Maandag 27/06/2022

Sekswerk

"Ik ben sekswerker, hoer, prostitué, tippelaar en dat is goed"

null Beeld Steven Richardson
Beeld Steven Richardson

"Soms gaan deuren dicht, soms gaan deuren open." Toen Lyle Muns zich twee jaar geleden outte als escort kostte hem dat zijn voorzitterschap bij de Vlaamse Scholierenkoepel. In Nederland nemen ze zijn bijbaantje ernstiger: afgelopen weekend werd de 21-jarige jongen voorgesteld als woordvoerder van sekswerkersvereniging Proud. Portret van een 'politiek diertje'.

Femke van Garderen

"Ik ben sekswerker, hoer, prostitué, tippelaar of hoe je het ook noemen wil. Ik verdien geld met seks en dat is goed." Zo schreef een student uit Bilzen, net afgestudeerd aan de middelbare school, op 1 augustus 2013 op zijn blog. Wat volgden waren een weeklang krantenkoppen. Die gingen niet alleen over de bijzondere biecht van Lyle Muns, maar ook over zijn mandaat als voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel. De tiener gaf dat op eigen initiatief op, omdat hij niet wilde dat "beide bezigheden met elkaar geassocieerd zouden worden".

Spijt heeft Muns nooit gehad van zijn keuze. Ja, hij heeft tranen gelaten, en ja, hij heeft negatieve reacties ontvangen. "Maar ik ben nog altijd blij dat ik hiermee naar buiten ben gekomen", zegt hij vanuit het station in Mechelen. Daar zal de jongeman de trein naar Amsterdam nemen, waar hij sinds vorig jaar woont. Hij studeert er politicologie. Al blijkt dat sinds vorig weekend maar een van de vele items op zijn cv.

Maatschappelijk debat

Zondagmiddag sprak Muns in de voormalige seksclub Yab Yum immers de pers toe als kersvers woordvoerder van Proud, een vereniging die de belangen van de minstens 20.000 sekswerkers in Nederland wil behartigen. "Ik ben er eigenlijk heel toevallig terechtgekomen. Toen ik om mijn driemaandelijkse soa-test in Amsterdam ging viel het de mensen van het prostitutiegezondheidscentrum op dat ik bijzonder mondig was. Of ik niet eens deel wilde uitmaken van een klankbordgroep, vroegen ze. Van het een kwam het ander."

Muns heeft het idee dat hij bij onze noorderburen beter op zijn plaats zit. "Het maatschappelijk debat rond sekswerken wordt hier veel openlijker gevoerd door voor- en tegenstanders. Ze discussiëren over het beleid, over de werkomstandigheden, over de rechten. Alleen: in deze discussie ontbrak nog te vaak de stem van de sekswerkers zelf. Daar hopen we nu verandering in te brengen."

Een van de eerste dingen die de twintiger op de agenda zet, is het sluitingsbeleid in Nederland: honderden ramen en minstens evenveel prostituees moeten er verdwijnen onder het mom van gentrificatie. "Op die manier komen de veiligheid en het welzijn van heel wat vrouwen in het gedrang. Die worden gedwongen om op straat te werken waar er veel minder controle mogelijk is."

In Vlaanderen ziet hij een gelijkaardige vereniging niet snel opgericht. "Daar wordt alles liefst zo snel mogelijk onder de mat geschoven. Zelfs toen ik met mijn verhaal naar buiten kwam, ging het vooral over mij. Het onderwerp zelf is helemaal niet opengetrokken."

Gefronste wenkbrauwen

Zelf werkt Lyle nog altijd in de sector. Hij geeft toe dat, net als in België ook in Nederland, er met gefronste wenkbrauwen op wordt gereageerd. "Een hoogopgeleide jongen uit een middenklassegezin die voor een paar honderd euro mannen pleziert: dat plaatje klopt niet. Zelf zie ik er nog steeds geen graten in. Ik doe het graag, het verdient aardig en ik kan mijn uren en voorwaarden zelf stellen. Het blijft het ideale bijbaantje. Voor mij bedoel ik dan: niet voor iedereen. Je moet heel stevig in je schoenen staan en dat is voor lang niet alle sekswerkers zo." Voor zijn baantje steekt Lyle nog regelmatig de landsgrenzen over: met een klant, in België, heeft hij een speciale band. De afspraken met de anderen moeten daar wat rond worden gepuzzeld. Behalve student en woordvoerder is de Bilzenaar immers ook voorzitter van Dwars Amsterdam, de jongerentak van GroenLinks.

"Mensen zien mij altijd als Lyle de sekswerker, maar ik ben veel meer en veel langer al een politiek diertje. Op mijn vijftiende was ik al aangesloten bij Jong Groen. Daar heb ik uiteindelijk ook een jaar in de raad van bestuur gezeten." Het is in deze sector dat hij zijn carrière ziet. "Niet dat ik droom van het ministerschap hoor. Het mag ook bescheidener, achter de schermen. Als me dat lukt toch. Zolang moraalridders prostitutie als iets louter vies en pervers blijven zien, heb ik toch wat schrik voor de toekomst. Er zijn nog altijd maar weinig werkgevers die een ex-sekswerker in dienst willen nemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234