat er met een klein stukje van de moslimgemeenschap "iets grondig fout" gaat; "dat voor sommigen met radicaal islamistische ideeën die in ons land geboren zijn, wonen, leven en werken, enkele basisbeginselen van onze democratie en onze samenleving blijkbaar niet vanzelfsprekend zijn." Ze roept de moslimgemeenschap op om deze radicalen zelf aan te spreken, wat in het geval van de bruidegom overigens lukte: zijn eigen vader tikte hem op de vingers.

Gents imam Brahim Laytouss, pleitbezorger van een Europese islam, is het eens met schepen Bracke. "Ze heeft een punt. We leven hier in een samenleving waar je uit blijk van respect iederéén gelijkwaardig de hand moet schudden. Gent is een multireligieuze stad. De islam kan daar niet tegen zijn. Je geeft elkaar de hand. Punt."

Brahim Laytouss (theoloog en imam)Beeld Karoly Effenberger

Laytouss hoorde zelf ook al gelijkaardige verhalen, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Hij benadrukt dat het geïsoleerde incidenten zijn, maar is bezorgd omdat de betrokkenen dikwijls jongeren zijn, die zich duidelijk baseren op een ultraconservatieve, wahabitische, interpretatie van de islam. "Het verbod op handen schudden is gebaseerd op een overlevering, die niet eens in de Koran staat, en die naargelang de vertaling zelfs geïnterpreteerd kan worden als een tekst die, zoals het hoort, de seksuele intimidatie van vrouwen veroordeelt."

Dat ook sommige Gentse jongeren beïnvloed worden door het Saudische wahabisme komt volgens Laytouss door het gebrek aan correcte, Nederlandstalige, islamteksten. "Wie nieuwsgierig een vertaling zoekt van Koranteksten, interpretaties of theologisch advies wil over het dagelijks leven zal op internet voor 80 procent gratis bronnen vinden van de wahabitische denkschool", zegt Laytouss. "Dat is zorgwekkend. We stellen vast dat sommige van onze jongeren de moederbronnen van de historische, verdraagzame, islam niet kennen en zich vandaag beroepen op bedenkelijke vertalingen van secundaire bronnen."

Humanistische islam

Gefinancierd met oliedollars heeft het Saudische wahabisme onevenredig meer middelen om zijn teksten te vertalen en te verspreiden dan Europese imams zoals Laytouss, die hoopt dat de Belgische en Europese overheden hem en zijn collega's zullen helpen om een studiedienst op te zetten die in het Nederlands de juiste bronnen en interpretaties van de islam kan verspreiden. Alleen zo kan er volgens hem werk gemaakt worden van "een rationele, humanistische, interpretatie van de historische islam". Erg belangrijk vindt hij dat, "want vandaag geven sommigen geen hand, morgen zeggen ze dat muziek beluisteren haram (verboden) is, terwijl muziek in onze godsdienstbeleving net aangemoedigd wordt én een belangrijk deel uitmaakt van het islamitisch erfgoed."

Sofie Bracke kreeg geen handdruk van een moslim tijdens diens eigen huwelijk.Beeld jonas lampens

"Ik voelde me beledigd in mijn functie als schepen, in mijn vrouw-zijn en in mijn mens-zijn." Lees hier het opiniestuk waarin Sofie Bracke zelf vertelt over haar aanvaring. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234