Vrijdag 09/12/2022

Sportweekend

"Ik ga met een schuldgevoel slapen als ik niet heb gesport"

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Sien Wynants (24) startte een jaar geleden met spinning. "Verslavend! Soms zien ze me daar 7 dagen op 7", vertelt de Ketnet-wrapster en Stubru-presentatrice in de rubriek Sportweekend. Daarin legt elke zaterdag een inspirerende Belg uit met welke sport hij of zij de batterijen oplaadt.

Katrien Depoorter

Sien Wynants (24) is als Ketnet-wrapster geliefd bij het jonge publiek. Ze zingt in de Ketnetband, zat onlangs nog in de Filipijnen voor een Karrewiet reportage en is binnenkort te zien in de kerstshow van Plopsaland. StuBru-luisteraars kennen haar stem van Nightcall, het verzoekprogramma dat elke weekdag om middernacht begint. "Ik presenteer tot twee uur 's nachts, terwijl ik de ochtend nadien soms al om zeven uur uit mijn bed moet voor Ketnet. Vermoeiend ja, maar in de zetel ploffen na zo'n dag is niets voor mij. Ik wou dat ik dat kon, maar dan word ik onrustig en vertrek ik toch met mijn sportzak onder de arm."

Je koos voor spinning als uitlaatklep. Een heel afmattende sport, weet ik uit ondervinding.
"Inderdaad, maar net daarom doe ik hem zo graag. Na een uur voelt het aan alsof ik een ganse dag getraind heb. Ik heb al veel sporten uitgeprobeerd, maar kon nooit iets volhouden. Ik heb er geen talent voor."

Hoezo?
"Ik heb verschillende pogingen gedaan om te joggen en te zwemmen, maar het opbouwen gaat bij mij veel trager dan bij andere mensen, merk ik. Trainen om een afstand van 5 of 10 kilometer te kunnen lopen lukt mij gewoon niet. Toch vind ik het belangrijk om in vorm te blijven, het hoort bij een gezond leven. Toen ik vorig jaar terug in Leuven kwam wonen en een appartement vond naast een fitnesscentrum, besloot ik om me in te schrijven voor een groepsles. Spinning was het enige dat toen in mijn schema paste. Uit puur praktische overwegingen ben ik er dus mee begonnen, maar ik wist al na één keer: dit is helemaal mijn ding."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Kon je dan onmiddellijk het tempo van de groep aan?
"Nee, helemaal niet. Tijdens de eerste les heb ik amper een kwartier mee gefietst. Het heeft enkele maanden geduurd vooraleer ik alle oefeningen onder de knie had en goed overweg kon met die weerstanden op de fiets. Nu speel ik ermee en eens je de sport in de vingers hebt, is spinning echt wel zalig. Ik geef toe dat ik vaak zin heb om er halverwege de brui aan te geven, maar toch zet ik verder. Dat is de verdienste van onze begeleider, want die moedigt ons constant aan. Mijn favoriete moment is het stretchen op het einde van de les. Ik baad dan in het zweet, maar na een verfrissende douche ben ik helemaal opgeladen en vol energie om de dag te beginnen."

Je sport dus meestal 's morgens?
"In het weekend start ik om tien uur, zowel 's zaterdags als 's zondags. Op weekdagen spring ik eerder 's avonds binnen in de fitnesszaal. Ik probeer minstens drie keer per week te spinnen. Het is al vaak gebeurd dat ik elke dag van de week op de fiets zat en gek genoeg kom je dan telkens dezelfde mensen tegen. Sommigen blijven drie lessen na elkaar doorgaan. Gek toch? Dat zie ik mezelf niet doen want na één uur ben ik kapot, maar ik kan wel beamen dat spinning verslavend werkt. Hoe meer ik het doe, hoe meer ik ervan geniet en hoe meer ik het ook wil doen. Zodra ik een week oversla, daalt de motivatie. Maar daar geef ik niet aan toe."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Niet evident met zo'n onregelmatig werkschema, lijkt me.
"Het is heftig nu ik Ketnet combineer met StuBru. Een vast schema is er niet en dat is vermoeiend. Soms ben ik prikkelbaar van moeheid en dan vul ik een vrije namiddag wel eens in met slapen. Maar ik kan de avond niet in de zetel doorbrengen, zelfs niet na een drukke dag. Dan pas word ik onrustig. Ik heb fysieke activiteiten nodig om mij te kunnen ontspannen en bovendien ga ik met een schuldgevoel slapen als ik niet heb gesport."

Sportte je als kind ook graag?
"Mijn mama is sportief, mijn papa creatief. Ik heb daardoor altijd een creatieve en een sportieve hobby gecombineerd. Muziek en toneel enerzijds, dansen of turnen anderzijds. Toen ik zestien was, deed ik samen met mijn mama step aerobic. Dat kon ik eigenlijk beter dan dansen en vele andere sporten en het was leuk om iets samen met mijn mama te kunnen doen."

Heb je nu nog sportbuddy's?
"Ik heb drie vriendinnen met wie ik af en toe samen spin. Fitnessen doe ik vaak met mijn zus. Het is plezant om met andere mensen te sporten, maar ik merk toch dat ik dan vooral zin heb in praten. In mijn eentje train ik intensiever en beter."

Is een goeie fysieke conditie nodig voor je job?
"Ik vind van wel. Met de Ketnetband moet ik een uur lang zingen, springen en dansen. Als wrapster sta ik amper stil en ook het spreken gaat me beter af met stevigere buikspieren. Na een jaar van intensief sporten merk ik dat mijn conditie er enorm op vooruit is gegaan. Mijn billen, buik en kont zijn strakker en na twee minuten uitbollen op de fiets, is mijn hartslag alweer normaal. Ik voel me fitter."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234