Maandag 19/08/2019

Terreurcel Verviers

"Ik dacht dat hij overval voorbereidde, niet dat hij met terrorisme te maken had"

Beeld BELGA

Marouan El Bali, een van de verdachten op het proces rond de terreurcel van Verviers, heeft deze namiddag, net voor het einde van de zitting, toegegeven dat hij niet alleen de teruggekeerde Syrië-strijders Soufiane Amghar is gaan ophalen in Duitsland, maar dat hij ook hetzelfde heeft gedaan voor Khalid Ben Larbi, die via Frankrijk was teruggekeerd. Verder bleef El Bali zijn aandeel in de terreurcel tot een minimum beperken.

Marouan El Bali werd op 15 januari 2015 opgepakt bij de politieactie in Verviers waarbij Soufiane Amghar en Khalid Ben Larbi om het leven kwamen. Deze voormiddag verklaarde de man eerst nog dat hij pas een dag voordien in contact was gekomen met de terreurcel, nadat medeverdachte Mohamed Hamza Arshad hem een telefoon had gegeven waarmee hij Soufiane Amghar moest bellen.

Soufiane Amghar werd door de politie gedood bij de raid in Verviers. Beeld Kos

"Instructies om wapen te kopen"

"Arshad kwam me opzoeken in Molenbeek, ik had hem nog nooit gezien", verklaarde El Bali. "Hij gaf me een zak waarin een gsm zat, 1.000 euro, een bankkaart, een identiteitskaart en foto's. Met de gsm moest ik Soufiane Amghar bellen en in de gsm stonden, in een niet verzonden bericht, instructies om onder meer een wapen te kopen. Ik heb Soufiane gebeld en gezegd dat ik al een wapen gekocht had, maar dat was niet waar."

Die verklaring deed bij de rechtbank heel wat wenkbrauwen fronsen. Uit heel wat afgeluisterde gesprekken kon immers iets anders afgeleid worden. Zo is er in die gesprekken sprake van "Gros", waarvan politie en federaal parket vermoeden dat het Marouan El Bali is, die weet waar Amghar moet opgehaald worden en waar hij heen moet. Het onderduikadres waar Amghar heen moet, zou ook vlak bij een stad liggen waar "Gros" gewoond en gewerkt had, terwijl El Bali een tweetal jaar in Luik, vlakbij Verviers, had gewerkt en gewoond.

Na een korte pauze gaf El Bali echter toe dat hij, samen met Arshad, Amghar was gaan ophalen in Duitsland.

"Aan het lijntje gehouden"

"Arshad was me op 2 januari komen zoeken en heeft me in contact gebracht met Soufiane Amghar", verklaarde El Bali. "Die vroeg me hem te komen halen in Duitsland. Ik heb dat samen met Arshad gedaan, in twee wagens. Tijdens die rit hebben we gsm-kaarten gebruikt die we speciaal gekocht hadden en die we nadien hebben weggegooid. Die nacht vroeg Amghar me om een huis, een wapen en een wagen te vinden, en hem mijn identiteitskaart te geven. Ik heb hem aan het lijntje gehouden door te zeggen dat ik dat ging doen, maar dat was niet waar."

El Bali kende Soufiane Amghar uit zijn jeugd en wist dat de man vroeger overvallen had gepleegd, zo verklaarde hij nog.

"Ik vermoedde dat hij ook ditmaal een overval voorbereidde, ik had geen enkel idee of vermoeden dat hij bij terrorisme betrokken was", klonk het.

"Geen idee wie 'Akh' is"

Nog volgens El Bali had hij tussen 2 januari en 14 januari geen enkel contact met Amghar. Die 14 januari kon de politie wel verschillende gesprekken tussen beide mannen afluisteren. Daarin is er sprake van "sap" dat moest gehaald worden, waarvan El Bali beweert dat het niet over chemische producten maar over wapens ging, een Fransman die "Ahk" of "Far genoemd wordt en die voor het "sap" zou kunnen zorgen, maar met wie Amghar, op bevel van Abdelhamid Abaaoud, geen contact mag hebben.

"Ik heb eigenlijk geen idee wie die 'Akh' is", verklaarde El Abdi vandaag. "Ik vertelde maar wat om Amghar aan het lijntje te houden."

"Ahalouch wist nergens van"

In die gesprekken wordt ook verwezen naar medeverdachte Karim Ahalouch, al is het onder zijn bijnaam. Uit de gesprekken zou blijken dat die zijn identiteitskaart moest uitlenen zodat Abdelhamid Abaaoud die zou kunnen gebruiken om in België te geraken. Alleen leken de twee helemaal niet op elkaar en zou Ahalauch daarop niet happig geweest zijn. Nog uit die gesprekken zou blijken dat Ahalouch wel bereid was een huis te huren.

"Ahalouch wist helemaal nergens van", zei El Bali daarover. "Ik deed alsof ik hem erbij betrok maar ook dat was allemaal om Amghar aan het lijntje te houden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden