Vrijdag 18/10/2019

"Ik denk niet dat ik ooit nog normaal zal kunnen gaan"

Het zit er bijna op voor Sofie Lemaire en Stijn Van de Voorde. Op weg naar hun laatste tussenstops, Diest en Mechelen, blikken ze terug op hun skeeleravontuur.

Blij dat het einde bijna in zicht is?

Lemaire: "Dolblij. Het geeft me goede moed dat ik morgen (vandaag, ST) het Glazen Huis zal zien."

Van de Voorde: "Ik ben ook blij dat het bijna gedaan is. Het is genoeg geweest. Mijn lichaam is gemaakt voor licht kantoorwerk en dat laat zich voelen."

Wat was voor jullie het hoogtepunt van de elfstedentocht?

Lemaire: "Voor mij moet het hoogtepunt nog komen: aankomen in het Glazen Huis. Maar tot nog toe vond ik het in Hasselt het plezantst. Ik werd er met heel veel warmte en liefde ontvangen en we haalden er meer dan 6.000 euro op."

Van de Voorde: "Ik vond Sint-Niklaas het fijnst. Ik woon daar en weet dat ze er altijd wel proberen leuke dingen op poten te zetten, maar dat die heel vaak op een sisser uitlopen. Het was leuk om te zien dat het deze keer wel lukte. Er was 5.000 man en we hebben meer dan 20.000 euro ingezameld.

Is Vlaanderen eigenlijk een goede regio om te skeeleren?

Van de Voorde: "Nee. We hebben echt draken van fietspaden. Ik ben heel veel putten en losse tegels tegengekomen. Daardoor moest ik vaak de grote weg op en dat is natuurlijk niet zo veilig. Nee, ik zou zo'n tocht graag eens in Nederland doen. Het verschil is waarschijnlijk groot."

Nooit gedacht: 'Ik had toch liever in het glazen huis gezeten'?

Lemaire: "Nee. Ik ben daar nog niet klaar voor. Ik heb in mijn hele carrière misschien zes hele programma's gepresenteerd."

Van de Voorde: "Ik heb dat ook nooit gedacht. In het Glazen Huis zitten nu absoluut de juiste mensen. Ik ben al blij dat ik deel mag uitmaken van een mooie actie als Music For Life."

Enig idee hoeveel jullie elfstedentocht tot nog toe heeft opgebracht?

Van de Voorde: "Ik zal in het totaal zo'n 33.500 euro hebben opgehaald."

Lemaire: "Volgens de ruwe cijfers die nu binnen zijn heeft mijn tocht tot nog toe zo'n 11.000 euro opgebracht. Ik heb altijd wat minder geld opgehaald dan Stijn. Ik heb ook heel wat pech gehad. In Sint-Truiden, waar blijkbaar nooit iets succesvols georganiseerd kan worden, kwam er weinig volk opdagen."

Mogen ze jullie volgend jaar opnieuw vragen?

Van de Voorde: "(aarzelt) Euh ... ja. Maar als we het volgend jaar opnieuw doen moeten we misschien eens beter nadenken over onze route. Nu volgen we vooral de grote wegen. Het zou fijn zijn als we volgend jaar de kleinere paden konden verkennen."

Lemaire: "Ik weet het nog niet. Eigenlijk ben ik niet gemaakt voor zo'n sportief avontuur. Ik ben de meeste luie mens op de hele Studio Brussel-redactie en wellicht ook van de hele VRT.

Vraag het me een week na Music For Life nog eens. Als ik dan opnieuw normaal kan gaan wil ik het wel overwegen, al denk ik niet dat ik ooit nog normaal zal kunnen gaan (lacht)." (ST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234