Maandag 05/12/2022

Ik een notendop

De Fries Tsead Bruinja heeft het in zijn nieuwe bundel over de maatschappelijke verstrakking, de beknotting van de vrijheid en onze houding tegenover vluchtelingen. Pregnanter wordt het niet.
Tsead Bruinja, Binnenwereld, buitenwijk, natuurlijke omstandigheden, Cossee, Amsterdam, 64 p., 16,95 euro.

Nadat Sebastiaan Welsend is ontslagen bij de bank, gaat hij thuis voor het raam staan en steekt hij na twintig jaar een sigaret op. 'Terstond vulde zijn hoofd zich met een weldadige, rozige mist, het was alsof het opzwol tot het wonderlijk groot was en bijna gewichtloos als een ballon, ook zijn maag dijde uit tot hij tegen zijn huig drukte.' De nicotine lijkt zijn geheugen te scherpen. Een proustiaanse opening van Sebastiaans neus, de nieuwe roman van Allard Schröder, die in 2002 de AKO Literatuurprijs won.
Allard Schröder, Sebastiaans neus, De Bezige Bij, 448 p., 24,90 euro.

In deze roman met veel autobiografische trekken beschrijft de Israëlische schrijver Aharon Appelfeld in uitgepuurde zinnen het leven van Ernst, een stuurse, naar een depressie neigende zeventiger die met horten en stoten een boek probeert te schrijven. De man wordt in het huishouden bijgestaan door de half zo oude, volstrekt onbaatzuchtige Irene, voor wie Ernst het enige contact met de buitenwereld is. Het verleden van beiden is getekend door de Holocaust. Langzaamaan vinden ze meer troost bij elkaar.
Aharon Appelfeld, Plotseling, liefde, Ambo/Athos, 214 p., 21,99 euro. Vertaling Ruben Verhasselt.

Wonend aan de voet van de Franse Alpen werd de Engelse auteur en kunstcriticus John Berger in de jaren 1979-1990 geïnspireerd tot het schrijven van de trilogie De vrucht van hun arbeid, over het boerenleven en de verdwijning daarvan door de vooruitgang. Het eerste deel, Het varken aarde, met verhalen, gedichten en essays, verschijnt in een fraaie herdruk ter gelegenheid van Bergers negentigste verjaardag, én de vijfde verjaardag van de Nederlandse uitgeverij Schokland. In mei en oktober volgen deel 2 en 3.
John Berger, Het varken aarde, Schokland, 218 p., 21 euro. Vertaling Sjaak Commandeur.

Na opgegroeid te zijn in Zuid-Afrika werkte S.J. Naudé (°1970) jaren als advocaat in New York en Londen. Hij keerde terug naar Kaapstad om aan de verhalen te werken van zijn debuut Het vogelalfabet. In de meeste van de verhalen komt een man of vrouw na jaren afwezigheid terug in Zuid-Afrika, hunkerend naar wat verloren is. Naudé kreeg in eigen land een warm onthaal van gevestigde collega's als André Brink en Marlene van Niekerk, en de bundel werd bekroond met de University of Johannesburg Debut Prize en de South African Literary Award.
S.J. Naudé, Het vogelalfabet, Podium, 320 p., 22,50 euro. Vertaling Karina van Santen en Martine Vosmaer.

De jonge Amerikaanse Daisy Miller toert met haar moeder door Europa. Expat Frederick Winterbourne valt als een blok voor haar, maar weet zich geen raad met haar geflirt. 'Was ze gewoon een mooi meisje uit New York - en waren ze daar allemaal zo, de mooie meisjes die veel gezelschap van heren hadden? Of was ze ook een berekenende, brutale, gewetenloze jongedame?'
Met Daisy Miller (1879) brak Henry James (1843-1916) door bij het grote publiek. De novelle was een ware rage en het succes inspireerde hem tot het schrijven van zijn eerste grote meesterwerk, The Portrait of a Lady.
Henry James, Daisy Miller, Wereldbibliotheek, 128 p., 17,99 euro. Vertaling Frank Lekens.

Leen van den Berg heeft enige naam als jeugdschrijfster, met zestien boeken op haar naam, en is ook actief als schrijfdocent. Met Zoon in Congo schrijft ze haar eerste roman voor volwassenen en voegt ze een loot toe aan de rijke Vlaamse Congo-literatuur. Ze vertelt een drama dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de Congolese rubberplantages. Het weesjongetje Elias wordt door de koloniaal August op sleeptouw genomen naar Congo en ontdekt daar dat waarheid en leugen over de dood van zijn vader dicht bij elkaar liggen.
Leen van den Berg, Zoon in Congo. Zoektocht naar een vader, Lannoo, 390 p., 19,99 euro.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234