Zondag 26/01/2020

'ik ga niet meer naar iemands pijpen dansen'

Trompettist Bert Joris (58) wijkt zondag even af van zijn klassieke kwartet. Als winnaar van de Jazzmozaïek Award 2014 speelt hij met vaste waarden en jong talent op Leuven Jazz, tijdens zijn laureatenconcert.

Vorig jaar mocht trompettist, arrangeur en componist Bert Joris het rijtje van Frank Vaganée, Kris Defoort en Teun Verbruggen vervoegen. Hij won de Jazzmozaïek Award 2014 en geeft tijdens Leuven Jazz een laureatenconcert. Met een zelf samengestelde, onuitgegeven formatie.

"Ik wilde graag jong talent in dit concert betrekken", vertelt Joris. "Mijn oog viel op pianist Bram De Looze, rond wie ik een nieuw trio dacht te zetten. Omdat niet iedereen beschikbaar was, heb ik besloten om toch met mijn vaste ritmesectie te werken: Dré Pallemaerts en Philippe Aerts. Saxofonist Steven Delannoye maakt het geheel compleet."

Joris en Delannoye zullen als blazers samen op het voorplan staan. "Op zich niets wereldschokkends, maar voor mij is het een experiment. Voor dit concert ga ik een paar bestaande composities in een ander licht schrijven. Tegelijk wordt het een première van nieuw werk. Ik was wat in tijd beperkt, omdat ik het afgelopen jaar natuurlijk al een volle agenda had. De afgelopen maanden heb ik nieuw materiaal geschreven.

"Zondag wordt dus een primeur met nieuwe stukken, maar ook voor bestaande muziek in een andere vorm. Spannend, omdat we niet de kans hebben gehad om dit eerst in kleine clubs door te kauwen."

Nieuwe grasmachine

Die combinatie van oud en nieuw werk is nodig, vindt Joris. Zijn muziek wordt alleen maar beter door vaak te spelen. "Het is de uitdaging om live creatief te zijn. Dat lukt het best wanneer we op mekaar ingespeeld zijn, iets wat ik kan met Dré en Philippe. Voor de twee nieuwkomers kan dat een ervaring zijn waar ze iets van kunnen opsteken."

Het prijzengeld, verbonden aan de Jazzmozaïek Award 2014, steekt Joris trouwens niet in eigen zak. "Ik heb er geen nieuwe grasmachine mee gekocht", lacht hij. "Dat bedrag wordt netjes verdeeld onder de muzikanten die zondag optreden. Nu kan ik hen een mooie gage betalen. Want een gepaste vergoeding voor optredens wordt steeds zeldzamer. Honderd euro voor een set in een club is al veel, maar daar kun je niet van leven."

Toch mag Joris wat dat betreft niet klagen. Hij is al jaren een veelgevraagd muzikant, al kiest hij zijn projecten het liefst zelf. "Nogal wat promotoren hebben de vervelende neiging om zich te moeien met de samenstelling van de groep. Dat heeft vaak meer te maken met het vol krijgen van hun zaal dan met de kwaliteit van de muziek. Daar word ik soms wat moe van. Ik heb niemand nodig om mijn projecten te bedenken,

ik ga niet meer zomaar naar iemands pijpen dansen."

Laureatenconcert Bert Joris op 22/03 om 15u, tijdens Leuven Jazz (18/03 t/m 22/03) in 30CC, Leuven. www.leuvenjazz.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234