Zondag 08/12/2019

'Ik dacht dat mijn carrière voorbij was toen ik die diagnose hoorde'

Een op de twaalf Belgen heeft diabetes en een groot deel van hen weet het nog niet. Informeren en sensibiliseren is de boodschap, concludeerde de Senaatscommissie voor de Sociale Aangelegenheden ter gelegenheid van de eerste officiële Werelddiabetesdag van de Verenigde Naties.

door Tina De Gendt

Brussel l Ex-profvoetballer Pär Zetterberg is het levende bewijs dat je met diabetes wel degelijk een normaal leven kunt leiden. En twee keer de Gouden Schoen kunt winnen.

Zetterberg was negentien toen hij ontdekte dat hij diabetes had. "In mijn beste jaren", herinnert hij zich de periode. "Ik dacht dat mijn carrière voorbij was." De Zweedse voetballer speelde toen een kleine vier jaar bij Anderlecht en was goed op weg om een mooie voetbalcarrière op te bouwen. Toen hij een voetblessure kreeg, bleek zijn herstel echter veel trager te gaan dan normaal. Hoewel hij meer dan voldoende at en dronk, verloor hij gewicht en voelde hij zich de hele tijd suf.

"Bij verder onderzoek in het ziekenhuis bleek mijn suikerniveau vier keer hoger dan normaal. De dokter zei dat ik diabetes had. Ik wist niet wat hij bedoelde. 'Geef mij een pil en zorg dat ik genees', zei ik." Maar dat bleek zo simpel niet. Diabetes is een chronische ziekte.

Zetterberg moest zich sindsdien, net als duizenden andere diabetici in dit land, dagelijks inspuiten met insuline. Gedaan met voetballen, dacht hij. De impact van die gedachte is nu nog af te lezen op zijn gezicht, in zijn afgewende blik, telkens als hij erover moet spreken.

Toch is hij met genoegen het boegbeeld van het miljoen Belgen met diabetes. "Diabetes is de ziekte die het meest toeneemt in Europa", weet hij. "Tegelijk is het een ziekte waartegen je preventief heel wat maatregelen kunt nemen. Als mijn verhaal kan helpen om de overheid en de mensen bewust te maken van het probleem, is het vertellen het minste wat ik kan doen."

Want Zetterbergs verhaal nam wel degelijk een positieve wending. "Na mijn diagnose geloofde ik er zelf niet meer in, maar mijn dokter aan het Brugmannziekenhuis heeft me toen overtuigd dat ik even goed zou kunnen sporten als wie dan ook als ik me goed verzorgde. Hij pushte me om te blijven voetballen. En uiteindelijk heb ik doorgezet. Sindsdien heb ik er nooit meer aan gedacht om te stoppen."

De rest van het verhaal is bekend: Zetterberg won tweemaal de Gouden Schoen en heeft in totaal negen landstitels op zijn palmares: zes bij Anderlecht en drie bij de Griekse ploeg Olympiakos. Zijn suikerziekte heeft hem nooit tegengehouden om op hetzelfde of zelfs hoger niveau te presteren dan zijn medespelers. Nochtans wordt gedacht dat zijn uitlening door Anderlecht aan Charleroi in 1991, twee jaar nadat hij de diagnose had gekregen, te maken had met zijn ziekte. Zetterberg zelf ontkent dat. Hoe het ook zij, in Charleroi bewees Zetterberg nog maar eens dat zijn ziekte hem niet belemmerde om topprestaties te leveren.

"Echte discriminatie heb ik nooit gevoeld", zegt Zetterberg, "Ik heb nooit een geheim gemaakt van mijn ziekte, maar langs de andere kant heb ik geleerd niet te provoceren. Voor ik eet, moet ik me altijd inspuiten. Als je dat doet in het openbaar denken mensen meteen aan drugs. Daarom loop ik nu liever even langs het toilet.

"Ik weet dat veel kinderen zich schamen voor hun ziekte en zich daardoor niet goed verzorgen", zegt Zetterberg. "Ik ben het bewijs dat je een perfect normaal leven kunt hebben door goed te luisteren naar de signalen van je lichaam. Ik kan eten wat ik wil en ik sport zoveel ik wil. Aan de inspuitingen raak je wel gewend."

Zetterberg:

Als mijn verhaal kan helpen is vertellen het minste wat ik kan doen

'Nationaal diabetesplan broodnodig'

De Senaatscommissie Sociale Aangelegenheden keurde woensdag unaniem een resolutie goed die van de toekomstige regering vraagt een nationaal diabetesplan op te stellen. In het plan wil de commissie een sluitend systeem voor de registratie van het aantal diabetici, omdat er nu een gebrek aan statistische gegevens is. Ook wil de commissie dat er samengewerkt wordt met de gemeenschaps- en gewestregeringen aan de verdere ontwikkeling van een diabetespreventieplan, waarbij de bevolking bewust wordt gemaakt van de opmars van diabetes en de invloed van een onaangepaste levensstijl op de ontwikkeling van de ziekte. "Het aantal diabetici zal nog oplopen", zegt Nahima Lanjri, voorzitster van de commissie. "Preventie is mogelijk en maakt een groot verschil voor heel veel mensen. Alle partijen moeten de handen in elkaar slaan om de groei van de problematiek een halt toe te roepen."

Diabetes in cijfers

* Wereldwijd treft diabetes 246 miljoen mensen en sterft elke 10 seconden iemand aan de gevolgen

* 1 op de 12 Belgen heeft diabetes. Slechts bij 600.000 is een diagnose gesteld.

* Elke 20 minuten wordt in België een nieuwe diagnose gesteld

* Een diabetespatiënt met tijdige diagnose kost 1.600 euro per jaar

* Een diabetespatiënt met late diagnose kost 5.000 euro per jaar

* Een diabetesdiagnose komt gemiddeld 7 tot 10 jaar nadat de ziekte is ingezet

Bron: Vlaamse Diabetes Vereniging vzw

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234