Woensdag 08/07/2020

Interview

"Ik dacht dat ik vrijuit kon spreken"

Thierry Van De Plas.Beeld Marc Gysens

Zoals heksen in de middeleeuwen niet noodzakelijk zelf beseften dat ze er een waren, is dat soms ook zo met holocaustontkenners. De vrije val van cdH-politicus Thierry Van De Plas. "Weet u, mijn oma heeft nog Joden verborgen."

Thierry Van De Plas (35) dacht goed bezig te zijn in zijn streven naar erkenning als goed mens. Hij zorgde ervoor dat de gemeente Kraainem de kosten voor het onderhoud van het Joodse kerkhof op zich nam. "Ik nodigde Joodse muziekgroepjes uit", zegt hij. "Ik bezocht Dachau en Auschwitz. Ik bedoel: ik ben gevoelig voor het leed van de Joodse gemeenschap."

Van De Plas zag zich in 2006 als jonge sportleraar op de lijst Unie van Franstaligen verkozen in de gemeenteraad. De perfect tweetalige cdH'er was acht jaar lang schepen van sport, openbare werken en overstromingsgevaar. "Hij had zich beter daar wat meer mee bezig gehouden", vindt plaatselijk N-VA-verkozene Joost Vanfleteren, verwijzend naar de Woluwe die onlangs uit z'n oevers trad.

Kordaat

Google vandaag Thierry Van De Plas en je stoot op een massa hits over negationisme in alle mogelijke talen. Of echo's van een vete tussen Annick De Ridder en Freya Piryns op Twitter.

De Ridder: "cdH-schepen in Kraainem uit partij gezet wegens negationisme."

Piryns: "Neem er een voorbeeld aan he..."

De Ridder: "Beweert links nu plots ook al dat Jambon jodenvervolging zou ontkennen? (Not!)"

Piryns: "Je bent er echt niet vrolijker op geworden sinds je overstap he? Jammer."

Van De Plas zelf krijgt vier dagen na de implosie van zijn wereld amper nog een woord helder geformuleerd. "Het was een privé-chatsessie", zucht hij. "Van in september 2013. Er was iemand mij tijdens een publieke discussie op de zenuwen aan het werken. Ik stuurde die persoon een privéberichtje, en zo kwam die chat op gang. Vandaag ben ik er sterk van overtuigd dat het iemand was met een vals profiel. Iemand die mensen provoceert en compromitterende screenshots maakt."

Bij de Belgische Liga tegen het Antisemitisme kreeg Joël Rubinfeld vorige week vrijdag de screenshot in handen. Hij contacteerde meteen cdH-voorzitter Benoît Lutgen. Van De Plas werd vervolgens quasi meteen uit zijn partij én het schepencollege gezet.

Van De Plas: "Een vraag om uitleg is er nooit gekomen. Gewoon, baf, eruit. De chat ging over pro of contra wetten die revisionisme bestraffen. Ik ben persoonlijk contra, omdat ik vrije meningsuiting het hoogste goed vind. In Franstalig België ging die discussie vorig jaar hard, nadat in Frankrijk optredens van de komiek Dieudonné waren verboden.

Deze dame had iets geschreven in de trant van: "Alle revisionisten moeten met alle middelen het zwijgen worden opgelegd." Daarop had ik een filmpje gepost van Robert Faurisson (notoir holocaustontkenner, ddc) en eronder geschreven dat daar toch geen speld tussen te krijgen was. Gewoon, om haar reactie te zien."

"Provocatie"

De chat is daarna geëvolueerd van heftig naar heel heftig. Zeker toen Van De Plas er Olivier Mathieu bij sleepte. Hij is een Belgisch-Franse schrijver die in 1990 door een Brusselse rechtbank een verbod kreeg opgelegd om zijn correspondentie met Hergé te openbaren.

Daaruit zou blijken dat oorlogsmisdadiger Léon Degrelle in de jaren dertig model stond voor Kuifje, een in Franstalig België zonder meer onuitspreekbare gedachte. Een optreden van Mathieu in het Franse tv-programma Ciel, mon Mardi! ontaardde datzelfde jaar in een gigantische knokpartij. Nadat Mathieu had gezegd: "De gaskamers zijn een verzinsel."

