Interview

"Ik doe nog steeds hetzelfde, maar zonder de dwang van dagelijks koken"

Ferran Adrià, de beroemdste kok ter wereld die niet kookt

Ferran Adrià is de beroemdste kok ter wereld die niet kookt. Toen hij zijn restaurant elBulli sloot in 2011, bleef hij koken in zijn hoofd, en vaak kookt dat zelfs over. Het resultaat daarvan is te zien in een intieme, intrigerende tentoonstelling in Maastricht.

6 Ferran Adrià. © Karel Duerinckx

Een halfuur gekregen om te praten met Ferran Adrià. Hij is voor twee dagen in Maastricht, en werkt gewillig een strak geregisseerde agenda af van interviews voor televisiestations en bladen. De avond voordien heeft hij aangezeten aan een liefdadigheidsdiner waarvoor een handvol Nederlandse topchefs, onder wie Jonnie Boer en Sergio Herman, hebben gekookt.

Honderdtwintig gasten, duizend euro per persoon. Allemaal fans waarschijnlijk, maar, zo vertelt de pr-dame, slechts twee van hen zijn er ooit in geslaagd om daadwerkelijk in elBulli te eten.

nieuws

cult

zine