Vrijdag 05/03/2021

'Ik ben woedend, ik walg ervan'

Freddy Willockx, socialistisch burgemeester van Sint-Niklaas, komt in opstand tegen minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (MR). Vorige week dinsdag al liet de burgemeester in een brief aan de minister weten dat die niet moest rekenen op de politie van Sint-Niklaas om Amerikaanse troepen te bewaken. De Morgen kreeg een kopie van de brief in zijn bezit. Vandaag blijft Willockx bij zijn beslissing. Meer nog: 'Ik walg van de manier waarop vredesmanifestanten in België worden aangepakt.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Kurt Boes

'Ik wil u bevestigen dat ik als burgemeester niet akkoord ga om uitvoering te geven aan uw instructie onder punt 7.3.2." Dat staat te lezen in de brief die Freddy Willockx op 25 februari jongstleden aan minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne stuurde. Willockx verwijst daarbij naar een circulaire die de minister verspreidde naar aanleiding van de Irak-crisis. Punt 7.3.2 vraagt aan een aantal Wase burgemeesters om hun politiekorpsen ter beschikking te stellen voor het bewaken en beveiligen van Amerikaanse legertransporten. Ook moest de politie onmiddellijk optreden tegen elke manifestatie.

Het geschreven antwoord van Willockx is duidelijk. "Het politiekorps van Sint-Niklaas is niet beschikbaar om specifieke opdrachten in functie van het verblijf van Amerikaanse militairen (...) op zich te nemen. (...) De circulaire is (...) voor mij dan ook onaanvaardbaar."

Waarom hebt u die brief geschreven?

Ivan Willockx: "Ik ben woedend. Ik walg van de manier waarop minister Duquesne de vredesmanifestanten aanpakt. Op 10 januari heb ik bovendien een fax gekregen van het provinciale commando van Landsverdediging waarin staat dat de beveiliging van de Amerikaanse troepen geen taak is van de lokale politie. Dat is ook mijn standpunt en ik word daarin gesteund door zowel de minister van Landsverdediging als de eerste minister. Als ik dan een circulaire krijg die mijn politie toch opvordert, ga ik daar niet mee akkoord."

Hebt u intussen een reactie gekregen van minister Duquesne?

"Neen, geen enkele. Ik heb mijn houding ook kenbaar gemaakt aan de federale politie en stel enkel vast dat mijn politieagenten het voorbije weekend niet zijn opgeroepen om op te treden tegen de vredesmanifestanten. Zaterdag moesten mijn agenten paraat zijn voor de Omloop Het Volk, zondag voor de voetbalwedstrijd van Lokeren."

Is dat een gevolg van uw brief?

"Men kent mijn houding al langer. Sinds 10 januari heb ik op verscheidene vergaderingen met de politie steeds hetzelfde standpunt verdedigd. Als ik dan zie wat er zaterdag in Melsele gebeurt (150 vredesmanifestanten werden zonder pardon opgepakt, KB), dan raakt mij dat diep. Ik vind het onaanvaardbaar dat die mensen twaalf uur moeten brommen voor het verkondigen van hun mening terwijl we tegelijkertijd de grootste moeite kennen om voetbalhooligans enkele uren administratief aan te houden. Blijkbaar hebben bepaalde ministers meer affiniteit met extreem-rechts voetbalgespuis dan met vredesactivisten."

Enerzijds vervult onze regering een voortrekkersrol in de antioorlogsbeweging, anderzijds roept minister Duquesne op tot nultolerantie ten overstaan van vredesmanifestanten. Is dat niet tegenstrijdig?

"In januari zat onze regering al verveeld met die wapentransporten. Ze kon daar eigenlijk niet tegen optreden op basis van een oud bilateraal akkoord. Ze werd dan ook zeer cynisch behandeld door de Amerikanen. Voor hen was het business as usual. De ministers van Buitenlandse Zaken (Louis Michel) en Landsverdediging (André Flahaut) waren geschokt door die houding. Ik begrijp dan ook niet wat Duquesne nu bezielt. Ik hoop dat hij volgende week in de Kamer serieus aan de tand gevoeld wordt."

Niet alle burgemeesters in het Waasland volgen uw standpunt?

"Collega Willy Minnebo van Zwijndrecht (Agalev) deelt mijn mening. De rol van collega François Smet in Beveren (CD&V) snap ik niet. Op 10 januari zat hij op dezelfde lijn als ik en nu laat hij plots zijn tanden zien door die vredesmanifestanten op te pakken. Op het volgende burgemeestersoverleg zal dat punt zeker op de agenda staan."

Intussen verbiedt de Antwerpse gouverneur Camille Paulus alle antioorlogsmanifestaties in de provincie tot en met 24 maart.

"Die houding is een democraat onwaardig. Ik bevind me dan wel in een andere provincie maar heb nu al met de vredesbeweging van Sint-Niklaas afgesproken dat we op de dag dat de oorlog uitbreekt om 19 uur een grote manifestatie zullen houden."

Bent u als burgemeester eigenlijk niet verplicht om de circulaire van minister Duquesne op te volgen?

"Waarschijnlijk wel, maar ik tart deze verplichting. Dat hij me desnoods maar vervolgt. Maar ik veronderstel dat Duquesne volgende week wel zal beseffen dat zijn houding in strijd is met die van de regering."

Willockx: 'Blijkbaar hebben bepaalde ministers meer affiniteit met extreem-rechts voetbalgespuis dan met vredesactivisten'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234