Zaterdag 18/09/2021

'Ik doe dit uit bekommernis voor kimaat en milieu'

Jasmin Lauwaert is beleidsmedewerker bij Natuurpunt. In haar vrije tijd werkt ze als vrijwilliger voor het Gents Milieufront.

"Secretaris in de raad van bestuur van het Gents Milieufront klinkt niet echt spannend, maar de projecten die we doen zijn dat wel. Het GMF is een belangenorganisatie. We volgen het Gents beleid rond milieu, vervoer en wonen, en wijzen de stad op zaken die volgens ons duurzamer kunnen. Onze werking wordt voor een deel gesubsidieerd door het ministerie van Leefmilieu. Met de MilieuAdviesWinkel proberen we ook zelf middelen te genereren door onze expertise aan te bieden aan wie vragen heeft over milieubewust bouwen en leven.

"Wat ik belangrijk vind aan onze werking is dat we niet alleen problemen signaleren, maar ook oplossingen bieden. We zoeken naar constructieve alternatieven. Zo was er onze recente actie rond terrasverwarming met gas. Zo'n terraskachel verbruikt één gasfles per dag. Daarmee kun je een gemiddeld gezin van vier voor twee dagen van gas voorzien. Dat is onnodig energieverbruik. Het Gentse stadsbestuur had wel oren naar onze klacht, maar vond een verbod te ver gaan. Uiteindelijk sloten ze een compromis met geïnteresseerde café-eigenaars. Wie de terrasverwarming afvoerde kreeg van het stadsbestuur gratis dekentjes. Een succes.

"Aandacht voor het milieu is iets waarmee ik ben opgegroeid. Als kind zat ik net als mijn oudere zussen bij de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM). Een jeugdbeweging maar dan met oog voor de natuur. Bij het JNM word je op jonge leeftijd betrokken in de organisatie. Op mijn twaalfde was ik samen met een vriendinnetje al verantwoordelijke voor de communicatie over de werking van de lokale afdeling. Ik ben er actief gebleven tot vorig jaar. Op je 26ste ben je er een ouwe sok en moet je vertrekken. Waarop ik vrijwilliger ben geworden bij mijn oude werkgever, het Gents Milieufront.

"Ik spendeer ongeveer een avond per week aan mijn vrijwilligerswerk. Ik doe dit uit een bekommernis voor het klimaat en het milieu, en omdat ik het leuk vind om er buiten de werkuren mee bezig te zijn. Ik heb geografie gestudeerd, het onderwerp boeit me mateloos. Maar ik doe dit ook uit respect voor belangengroepen die onze leefomgeving helpen verbeteren en om mijn eigen steentje bij te dragen. We hebben zoveel te danken aan vrijwilligers. Weinig mensen staan erbij stil dat veel toegevoegde waarde er zonder vrijwilligers niet zou zijn in onze maatschappij, of het nu in de milieu-, jeugd- of welzijnssector is. Waarmee ik niet wil zeggen dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet ontlopen door te rekenen op de inzet en goodwill van vrijwilligers.

"Ik denk ook niet dat jonge mensen minder geëngageerd zijn. Ze tonen vandaag misschien meer ambitie in hun vrijwilligerswerk. Het is geen taboe meer om te zeggen dat je er ook voor jezelf iets uit wil halen. Ik denk niet dat daar iets mis mee is. Wie actief is in het verenigingsleven omdat hij zich er amuseert, haalt er ook iets uit voor zichzelf."

www.gentsmilieufront.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234