Van De Plas: "Kent u dat niet, advocaat van de duivel spelen? Ik dacht: laat ons eens kijken hoe ze nu reageert. Weet u, mijn oma heeft tijdens de oorlog Joden verstopt. Ik dacht dat ik vrijuit kon spreken."

Zijn post, letterlijk vertaald: "Voor mij is het duidelijk. Ik heb opzoekingen gedaan, heb mij daar letterlijk op gegooid, ben de archieven in Auschwitz gaan doorzoeken. Ik heb een gedeporteerde Jood ontmoet, ik heb erover gesproken met historici in het Joods Museum van Deportatie. Ik heb gesproken met een vroegere verzetsstrijder die revisionist is geworden. Ik heb Robert Faurisson ontmoet en mijn conclusie is dezelfde als Olivier Mathieu. De gaskamers zijn een verzinsel."

Van De Plas: "Als je het begin en het vervolg leest, is het duidelijk dat het provocatie is. Dat ik zoiets nooit zou kunnen menen. Ik kan u foto's bezorgen van mijn bezoeken aan Auschwitz en Dachau. Ik heb voor de ruïnes van de crematoria en gaskamers van Auschwitz gestaan. Ik ben het tegendeel van een holocaustontkenner!"

Er is meer nodig om Joël Rubinfeld te overtuigen. "Weet u, er zijn revisionisten die van zichzelf niet beseffen dat ze het zijn", merkt hij op. "Ik denk dat mijnheer Van De Plas zo iemand is." Of hij ons de volledige conversatie kan laten zien? "Zeker, ik zal u de volledige screenshot mailen", belooft de voorman van de strijd tegen het antisemitisme. Drie dagen later zijn we nog altijd in blijde verwachting.

Eerherstel

Dingen gebeuren zelden zomaar. Tien maanden geleden zat Jean Bricmont heftig nee te knikken in 'Mise au Point', het zondagmiddagprogramma op de RTBf. Daar zaten Philippe Moureaux, Joëlle Milquet en nog een rij andere eminenties in debat te gaan met de UCL-fysicus-wetenschapsfilosoof. In Franstalig België wordt het Bricmont erg kwalijk genomen dat hij met zijn vriend-collega Noam Chomsky ijvert voor een ongelimiteerde vrije meningsuiting en zo volgens de presentator op de RTBf "de zaak van Dieudonné verdedigt."

Neen, knikte Bricmont: "Ik verdedig zijn recht om een afwijkende mening te hebben, dat is iets totaal anders." Het is deze professor Bricmont, wereldberoemd ook vanwege de Sokal-affaire (de publicatie van een wetenschappelijk nepartikel, red.), die op 15 oktober door schepen Van De Plas werd uitgenodigd voor een gespreksavond in het gemeentehuis van Kraainem.

Jean Bricmont: "Het was een leuke avond, met een zeventigtal aanwezigen. Over hoe in Frankrijk tieners worden gearresteerd omdat zij een handbeweging maken waarvan de politie zegt dat het een verdoken Hitlergroet is. Ik vind dat een debatje waard. Zo'n komiek die wordt gearresteerd nog voor hij aan zijn sketch kan beginnen."

Wat een toeval, wel. Hoe selectief gelezen screenshots precies een week na zo'n debatavond boven water komen.

Van De Plas: "Mij lijkt dat dus helemaal niet zo toevallig."

Kraainem is aardig op weg onbestuurbaar te worden. Deze keer niet omdat de burgemeester niet benoemd geraakt, en ook al niet vanwege iets met oproepingsbrieven. Doordat Kraainem een Vlaamse faciliteitengemeente is, dient elke beslissing van het schepencollege collectief te worden genomen. Van De Plas weigert op te stappen en zit nu in een positie die toelaat de werking van het college te blokkeren. "Dat is niet wat ik wil", zegt hij. "Ik wil eerherstel."

Thierry Van De Plas.Beeld Marc Gysens
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234