Donderdag 12/12/2019

'Ik ben ook: dingen loslaten en gas geven'

Vandaag vindt in Antwerpen voor de tweede keer het OPEN AIR-festival plaats. Chantal Pattyn, netmanager van Klara, is curator ervan.

Door Jozefien Van Beek

Antwerpen l Pattyn programmeert muziek, beeldende kunst en literatuur. 'Eigenlijk is het krankzinnig om een expo van één dag te organiseren. Je stopt er zeer veel energie in en de volgende dag moet alles weer weg. Maar dat maakt het ook speciaal', zegt ze.

Voor het muzikale luik nodigde Pattyn enkele dj's en muzikanten uit. "De muziek moest voor mij een Klarasignatuur hebben. Daarom heb ik het programma Mixtuur, dat op Klara te horen is, als uitgangspunt genomen. Dat programma brengt een mix van verschillende soorten muziek. Wanneer je klassieke muziek vermengt met jazz en wereldmuziek krijg je een wild universum. De presentator van Mixtuur, Bart Vanhoudt, zal muziek draaien uit zijn persoonlijke collectie."

"Ik heb ook een aantal interessante muzikanten uitgenodigd, muzikanten op wie je geen label kunt plakken." Gerrit Valckenaers, die de muziek van Mixtuur samenstelt, zal samen met Rudy Trouvé (ex-dEUS en -Kiss My Jazz) muziek brengen. "Ik heb er zelf geen idee van wat het zal worden." Ook de improvisatieset van Piet van Boxtal, muzikant bij het Ictus-ensemble, en jazzpianist Jef Neve zal voor een verrassing zorgen.

Een heel ander soort muziek wordt gebracht door de surfgroep The O'Haras. Zij staan garant voor een mix van surfmuziek, rockabilly, punk, ska, flamenco en jazz. "Ik weet het, dat is niet echt Klaramuziek. (lacht) Daarmee toon ik een andere kant van mezelf: dingen loslaten en gas geven."

Voor de expo programmeerde Pattyn zowel kunstenaars die al naam gemaakt hebben als totaal onbekende artiesten. "Sommige curatoren willen een verhaal vertellen met hun tentoonstelling. Maar dan bekijkt het publiek de werken enkel vanuit die bepaalde invalshoek. Ik wil dat de werken voor zich spreken. Daarom selecteerde ik individuele kunstenaars."

Met Jan van Imschoot koos Pattyn voor een bekende Belgische schilder. "Zijn werk volg ik al lang van nabij. Net als Luc Tuymans heeft hij een kritische kijk op de geschiedenis en de beelden die daaruit voortkomen. Hun houding is echter zeer verschillend. Tuymans houdt afstand van het beeld. Van Imschoot houdt echt van schilderen en verf. Hij toont onder meer tien werken van weeskinderen uit de tijd van dictator Tito. Op een ander werk is een ter dood veroordeelde vrouw te zien. Het schilderij heet Death Row Fashion II. Van Imschoot heeft jurkjes gemaakt en die op het schilderij gehangen. Daarmee reflecteert hij over de dood en de klinische omgeving waarin de doodstraf altijd wordt uitgevoerd."

Ook Valerie Mannaerts is een gevestigde waarde in de wereld van de hedendaagse kunst. In 2003 was haar werk te zien op de Biënnale van Venetië. "Mannaerts is een Brusselse kunstenares die werkt met veel verschillende media. Op OPEN AIR toont ze sculpturen die eruitzien als witte spookjes. Ze heeft ook een reeks tekeningen gemaakt met de naam Dreamcatcher. Die tekeningen zijn ook bijna sculpturen omdat er verschillende materialen opgekleefd zijn. Haar werk is hard en zacht tegelijkertijd."

"Fotograaf Wilfried Vandenhove is redelijk onbekend. Dat is heel jammer, want zijn werk is fantastisch. Hij toont zeer pakkende foto's van het hedendaagse Mexico, waar hij zelf woont."

In de kelder is werk te zien van schilder Koen Van den Broek en journalist Jef Lambrecht. "Ze hebben elkaar onlangs leren kennen en zijn aan de praat geraakt over beeldende kunst. Ze voerden een discussie over de Amerikaanse schilder Clyfford Still. Omdat er geen illustraties in de buurt waren tekenden ze hun argumenten bij elkaar. Als grap stellen we die tekeningen tentoon onder de titel 'The Summer Exhibition'. Dat is een knipoog naar de Summer Exhibition van de Britse Royal Academy, de grootste tentoonstelling voor hedendaagse kunst ter wereld."

www.airantwerpen.be

Chantal Pattyn:

Sommige curatoren willen een verhaal vertellen met hun tentoonstelling. Ik wil dat de werken voor zich spreken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234