Zaterdag 26/11/2022

‘Ik ben zo sterk als duizend man’

Als het meezit, heeft België straks opnieuw een Europees kampioen boksen bij de weltergewichten. Sugar Jackson bokst vanavond tegen Selçuk Aydin, een 25-jarige Duitse Turk met de bijnaam ‘mini-Tyson’. Aydin is de nummer 2 op de officiële WBC-wereldranglijst en een bokser met een uitzonderlijk sterke conditie. Jackson, zelf de nummer 3 in de wereld, houdt de stoere bokstradities echter in ere en stelt de man voor als een eitje. “Ik kan alleen maar winnen”, zegt hij. “Ik voel me beter dan ooit en verliezen staat niet in mijn woordenboek.”

Nooit dichterbij geweest

Mag ook niet, want Jackson staat voor een unieke kamp: hij krijgt niet alleen de kans om de Europese titel terug te pakken die hij in september vorig jaar verloor. Als hij wint, is hij ook helemaal terug aan de top van de bokswereld. De winnaar van vanavond mag in december immers boksen om de wereldtitel tegen de Haïtiaanse Amerikaan André Berto (24). “Dat zit nu al in mijn hoofd”, zegt Jackson. “Ik ben nooit dichter bij de wereldtitel geweest. It is Sugar time. Ik eet Aydin op.”Gevaarlijke uitspraak, want Jackson heeft zoiets al eerder aangekondigd en toen kreeg hij slaag, van de Pool Rafal Jackiewicz. Vandaag is echter anders: dik negen maanden geleden, na zijn verloren Europese titelduel, gooide Jackson zijn hele werk- en levenswijze om. Hij liet het statuut van amateur defenitief achter zich en omringde zich met een hyperwetenschappelijke omkadering. “Alles is vanaf nu professioneel”, zegt kinesist Pat Viroux, die het project rond Jackson coördineert. “Dan heb ik het zowel over voeding en training als recuperatie, verzorging, voorbereiding en management. Wist je dat Jackson tot vorig seizoen nog nooit massage had gekregen of stretching had gedaan? Of dat hij tussen twee trainingen gewoon een broodje ging eten op de hoek van de straat? In sporten als voetbal, tennis en wielrennen is zoiets ondenkbaar, maar in de bokswereld zijn de gewoontes anders. Uit zweetanalyse bleek ook dat Jackson veel te weinig dronk.”Uiteraard is zijn eetpatroon niet het enige wat Jackson moest veranderen. Met ex-olympiër en sportpsycholoog Nathan Kahan kreeg hij een mentale begeleider en een specialist in loopschema’s aan zijn zijde. Zijn conditie ging met rasse schreden vooruit. “Sugar liep als een stier, wij hebben hem leren lopen als een hert”, zegt Viroux. “Hij verbruikte veel te veel energie op de verkeerde manier. Nu zijn ze zelfs in de States onder de indruk van zijn conditie.”Jackson bevestigt: “Ik snap er niks van, ik word niet meer moe. Ik ben zo sterk als duizend man. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld.”

398 slagen in een ronde

Ook de specifieke bokstrainingen werden bijgestuurd. Coach Renald De Vulder, een topper in zijn vak en al jaren de vaste trainer van Jackson, sprong mee op de kar en maakte van zijn poulain via de allernieuwste technieken een nog completere bokser. Zo trainde Jackson de voorbije maanden in een zuurstofarme kamer, waar een kunstmatige atmosfeer van 2.500 meter hoogte werd gecreëerd. De Vulder stak ook uren tijd in stabiliteitsoefeningen, waardoor het lichaam van Jackson vandaag veel meer in evenwicht is en hij veel meer kracht kan zetten bij zijn slagen. Wat dat betekent, krijgen we te zien bij een oefensessie met de boksrobot, ook al zo’n hypermodern hulpmiddel. “Het is een toestel waarmee je een schijngevecht houdt en dat alle slagen registreert en analyseert”, zegt Viroux.Tijdens het rondje dat wij volgen, beukt Jackson erop los. Uppercut, hoek, swing, jab: de slagen volgen elkaar razendsnel op. 398 in totaal, in één ronde van drie minuten. De Vulder echter schudt het hoofd. “Niet goed”, zegt hij tegen Jackson, terwijl hij de resultaten op de digitale boksrobot bekijkt. “Je bent te snel gestart. Je moet meer doseren zodat je op het einde van de ronde nog energie overhoudt.”Een wel erg streng oordeel voor iemand die elke seconde 2,5 klappen uitdeelt, zo lijkt ons, maar Jackson geeft zijn coach gelijk. “Combinaties zijn alles in het boksen”, legt Pat Viroux uit. “Hard slaan heeft Sugar altijd gekund, maar je moet een tegenstander ook onder druk kunnen houden, je moet hem van alle hoeken en kanten belagen en je mag hem geen seconde rust gunnen. Een jaar geleden kon Sugar zijn combinaties vier, maximaal vijf ronden volhouden. Nu zijn dat er twaalf.”En er is meer: door de uitstekende voorbereiding is de zuurstofopname van Jackson met negen procent de hoogte in gegaan, wat betekent dat hij behalve zijn fysieke fitheid ook zijn concentratie en alertheid veel langer hoog kan houden. “Ik heb keihard getraind”, zegt Jackson. “Tijdens mijn stage in Atlanta heb ik gespard tegen drie tegenstanders tegelijk. Normaal oefen je twaalf ronden tegen één tegenstander. Ik kreeg om de vier ronden een andere en dus frisse jongen tegenover me. Loodzwaar, maar ze hebben me niet kapot gekregen. Ik kan blíjven gaan. Ik ben een machine, nu.”Kan Jackson dan onmogelijk verliezen? Toch wel. “De bokswereld is maffia”, zegt Jackson. “Promotors betalen om kampen te regelen, managers geven geld aan scheidsrechters, wedstrijden worden beïnvloed, boksers worden met allerlei truken uit hun concentratie gehaald,...”

Airco in Istanbul ‘defect’

Zo weet de entourage van Jackson nu al dat de airco in de kleedkamer in Istanbul vanavond niet zal werken. “Alles is goed om ons uit balans te halen”, zegt Viroux. “Maar laat ze maar proberen. Ik kan niet geloven dat Aydin voor deze kamp even hard getraind heeft als Sugar.”Zelfs de aangekondigde komst van de echte Mike Tyson, die Aydin tijdens een trainingskamp in de States leerde kennen, doet Jackson ogenschijnlijk niks. “Ik ga me niks in mijn kop steken”, zegt hij. “Ik ben niet bang voor de Turkse boksmaffia. Als Aydin straks knock-out op de vloer ligt, gaan ze hem dan nog als winnaar uitroepen? Ik ga die kerel gewoon neerslaan.”

Sugar Jackson na negen maanden intensieve training: ‘Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld. Verliezen staat niet in mijn woordenboek.’

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234